Kebabo kainos, kaip ir kitų patiekalų, nelinkusios stoviniuoti vietoje. Kaip rodo Valstybės duomenų agentūros statistika, šis patiekalas brangsta pamažu, bet stabiliai. Pavyzdžiui, Vilniuje vidutinis kebabas su vištiena ar kiauliena jau kainuoja 4,7 euro, Kaune – 5,24 Eur, o brangiausiai tarp lyginamų miestų tektų mokėti Klaipėdoje – 5,62 euro. Verslininkai atskleidė, kad brangimą lemia ir specifinės priežastys.
Kebabai, kaip ir picos bei mėsainiai, yra vienas populiariausių greitojo maisto pasirinkimų. Valstybės duomenų agentūros duomenys rodo, kad balandį vidutinė kebabo lavaše su vištiena kaina Lietuvoje siekė 4,82 euro. Prieš metus mokėjome 4,46 euro.
Kur brangiausia, o kur pigiausia
Duomenys apie kebabų kainas pateikiami remiantis tik 12 miestų duomenimis, taigi išsamios situacijos šalyje neatspindi.
Kaip rodo specialistų surinkta informacija, brangiausiai kebabas balandį atsiėjo Šilutėje – 6 eurus, tačiau taip gali būti dėl mažo kiekio maitinimo įstaigų šiame mieste.
Prieš metus šis patiekalas čia kainavo 5 eurus. Klaipėdoje vidutinė kebabų kaina tarp lyginamų miestų buvo viena aukščiausių – siekė 5,62 euro (praėjusių metų balandį kainavo 5,23 euro).
Tauragėje mokėtume 5,25 euro (anksčiau – 4,8 euro), Kaune – 5,24 euro (prieš metus – 4,73 euro), Šiauliuose – 4,82 euro (anksčiau – 4,54 euro).
Vilniuje kebabas su vištiena ar kiauliena vidutiniškai kainuoja 4,7 euro (prieš metus – 4,51 euro). Panevėžyje šis patiekalas kainuoja 4,68 euro (anksčiau – 4,23 euro). Tarp lyginamų miestų mažiausiai kebabas atsiėjo Alytuje – 4 eurus.
Brangsta mėsa, nepadėjo pakilęs akcizas
Kaune veikiančios įmonės „MB Kebabai“ savininkė Mažena Macikaitė sakė, kad jos valdomoje kebabinėje kainos veikiausiai yra aukščiausios Kaune – mažas kebabas su kiauliena arba vištiena kainuoja 6 eurus, didelis – 7 eurus. Kodėl tokios kainos?
„Kitur dedama arti 100 gramų mėsos, o mes dedame 250–280 gramų. Būna, kad kartais žmonės nori užsakyti mėsos papildomai, bet mes sakome, kad to daryti nereikia, nes mėsos nepritrūks. Taip pat dedame į kebabus tikrai gerus produktus, tikras krevetes ir panašiai. Be to, mažo kebabo tikrai užtenka pavalgyti“, – „Delfi“ sakė M. Macikaitė.
Jos teigimu, šiemet kebabų kainos kilo vieną kartą – maždaug po 50–80 centų, tačiau jau planuojamas dar vienas pabranginimas.
„Prieš savaitę paskambino tiekėjai ir pasakė, kad vištienos kaina kyla 20 centų už kilogramą. Taip pat buvo labai pabrangusios suskystintos naftos dujos, (SND) kai lietuviai buvo padarę kvailystę (metų pradžioje SND akcizas buvo pakilęs iki 314 eurų už toną, bet vasarį Seimas jį sumažino iki 13 eurų už toną.
Iki šių metų verslo ir gyventojų naudojamoms dujoms galiojo nulinis tarifas – aut. pastaba). Tai iškart kirto per kainas absoliučiai visiems. Vasaros pabaigoje vėl planuoju pakelti kainą. Mažo kebabo kaina kils iki 6,30 euro, o didelio iki 7,30 euro“, – planus įvardijo pašnekovė.
Kebabinių tinklo „Jammi“ vadovas Gerardas Butvilas „Delfi“ sakė, kad šiemet kainos augo 12 proc., pagrindinė priežastis – panaikinta pridėtinės vertės mokesčio lengvata.
„Kainas kėlėme kovą ar balandį, iki tol bandėme pažiūrėti, kaip seksis, jei nieko nedarysime, tai uždarbiai nukrito. Taip pat pabrango vištiena ir jautiena. Daržovės vasarą yra pigesnės, tačiau laikas, kai galime jų nusipirkti pigiau, yra labai ribotas, kadangi šaltasis sezonas vis tiek yra ilgesnis“, – „Delfi“ komentavo G. Butvilas.
Mažas kebabas su vištiena šiame tinkle kainuoja 4,90 euro, didelis – 5,90 euro. Ar šįmet kainos dar kils, jis tiksliai atsakyti negalėjo, tai priklausys nuo žaliavų kainų, tačiau nurodė, kad „ranką visada laiko ant pulso“.
Daugiau naujienų skaitykite čia.