„Mokslo salos“ projekto vertė – 37,7 mln. eurų: aiškėja, kada galėtų būti atidaryta - Kas vyksta Kaune

„Mokslo salos“ projekto vertė – 37,7 mln. eurų: aiškėja, kada galėtų būti atidaryta per metus planuoja gauti 2 mln. eurų pajamų

BNS / Dominykas Biržietis 2024/10/20 08:30
Asociatyvi / Skaitytojo Gintauto nuotr.
Asociatyvi / Skaitytojo Gintauto nuotr.

Mokslo populiarinimo centre „Mokslo sala“ baigiant įrengti ekspoziciją, jį atidaryti Kauno savivaldybė tikisi lapkričio arba gruodžio mėnesį.

Kaip BNS pateiktame komentare nurodė Kauno savivaldybės administracijos direktorius Tadas Metelionis, preliminariai centro veiklos sąnaudos per metus sudarys apie 3 mln. eurų.

Iš jų apie 2 mln. eurų ketinama surinkti iš savarankiškos veiklos pajamų, likusį milijoną eurų numatoma finansuoti dalininkų ir projektinio finansavimo lėšomis.

„Numatoma, kad abu centro dalininkai prisidės prie reikiamo finansavimo įstaigos veiklai užtikrinimo. Projekto investiciniame plane numatyta, kad abu dalininkai prisidės vienodomis dalimis per pusę“, – sakė T. Metelionis.

„Mokslo salą“ valdo Všį „Mokslo ir inovacijų sklaidos centras“, šios įstaigos dalininkai yra Kauno savivaldybė bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Anot administracijos direktoriaus, šiuo metu vyksta baigiamieji pastato įrengimo darbai: montuojami baldai, įranga, testuojama ekspozicija, ji grafiškai apipavidalinama, instaliuojamas ir derinamas planetariumas.

Mokslo sala / R. Tenio nuotr.

„Atidarymo data nėra paskirta, tačiau manome, jog tai galėtų įvykti lapkričio mėnesio pabaigoje arba gruodžio pradžioje“, – nurodė T. Metelionis.

Pasak jo, taip pat aktyviai ieškoma komandos papildymo. Numatoma, kad „Mokslo saloje“ dirbs 53 žmonės, dabar personalą sudaro 20 darbuotojų.

„Ieškome edukatorių, kurie dirbtų su nuolatine ekspozicija ir renginiais, edukacinių programų rengėjų, planetariumo specialistų. Artėjant atidarymui taip pat stiprinsime administracinę komandą – ieškosime finansininko, kasininkų, komunikacijos ir pardavimų specialistų“, – teigė administracijos direktorius.

11,5 tūkst. kv. metrų ploto pastate numatytos nuolatinės ir kintančios ekspozicijos, virtualių projekcijų erdvė – planetariumas, edukacijų centras Kauno regiono moksleiviams, kavinė, administracinės patalpos.

„Mokslo salą“ statė įmonė „Autokausta“, ekspoziciją sukūrė Lenkijos bendrovė „Trias Avi“.

Mokslo sala / R. Tenio nuotr.

Kaip skelbė savivaldybė, pagrindinis centro eksponatas apjungs septynias nuolatinės ekspozicijos temas, kurios atspindės skirtingas žmogaus veiklos sritis ir įtaką planetos pusiausvyrai bei gerovei.

Informacija apie energiją, transportą, žmogaus kūną, sveikatą, gamtą, komunikaciją bei taršą susijungs į vieną objektą, lankytojams vaizdžiai priminsiantį jų veiksmų svarbą pasaulio kontekste.

Visa „Mokslo salos“ projekto vertė, administracijos direktoriaus anksčiau pateiktais duomenimis, siekia 37,7 mln. eurų. Iš jų 18,2 mln. eurų dengiama Europos Sąjungos, 3,7 mln. eurų – valstybės lėšomis.

Iš minėtos sumos 29 mln. eurų skirta pastato statyboms, apie 9 mln. eurų – ekspozicijai, planetariumui, laboratorijų įrangai ir kitoms mokymo priemonėms, baldams.

„Mokslo sala“ tikisi per metus sulaukti apie 300 tūkst. lankytojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA