Vietoj gražaus ledo – srutų pilnas tvenkinys | Kas vyksta Kaune

Vietoj gražaus ledo – srutų pilnas tvenkinys

Gyventojai pastebėjo, kad vasarą dėl sausros nusekęs tvenkinys, žiemą buvo užpildytas teršalais. Savavališkai kanalizaciją iki tvenkinio atvedę asmenys jau sulaukė administracinių pažeidimų protokolų, o centralizuotą kanalizaciją privalės įsivesti pavasarį.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai informavo, jog Jonavos rajone, Šveicarijoje į tvenkinį tiesiog plūsta kanalizacija ir įvairios nuotekos. Jos bėga ant užšalusio telkinio, tirpdo ledą ir formuoja didelę srutų krūvą.

„Apėję tvenkinį radome keturis vamzdžius, kuriais iš žmonių namų atkeliauja nuotekos. Nežinom, kas tai per nuotekos, tad kvietėmės „Kauno vandenis“, kad atliktų tyrimus. Po savaitės bandymų nustatė, kad tai ne fekalijos, o chemikalai, tačiau jie netiria kokios kilmės. Užterštumas viršijo normas maždaug 35 kartus. Mes patys savavališkai užkimšome tuos vamzdžius ir laukiame, kuris namas pirmas išsikvies nuotekų išsiurbimą“, – komentavo teršalus tvenkinyje pastebėjusi Vytautė Stankevičienė.

Moteris pasakojo, kad nufotografuotą tvenkinį buvo patalpinusi į bendruomenės „Facebook“ puslapį, tačiau po valandos jis buvo išimtas, tad kilo įtarimas, jog kažkuris nuotekas pilantis namas yra paprasčiausiai dangstomas.

Tuomet gyventoja paskambino Bendruoju pagalbos telefonu 112 ir atvejis iš karto perduotas Jonavos aplinkosaugininkams. Tačiau ir su jais buvo kuriozų.

„Vieną kartą atvažiavo, manęs nebuvo namie, tai sakė, kad apėjo tvenkinį ir nieko nematė. Kitą kartą patikino, kad atvažiuos tada, kai turės kuro“, – kalbėjo V. Stankevičienė.

Administracinė bauda skirta dviem gyventojams

Jonavos rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Kęstutis Celiešius patikino, kad aplinkosaugininkams šis atvejis yra žinomas. Administracinėn atsakomybėn yra patraukti dviejų namų gyventojai. Jie įpareigoti prisijungti prie centrinės kanalizacijos.

„Jau du asmenys nustatyti, kurie ten pylė nuotekas, tyrimas tęsiamas toliau. Čia greičiausiai nuo senų laikų prisijungę prie lietaus vamzdžių ir pylė savo nuotekas. Dabar gyventojai įpareigoti nebepilti nuotekų ir, atšilus orams, prisijungti prie centrinės kanalizacijos, nes visa linija yra. Dabar stebėsime, kiek vandens sunaudoja ir kiek nuotekų atiduoda“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė aplinkos specialistas K. Celiešius.

Atstovas patikino, kad iš namų į tvenkinį vamzdžiai yra užkimšti ir buitinės nuotekos nebepateks. Šių gyventojų teršalai kol kas bus nuleidžiami į vietines talpas, iš kurių viską išsemti gali tik specialūs siurbliai.

Dar neaišku, kokią žalą gamtai galėjo padaryti tokios nuotekos tvenkinyje, tačiau viliamasi, kad ji nebus didelė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA