Bankai – apie paskolas turinčius šauktinius | Kas vyksta Kaune

Bankai – apie paskolas turinčius šauktinius

delfi.lt 2015/02/27 14:14
R. Tenio nuotr.

Lietuvoje ruošiantis atnaujinti privalomąją karinę tarnybą, o kariuomenę praturtinti šauktiniais, bankai galimas permainas vertina ramiai.

Paskelbus apie ketinimus atnaujinti šauktinių kariuomenę ir galimybes prašyti atidėti karinę prievolę, paaiškėjo, kad į specialią komisiją su tokiu prašymu galės kreiptis ir dideles paskolas turintys vyrai, kurie dėl tarnybos negalėtų vykdyti įsipareigojimų bankams.

Minėta ir kita alternatyva: galbūt paskolas turintiems gyventojams tarnybos laikui būtų sumažinta įmokų našta. Tačiau tai nereiškia, kad galiausiai kariuomenėje tarnavęs šauktinis sumokės mažiau paskolos ar palūkanų: bankai dovanų nežada.

„Paskolų sutartyse nuostatų, kaip šauktiniui tarnybos atveju nereikėtų vykdyti paskolinių įsipareigojimų, nėra. Tokie klientai galėtų kreiptis į banką ir būtų stengiamasi surasti bendrą paskolos turėtojui ir bankui tinkantį sprendimą“, – dėstė „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Pasak jo, visi gyventojai, turintys būsto paskolas esant reikalui gali kreiptis į banką ir prašyti peržiūrėti mokėjimų grafiką ar atidėti paskolos mokėjimą, jį kitaip perskirstyti.

Panašios pozicijos laikosi ir kiti bankai.

DNB banko Kreditavimo produktų plėtros departamento vadovas Žilvinas Milerius paaiškino, ar bankas suteiktų galimybę atidėti paskolos ir palūkanų mokėjimą tarnybos laikui.

„Taip, tokia galimybė būtų. Tokiu atveju būtų galima atidėti paskolos grąžinimą mokant tik palūkanas. Mes suprantame, kad būsto paskola paprastai imama ilgesniam laikotarpiui, ir per šį laikotarpį gali būti įvairių situacijų. Būtent todėl net ir standartinėje DNB „Pirmųjų namų“ paskolos sutartyje iš anksto esame numatėme, kad mūsų klientai gali paskolą grąžinti dalį ar visą būsto paskolą be jokio papildomo mokesčio kai/jei jo finansinė situacija gerėja. Taip pat iš anksto sutartyje yra numatyta galimybė atidėti mokėjimą trims mėnesiams mokant tik palūkanas nepriklausomai nuo priežasties“, – komentavo jis.

Paklausti, ar buvo prašymų sustabdyti mokėjimus už būsto paskolas iki 2008 m., kai Lietuvoje dar buvo privalomoji karinė tarnyba, bankų atstovai nurodė, kad su problemomis nesusidūrė.

DELFI skelbė, kad Karo prievolės įstatyme nurodyta, kad 9 mėnesių privalomai pradinei karo tarnybai kviečiami asmenys nuo 19 iki 26 metų (įskaitytinai) ir aukštųjų mokyklų absolventai – iki 38 metų (įskaitytinai). Tai reiškia, kad į šauktinių kariuomenę, kaip pranešta, loterijos būdu, gali patekti ir asmenys, kuriems yra 26 metai. Taip pat asmenys, kurie turi įgytą aukštojo mokslo diplomą ir dar nėra atšventę 39 gimtadienio.

Privalomoji pradinė karo tarnyba individualia tvarka atidedama krašto apsaugos ministro nustatyta tvarka, kai atliekantiems privalomąją pradinę karo tarnybą būtų padaryta neproporcingai didelė žala jo asmeniniams ar visuomeniniams interesams, kurios būtų galima išvengti, jeigu karo prievolininkas privalomąją pradinę karo tarnybą atliktų kitu metu.

Minėta ministro išlyga gali galioti ir tiems, kurie turi finansinių sunkumų, pavyzdžiui, moka paskolą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA