Nuo pernai liepos skirta daugiau nei 26 tūkst. smurto orderių artimoje aplinkoje – Kas vyksta Kaune

Nuo pernai liepos skirta daugiau nei 26 tūkst. smurto orderių artimoje aplinkoje

BNS 2024/10/08 16:13
Asociatyviosios A. Vaitkevičiaus, M. Patašiaus nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas
Asociatyviosios A. Vaitkevičiaus, M. Patašiaus nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Nuo pernai liepos, kai pradėjo veikti apsaugos nuo smurto orderis, iki šių metų rugsėjo 30 dienos policijoje registruota beveik 68 tūkst. pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje, atlikus pavojaus rizikos vertinimą, skirta daugiau kaip 26 tūkst. orderių.

Kaip antradienį pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), valstybės finansavimą gavę specializuotos kompleksinės pagalbos centrai (SKPC) ir juose dirbantys specialistai per šį laikotarpį pagalbą suteikė daugiau nei 33 tūkst. į juos besikreipusių žmonių.

„Lietuvoje įvykdžius smurto artimoje aplinkoje reformą, bendromis įvairių institucijų pastangomis sukurta sistema, kuri iš esmės mažina bet kokią toleranciją smurtui artimoje aplinkoje, padeda apsaugoti į smurtinę aplinką patekusius žmones“, – rašoma pranešime.

Ministerijos specialistai ragina bet kokį smurtą artimoje aplinkoje patiriančius žmones nekentėti, pasitikėti institucijomis ir kreiptis pagalbos.

Smurto orderis – prevencinė priemonė, nukreipta į greitą smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančių asmenų apsaugą.

Smurto artimoje aplinkoje pavojų keliantis asmuo policijos pareigūno sprendimu, 15 parų įpareigojamas laikinai išsikelti iš smurtą patyrusių asmenų aplinkos.

Už smurto orderio nustatytų įpareigojimų nesilaikymą numatyta administracinė atsakomybė ir baudos siekiančios nuo 80 iki 320 eurų. Bauda už pakartotinį administracinį nusižengimą gali siekti 780 eurų.

Nuo sausio 1 dienos iki rugsėjo 30 dienos, Policijos departamento duomenimis, smurto artimoje aplinkoje pavojų patiriančios moterys sudarė apie 78,5 proc., vyrai – apie 21,5 procento.

Daugiausiai smurtą patiria vyresni kaip 60 metų vyrai ir moterys.

Pavojų keliančių asmenų moterų buvo apie 14,8 proc., daugiausia – 40–49 metų, vyrų – apie 85,2 proc., daugiausia 30–49 metų.

Anot ministerijos, siekiant užtikrinti tinkamą smurto artimoje aplinkoje prevenciją bei kompleksinę pagalbą patyrusiems smurtą ar jo pavojų, per metus Lietuvoje akredituoti 25 SKPC, iš jų 18 yra gavę valstybės finansavimą ir veikiantys dešimtyje šalies apskričių.

Taip pat įkurtas Nacionalinis informacijos apie seksualinį smurtą centras, parengta ir patvirtinta vienodus standartus atitinkanti Smurtinio elgesio artimoje aplinkoje keitimo programa, pagalbai teikti apmokyta daugiau kaip 70 specialistų.

Nacionalinio informacijos apie seksualinį smurtą centro veiklai, pasak ministerijos, kasmet skiriama 100 tūkst. eurų, dar 75 tūkst. eurų – Specializuotos kompleksinės pagalbos centrų metodinės pagalbos centrui.

Darbuotojų kompetencijų ugdymui ir visuomenės informuotumo didinimui smurto artimoje aplinkoje prevencijos srityje skirta beveik 2 mln. eurų 2021–2027 metų Europos Sąjungos fondų investicijų programos lėšų.

Viešosios nuomonės tyrimo duomenimis, 60 proc. asmenų, patyrusių smurtą artimoje aplinkoje, pagalbos nesikreipė.

Dažniausiai pranešta apie fizinį smurtą, o psichologinio, ekonominio ir seksualinio smurto atvejų beveik nebuvo arba apie juos nepranešta.

Dažniausiai nuo smurto artimoje aplinkoje nukenčia nuo 30 iki 59 metų moterys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA