Lietuva steigs du vikšrinių pėstininkų kovos mašinų batalionus - Kas vyksta Kaune

Lietuva steigs du vikšrinių pėstininkų kovos mašinų batalionus

BNS / Paulius Perminas, Vilmantas Venckūnas 2024/10/15 13:42
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuva kurs du vikšrinių pėstininkų kovos mašinų batalionus, sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

„Planuose atsirado, šalia dviejų „Vilkų“ batalionų, dar du pėstininkų kovos mašinų su vikšru batalionai, kokia tai platforma, paaiškės netrukus, dviejų–trijų savaičių bėgyje“, – Seime žurnalistams sakė L. Kasčiūnas.

Anot jo, šie batalionai sąveikautų kartu su formuojamu tankų batalionu.

„Du batalionai, tai apie 100 mašinų“, – kalbėjo ministras.

L. Kasčiūno teigimu, šis klausimas bus aptariamas Valstybės gynimo taryboje (VGT).

„Mes ateisime su pasiūlymu“, – sakė jis.

Antradienį Krašto apsaugos ministerija (KAM) paskelbė, kad praėjusią savaitę tarptautinė ginkluotės įsigijimo organizacija OCCAR Lietuvos vardu pasirašė sutartį su Vokietijos konsorciumu ARTEC dėl papildomų 27 pėstininkų kovos mašinų „Vilkas“ Lietuvos kariuomenei įsigijimo.

Anot ministerijos, jos yra svarbios įgyvendinant pėstininkų kovos mašinų įsigijimo pirmąjį etapą.

„Darome vieną pirkimą, kuris užbaigia šitą etapą, (…) ir tada keliamės į antrą etapą, kur kursime du pėstininkų kovos mašinų batalionus su vikšrai“, – teigė L. Kasčiūnas.

Papildomiems „Vilkų“ įsigijimams planuojama skirti iki 370 mln. eurų.

Į šią sumą įeis ne tik pėstininkų kovos mašinos, bet ir įgalinančios logistikos priemonės – atsarginės dalys, įranga remontui ir priežiūrai, naudojimo mokymo kursai ir kita.

Šių pėstininkų kovos mašinų pristatymas planuojamas 2027–2029 metais.

Lietuvos kariuomenei jau yra perduotos anksčiau įsigytos 89 pėstininkų kovos mašinos, jomis dabar pilnai apginkluoti brigados „Geležinis Vilkas“ LDK Algirdo pėstininkų ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionai, jos intensyviai naudojamos pratybų metu.

Pagal Lietuvos kariuomenės reikalavimus sukonstruotose mašinose sumontuoti Izraelio gamybos ginkluotės bokšteliai, jos apginkluotos JAV gamintojo 30 mm patrankomis MK-44S ir Izraelio gaminamomis prieštankinėmis raketomis „Spike LR“.

Balandį L. Kasčiūnas pasiūlė persvarstyti antrąjį pėstininkų kovos mašinų „Boxer“ įsigijimo etapą ir galvoti apie vikšrinių kovos mašinų pirkimą, kreipėsi dėl šio įsigijimo karinio patarimo.

Lietuva sutartį dėl kovos mašinų „Boxer“ įsigijimų pasirašė 2016 metais. Pagal Lietuvos kariuomenės reikalavimus modifikuotos kovos mašinos Lietuvoje vadinamos „Vilkais“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA