B. Gudelio elgesys TV eteryje šokiravo ne vieną: pasipylė įrašai dėl nepagarbos moterims, LGBT ir kitiems | Kas vyksta Kaune

B. Gudelio elgesys TV eteryje šokiravo ne vieną: pasipylė įrašai dėl nepagarbos moterims, LGBT ir kitiems

delfi.lt 2022/10/20 11:29
Benas Gudelis / DELFI nuotr.

TV laidoje „Lietuva kalba“ apsilankęs garsus šalies verslininkas Benas Gudelis savo elgesiu ir pasisakymais sukėlė audrą. LRT eteryje diskutuota aktualia tema: vedėja Rasa Tapinienė ir jos svečiai įvertino viešus komentarus apie moteris ir diskutavo, kada tai galima vadinti seksizmu ir kada tai tėra perdėtas jautrumas. Nors pagrindinė tema išties kelia nemažai reakcijų, dar daugiau dėmesio sulaukė laidos svečias – jau minėtasis B. Gudelis.

Iškart po laidos socialiniuose tinkluose pasipylė pasipiktinusių žiūrovų įrašai, komentarai ir kitokios reakcijos į žinomo verslininko elgesį televizijos eteryje. Žmonėms kliuvo ne tik B. Gudelio išdėstytos mintys, bet ir tai, kaip jis bendravo su kitais laidos svečiais.

Pasak viešą kritiką išsakiusių žiūrovų, bendrovių „KristiAna“, „Fragrances International“ vadovas, kuris anksčiau Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovę Ingridą Ruginienę buvo pavadinęs mergaite, ir dabar elgėsi nepagarbiai, nuolat pertraukinėjo vakaro kolegas ir prieštaringai pasisakė seksizmo ir LGBT bendruomenės temomis.

Vienas epizodas žiūrovams įstrigo bene labiausiai. B. Gudelis ėmė svarstyti, kaip pavadinti Lygių galimybių plėtros centro ekspertę Margaritą Jankauskaitę – moterimi ar mergina. Netrukus į tai sureagavo šalia sėdėjęs komunikacijos ekspertas Gabriel Raphael Borta, kuris atsakė, kad būtų galima paklausti paties žmogaus, kaip jis norėtų būti vadinamas. Į tai B. Gudelis sureagavo emocingai, sakydamas, kad „kai jis ekspertą pasamdys jam paaiškinti, kada jis paaugs, tada ir galės mokyti“.

M. Jankauskaitė stebėjosi, kaip B. Gudelis nejaučia tono ir to, kad per vos vieną savo tiradą jis ją bei kolegą įžeidė net kelis kartus. Negana to, verslininkas ne tik nepasijautė kaltas, bet net ir „liko sėdėti, besijausdamas toks laimingas, patenkintas ir demonstruojantis galią“. Į tai B. Gudelis atšovė, kad esą nieko čia nepadarysi.

Laidoje būta ir dar daugiau nepatogių epizodų, pavyzdžiui, B. Gudelis kelis kartus leido suprasti, kad jis „nėra už paradus“, nestovi „po vėliavomis“ ir piktinosi, kai viena LGBT vėliava atsidūrė TV studijoje.

B. Gudelis transliacijos gale pareiškė pasijutęs įžeistas ir teigė, kad dėl šios diskusijos nori kreiptis į teismą.

Pasisakė ir žinomi žmonės

Šios ir kitos situacijos greitai sulaukė internautų reakcijų, kurios nuklojo socialinio tinklo „Facebook” sienas. Pasisakyti apie B. Gudelio elgesį panoro ir žinomi žmonės. Netruko atsirasti įvairių įrašų, kurie kėlė diskusijas, buvo teigiama, kad toks žinomo vyro nepagarbus elgesys sukrėtė, šokiravo ar parodė tikrąjį veidą.

„Benas Gudelis šokiravo. TV laidoje nuolatos žmones įžeidinėjo ir problemos nematė. Kartais net nesiorientavo diskusijoje. Neįsivaizduoju, kokias patyčias patiria gyvenantys jo aplinkoje ar jam dirbantys“, – savo nuomonę išsakė garsus menininkas Remigijus Gataveckas.

Po šiuo įrašu atsirado ir daugiau pasipiktinusių žmonių: „Jis visose laidose taip elgiasi! Jau „tujinimas“ daug pasako apie žmogų. Niekad nesuprasiu, kodėl jį į laidas kviečia, laimė, ne dažnai. Pasakyti neturi ką, bet arogancijos ir chamiškumo – per kraštus liejasi“, „Remigijau, o jo, kaip jis išsireiškė „mergaitė“, tai – Izolda Gudelis. Tai kur ta -ienė? Taigi sakė Lietuvoje taip privalo būti. Gal kas pasakė laidoje tai, nes aš ilgai žiūrėt tokio chamo negalėjau.“

Savo broliui antrino ir Algirdas Gataveckas.

„Panašu, kad LRT studijoje Benas Gudelis pasikėlęs buvo aukštai. Turbūt ego pakėlė ir jis neišgirdo (gal nesiklausė), apie ką ten žmonės kalba… O informacija buvo naudinga visiems, ypač jam“, – pastebėjo menininkas.

Komikas Paulius Ambrazevičius situaciją įvertino memu, ant kurio parašyta: „Kai pasikvieti Beną Gudelį į laidą apie seksizmą ir jis pradeda kalbėti seksistinius šūdus.“

Garsaus verslininko elgesiu stebėjosi ir politikai, tarp jų – ir Laisvės frakcijos atstovė Ieva Pakarklytė.

„B. Gudelio seksistiniai, homofobiniai ir tiesiog nulinio jautrumo kitam žmogui pasisakymai šiandien „Lietuva kalba” laidoje yra puiki iliustracija, kodėl lyčių lygybės prasme esame uodegoje. Klaiku“, – brūkštelėjo ji.

Sureagavo ir LGBT atstovai

Savo nuomonę apie B. Gudelio interviu išdėstė ir LGBT atstovai. Viename socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje teigiama, kad verslininkas per stipriai išreiškė savo pasipiktinimą dėl LGBTQ+ bendruomenės.

„Kaip teisingai pastebėjo dr. Margarita Jankauskaitė, Benas Gudelis į laidą atvyko visiškai nepasiruošęs – besipiktindamas, kad be LGBTQ+ vėliavos daugiau nieko nemato, jis neatsinešė nei Lietuvos, nei Ukrainos vėliavų, apie kurias taip entuziastingai prašneko.

B. Gudelis klausė: ar Lietuva – gėjų tauta?

Taip, Lietuvoje gyvena ir LGBTQ+ asmenys, ir likę asmenys, ir tai yra mūsų laisvė gyventi laisvoje šalyje. Nes Lietuvoje tilpsime visi.

Ačiū LRT auditorijos dalyvei, kuri pademonstravo savo pilietinę poziciją ir drąsiai parodė vaivorykštės vėliavą!

Tokiems kaip Benas Gudelis ir visiems kitiems pažadame – tapsime atviresni, laisvesni ir tokių vėliavų matysite vis dažniau“, – rašoma „LGBT friendly Vilnius“ feisbuko puslapyje.

„LRT eteryje verslininkas Benas Gudelis parodė savo nepakantumą LGBTQ+ bendruomenei ir aiškino, kad be, kaip jis įvardijo, „gėjų vėliavos“, nemato nei Lietuvos, nei Ukrainos vėliavos.

Į diskusijos dalyvių klausimus, o kur jo Lietuvos/Ukrainos vėliava, B. Gudelis neatsakė ir pareiškė esantis įžeistas/kreipsis į teismą.

Tuo metu, kol B. Gudelio advokatai rašo civilinį ieškinį, mes sveikiname LRT auditorijos dalyvę nepabijojusią parodyti savo pilietinę poziciją ir neapsikentus B. Gudelio homofobiškų replikų užsidengus ekraną vaivorykštės spalvomis.

Tokie kaip B. Gudelis turi suprasti – mes esame. Ir nebesislėpsime, kol jie mėgins parodyti savo valdžią.

Laisvę ir lygybę LGBTQ+ bendruomenei!“, – rašoma tolerantiško jaunimo asociacijos socialinio tinklo puslapyje.

Verslininku stebėjosi ir viena iš organizacijos „Mamos už LGBTQ+ vaikus“ steigėjų Rasa Račienė.

„Pagarba laidos „Lietuva kalba“ LRT dalyvei už ekrano užsklandą, kuri atsirado Gudeliui pradėjus demonstruoti savo koktų homofobiškumą“, – rašė ji.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA