„Volfas Engelman“ festivalį kaimynai prisimins ilgai: dalyvavome mažame pragare | Kas vyksta Kaune
Visi pranešimai
Skaitytojo pranešimas

„Volfas Engelman“ festivalį kaimynai prisimins ilgai: dalyvavome mažame pragare

Dalintis:

Penktą kartą „Volfas Engelman“ daryklos kieme surengta Aludarių šventė praėjusį vakarą sutraukė minią gerai paūžti nusiteikusių kauniečių. Trankus renginys, kuriame buvo suvartotas solidus alaus kiekis, virto rimtu galvos skausmu čia pat esančio Vytauto prospekto daugiabučio gyventojams – scena jiems išdygo po pat nosimi. Su „Kas vyksta Kaune“ susisiekę žmonės labiausiai piktinosi dėl sutrikdytos vaikų ramybės, taip pat kėlė moralinius alkoholio vartojimo mažamečių akivaizdoje klausimus.

„Koncertas vyko iki 24 valandos, o po koncerto dar sėdėjo girta liaudis ir rėkavo. Policijai skambinta keturis kartus, buvo atvykusi, bet nieko negalėjo padaryti, nes tam triukšmui išduotas savivaldybės leidimas. Kaip galima išduoti leidimą triukšmauti prie daugiabučių, kur gyvena žmonės su mažais vaikais? Kaip galima užmigdyti kūdikį per tokį triukšmą, kai buto langai išeina tik į šventės pusę, langų užsidaryti neįmanoma, nes namie karšta?

Alkoholis buvo vartojamas ne tik šventėje, bet ir jos prieigose, išėjus į gatvę kas antras vaikščiojo su alaus skardinėmis. Buvo ir mažamečių vaikų šventėje, neskaitant, kad visus tuos girtus žmones matėme per langus. Policijai skambino pusė kaimynų, nes namuose reikėjo rėkti, kad susišnekėtum.

Priedo, kas sutvarkys šventės prieigas? Visur šiukšlės, nuorūkos, jie tvarkosi savo teritoriją, o mes braidžiojam per šiukšles. Tvarkydamiesi savo teritoriją, neišgertą alų išpila palei tvorą, tai kieme turėsime dar ir alaus dvoką. Ar iš kitų namų buvo skundų negaliu pasakyti, žinau tik, kad namo bendrija buvo nepatenkinta…“ – nakties „nuotykius“ ir ryte likusius renginio ženklus nupasakojo skaitytojas.

Su „Kas vyksta Kaune“ susisiekusi daugiabučio gyventoja kiek plačiau pristatė potyrius ir požiūrį gyventojų, kurie buvo priversti sudalyvauti Aludarių dienoje, nors to visai nepageidavo.

„Dalykai svarbūs, bet buvo užglaistyti. Iš daugiabučio į policiją kreipėsi mažiausiai penki asmenys, mes ir mūsų kaimynai. Esu mama, turiu mažą vaiką. Supratau, kad mūsų ramybė, teisės visiškai nevertinamos. Juk turiu teisę nedalyvauti šiame triukšme. Mano vaikas praleido košmarišką naktį. Keturmetė lipo sienomis, nešneku jau apie tai, kad normaliai nepamiegojo. Jeigu mano vaikas būtų kūdikis, toks garsas yra nusikalstamas, jis tiesiog kelia žalą. Prisižiūrėjo šlitinėjačių girtų, su kuriais – maži dvejų, trejų metų vaikai.

Gal kažkokios šeimos neturi moralinių normų, bet aš dirbu su vaikais ir man tokie dalykai kėlė šiurpą. Jei renkiesi gerti, palik vaiką namie. Kai atsidūrėme bute, tiesiog žagtelėjome. Lyg būčiau perkelta į koncerto vidurį. Scena nusukta, bet garsas buvo toks, kad drebėjo sienos. Grįžome namo, kad pailsėtume prieš išvykdami į gamtą, sodą, bet tiesiog nesusišnekėjome.

Buvo visi efektai, neribojamas garsas. Butas be kondicionieriaus, prie 30 laipsnių šilumos negalėjome užsidaryti net langų. Šią naktį dalyvavome mažame pragare. Jau nešnekame apie šiukšles, kurios liko už teritorijos ribų. Kas išėjo iš kiemo, viskas gatvėje ir liko.

Koncertėlį užbaigė 23 val. Marijonas Mikutavičius, kurį aš net mėgstu, bet norėčiau klausyti pasirodymo savo noru, o ne kai noriu pailsėti su mažu vaiku. Paskui garso davė DJ Jovani, o taškas buvo girtų snukių rėkavimų klausymas. Tiesiog sėdėjo, lakė toliau ir garsiai šūkavo. Triukšmavimas užsibaigė apie 3 val. nakties, vaikas tada dar nemiegojo“, – vakaro eigai aštraus žodžio negailėjo moteris.

Ji teigė tiesiog nesuprantanti, kaip galėjo savivaldybė išduoti leidimą daryti šventę gyventojams po langais, kokių priemonių turėjo imtis organizatoriai, kad triukšmingas renginys įvyktų.

„Kiek žinau, yra triukšmo ribojimai, bet policija nieko negalėjo padaryti, nes leidimas esą išduotas. Nors atvykę pareigūnai pripažino, kad garsumas, aplink šlitinėjantys įkaušę žmonės jiems nepatiko jau gatvėje, bet į butą neužlipo, triukšmo lygio nepamatavo.

Pamatėme, kad ši bendrovė visiškai ignoruoja kitų interesus, stato tvoras, tvarkosi kaip privačiame kieme. Šitokią sceną padarė pirmą kartą, kaip koncertų salėje ar kokioje Rotušės aikštėje. Mano vaikas ne tik nemiegojo, bet žiūrėjo į suaugusiuosius su mažais vaikais, kurie gėrė alkoholį. Staliukus galėjau pasiekti tiesiog ranka per tvorą. Tas pats, kas tiesiog tarp dviejų daugiabučių būtų surengtas koncertas.

„Volfas Engelman“ pamiršta, kad turi ne tik plėtoti verslą, bet ir prisitaikyti prie žmonių, esančių čia pat. Apsauginiai pasišnekėti su organizatoriais neleido. Mes ne skandalistai, ne davatkos, pirmą kartą kreipiuosi į žiniasklaidą. Man nemaišo kita rasė, seksualinė orientacija, įsitikinimai, bet aš kaip pilietė ir mano vaikas turi teises. Liūdniausia dėl vaikų. Nežinome, ką daugiau daryti, jeigu leidžiama vykti šitokiems renginiams“, – bejėgiškai jautėsi neramią naktį turėję daryklos kaimynai.

Tuo tarpu šventėje linksminęsi kauniečiai, pasirodo, galėjo būti ir kur kas linksmesni. Patikimais „Kas vyksta Kaune“ duomenimis, į nemokamą renginį susirinko tiek žmonių, kad juos vos spėta aptarnauti, gėrimo kai kuriems teko laukti valandą ir ilgiau. Vienos dienos festivalyje dalyvavę gyventojai atkreipė dėmesį, kad išties nemažai žmonių atvyko su mažais vaikais dar vežimėliuose.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato budėtojas „Kas vyksta Kaune“ nurodė, kad iš viso dėl triukšmo alaus daryklos teritorijoje penktadienio vakarą gauti šeši pranešimai: vienas prieš 20 val., trys tarp 20 ir 22 val., du po 22 val.

Dėl šventės dalyvių elgesio policija nusiskundimų negavo, tik dėl didelio triukšmo. Renginys buvo iš anksto suderintas, jam gautas savivaldybės leidimas, tad pareigūnai iš esmės nieko padaryti esą negalėjo.

Budėtojas nurodė, kad prieš 20 val. garso lygis matuotas nebuvo. Ar vėliau į tą pačią vietą vykę pareigūnai išmatavo garso lygį, pašnekovas informacijos neturėjo.

273
233
Tai portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų pateikta informacija. Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija neatsako už autorių mintis ir išsakomas idėjas, tačiau kviečia būti pilietiškiems ir reikšti savo nuomonę viešai.
NAUJAUSI

Skaitytojų pranešimai

REKOMENDUOJAME

Skaitytojų inicijuotos temos

Žinai, ko nežinome mes?

Dalinkitės nuotraukomis ar vaizdo medžiaga, praneškite informaciją, pasidalinkite savo nuomone ar persiųskite medžiagą, kuri gali būti naudinga ruošiant straipsnius portale „Kas vyksta Kaune”.