Kauniečius pasitiks septynmetės piešinys ant pastato sienos | Kas vyksta Kaune

Kauniečius pasitiks septynmetės piešinys ant pastato sienos

R. Tenio nuotr.

Kauno Senamiesčio lankytojai jau netrukus galės grožėtis miesto gatvių panoramą nuspalvinsiančiu originaliu piešiniu, kurio autorei – viso labo septyneri. Neįprastą vaikų piešinių konkursą Nemuno gatvei (50 namas) papuošti sumaniusi nevyriausybinė organizacija Šeimos santykių institutas (toliau – ŠSI) drauge su menininku Tadu Šimkumi tiki, kad vaikiškos perspektyvos atsiradimas viešojoje erdvėje paragins mūsų visuomenę atidžiau pažvelgti į vaiko teises.

„Mūsų visuomenėje vis dar stokojama supratimo, kad išsiskyrusioje šeimoje augančiam vaikui reikalingas ryšys su abiem tėvais“, – sako daugiau nei dešimtmetį pagalbą vaikams ir šeimoms teikiančios organizacijos ŠSI direktorė, psichiatrė Roma Šerkšnienė. Šios įstaigos specialistai jau metus intensyviai vysto socialinį projektą „Apsaugok mano vaikystę“, kurio tikslas – sukurti bei Lietuvoje įdiegti veiksmingą pagalbos modelį konfliktiškas skyrybas išgyvenančioms šeimoms ir taip apsaugoti vaiko prigimtinę teisę į pilnavertį ryšį su abiem tėvais. Skyrybas patiriantiems tėvams bei jų vaikams organizuojamos nemokamos pagalbos grupės, seminarai, rengiami specialūs leidiniai. ŠSI taip pat jau pusmetį teikia Lietuvoje iki šiol mažai žinomą šeimos mediacijos paslaugą, kuri Vakarų valstybėse itin paplitusi kaip taiki ir efektyvi besiskiriančių tėvų konfliktų sprendimų galimybė.

Siekiant užbėgti už akių grėsmei, kuri kyla vaiko gerovei dėl tėvų konfliktiškų skyrybų, vien plataus psichosocialinių paslaugų spektro nepakanka, – privaloma apie tai kalbėti viešai. Būtent neformalaus dialogo su visuomene paieškos socialinio projekto organizatorius atvedė prie Lietuvoje dar neįprastos vaiko teisių sklaidos idėjos – sumanymo bendradarbiauti su įvairių socialinių problemų refleksijos nevengiančiu gatvės menu.

„Iš pradžių ketinau kurti piešinį iš savo perspektyvos, tačiau analizuodamas vaiko teisių problematiką, atradau vaikų kūrybą, jų nuostabius piešinius ir drąsias keverzones, kurios savyje talpino ištisą pasaulį”, – apie mintį skelbti vaikų piešinių konkursą pastato fasadui išpiešti pasakoja prie socialinio projekto viešinimo prisijungęs dailininkas, gatvės meno festivalio „Nykoka” organizatorius Tadas Šimkus. Menininkas tiki, jog šiuo atveju unikalų vaiko pasaulį bei jo trapumą tėvų konfliktų akivaizdoje geriausiai byloja nesuvaržyta vaiko raiška, kol tuo tarpu meno profesionalų pareiga – tik perpiešti vaikišką kūrybą ant pastato sienos.

Pavasarį ŠSI organizuotame piešinių konkurse „Apsaugok mano vaikystę“ dalyvavę 5 – 8 metų vaikai buvo kviesti savo piešiniais atsakyti į klausimą, kas jiems yra saugi vaikystė. Mažieji konkurso dalyviai stebino interpretacijų įvairove: vaizduoti jaukūs šeimos sambūriai, romantiški parkai, suaugusiems nepažinios galaktikos, pašėlę nuotykiai jūroje ar net fantastinės būtybės. Konkurso organizatoriai, bendradarbiaudami su Kultūros paveldo departamento specialistais, verčiausiu papuošti Kauno senamiestį atrinko septynmetės Gabijos kurtą pasakišką gyvūną su plačiai besišypsančia raitele ant nugaros.

Kaip ir įprasta gatvės menui, piešinio realizavimui ieškota pernelyg apleistos, atidesnio miestiečių dėmesio reikalaujančios miesto erdvės. Pasirinktas iš judrios Vilniaus gatvės gerai matomas gyvenamojo namo, esančio Nemuno gatvėje, fasadas.

„Drąsus vaiko piešinys, manau, puikiai kontrastuos su vietovės istoriniu šleifu“, – apie sprendimą realizuoti piešinį tarpukariu „raudonųjų žibintų“ gatve vadintoje miesto vietoje pasakoja T.Šimkus. Jis tiki, jog savo nesuvaržytu optimizmu spinduliuojantis darbas primins ne tik apie unikalų, vertą pagarbos ir ypatingo atidumo vaiko pasaulį, bet taip pat taps naujo istorinio-socialinio pokyčio žyme šioje Kauno erdvėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA