COVID-19 susirgusi moteris turi įtarimų, kad galėjo užsikrėsti nuo klebono | Kas vyksta Kaune

COVID-19 susirgusi moteris turi įtarimų, kad galėjo užsikrėsti nuo klebono kun. Ž. Veselka teigia nesergantis

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nors religinė veikla karantino metu yra stipriai apribota, tačiau – neuždrausta. Žmonės turi galimybę nurodytu laiku apsilankyti katalikų bažnyčioje, pasikalbėti su dvasininku, įsigyti kalėdaičių. Tačiau kunigai bei kiti darbuotojai privalo laikytis visų būtinų saugumo reikalavimų – taisyklingai dėvėti kaukes, išlaikyti tinkamą atstumą. Deja, vis dar pasitaiko bažnyčios tarnų, kurie jaučiasi galintys nepaisyti mirtingiesiems taikomų taisyklių ir, pavyzdžiui, nedėvėti apsauginės kaukės.

Klebonas kaukės nedėvėjo

Apie tokį atvejį pasakoja COVID-19 susirgusi kaunietė Irena (vardas pakeistas, tapatybė redakcijai žinoma), kuri įtaria, jog bjauriu virusu galėjo užsikrėsti nuo asmens, su kuriuo teko bendrauti nedidelėje patalpoje ir pastarasis nedėvėjo kaukės – tai Juodaičių ir Butkiškės parapijų klebonas.

„Galbūt mano įtarimai ir neteisingi, tačiau tikiuosi, kad bent paskatins tą žmogų permąstyti savo elgesį ir laikytis privalomų nurodymų – bendraujant su parapijiečiais dėvėti kaukę“, – sako moteris. Kaip pasakoja Irena, su klebonu jai teko susitikti bažnyčios šventoriuje, į kurį jis įžengė taip pat be kaukės, nors jų dėvėjimas privalomas ir atviroje erdvėje, jei yra tikimybė iš arti susitikti praeivių.

„Kadangi norėjau užsakyti, kad bendroje maldoje kunigas pasimelstų ir už mano artimuosius, užėjau su kunigu į zakristiją sutvarkyti formalumų. Ten tokia visai nedidelė patalpa, joje buvome trise – aš, klebonas ir zakristijonas. Abu bažnyčios vyrai kaukių nedėvėjo. Man buvo labai nemalonu“, – sako ji. Paklausta, kodėl iškart klebonui nedavė pastabos, jis sako tiesiog neišdrįsusi.

Taip pat moteris atkreipė dėmesį, kad klebonas nuolat kosčiojo.

Per protrūkį lankė parapijiečius

Artimųjų Raseinių rajone turinti moteris savo nuogąstavimais dėl tokio elgesio pasidalino su pussesere, kuri taip pat atkreipė dėmesį, kad girdėjusi, jog kunigas šventiniu laikotarpiu įprastai klauso išpažinčių klausykloje, kur tikintiesiems išvengti artimo kontakto – neįmanoma.

Kunigas taip pat nedėvi kaukės ir aukodamas šv. Mišias, vaikštinėdamas po bažnyčią. Irenos giminaitė prisiminė, kad koronaviruso protrūkio Raseiniuose metu Juodaičių ir Butkiškės parapijų klebonas vaikštinėjo po parapiją ir rinko aukas. Ir, žinoma, su parapijiečiais bendravo nedėvėdamas kaukės.

Po minėto kontakto praėjus 4-5 dienoms Irena pajuto koronaviruso simptomus – pakilo aukšta temperatūra, labai skaudėjo nugarą. Atlikus COVID-19 testą, atskriejo teigiamas atsakymas.

Kadangi Juodaičių ir Butkiškės parapijos priklauso Kauno arkivyskupijai, straipsnio autorė kreipėsi į arkivyskupijos spaudos tarnybą, prašydama paaiškinimo, ar toks klebono elgesys – toleruotinas.

Su žurnaliste bendravęs spaudos tarnybos vadovas, diakonas Darius Chmieliauskas teigė, jog klebonas jį tikino, kad laikosi būtinųjų reikalavimų ir kaukę dėvi. Pasak D. Chmieliausko, kun. Žygintas Veselka teigė kaukę nusiimantis tik aukojamų šv. Mišių metu, kai stovi prie altoriaus. Kauno arkivyskupijos atstovas teigė, jog žinių apie tai, kad Ž. Veselka serga jie neturi, tačiau, jei tikintieji pageidaus, klebonas esą sutiktų atlikti COVID-19 testą.

D. Chmieliauskas sakė, kad per karantiną Ž. Veselka pas parapijiečius nevaikščiojo, tą esą darė spalio mėnesį. Tačiau būtent tuo metu Raseiniuose ir buvo fiksuojamas didžiausias susirgimų skaičius Lietuvoje.

Klebonas norėjo sužinoti tapatybę

Vėliau su žurnaliste susisiekė ir pats kun. Ž. Veselka, kurį labai papiktino minėtos moters papasakota istorija. „Aš nesergu“, – tvirtino jis. Paklaustas, ar turi tai įrodantį testo atsakymą, klebonas prisipažino, kad tokio testo nėra daręs.

Jis taip pat tvirtino galintis aukoti šv. Mišias be kaukės, nes ir arkivyskupai taip daro – matė per televizorių. O kad klauso išpažinties ne suradęs tinkamą vietą, kur galima būtų su tikinčiuoju atsisėsti bent vieno metro atstumu, klebonas sakė, kad čia būtų ne išpažintis, o „turgus“, mat išpažinčiai reikia intymumo. „Taigi yra plastikas įdėtas klausyklos langelyje, per kurį bendrauju“, – tikino jis.

Viso pokalbio metu klebonas taip ir nepasakė, kokiais išskirtiniais atvejais visgi savo nuožiūra laikosi privalomo nurodymo viešose vietose dėvėti kaukę.

Nors žinojo, kad jo parapijoje apsilankiusi moteris susirgo COVID-19, viso pokalbio metu dvasininkas taip ir nepaklausė, o kaip gi ji jaučiasi, tik labai primygtinai bandė sužinoti, kada lankėsi pas jį, kurioje bažnyčioje, kokiu reikalu. Paklaustas, kokiu tikslu jį domina ši informacija, Ž. Veselka tvirtino, kad tai jau jo reikalas.

Paklausus tiesiai: „Ar jūs norite suvesti sąskaitas su moterimi, kuri nenutylėjo, jog jūs nedėvite kaukės?“, – klebonas nutilo. Priminus, kad žurnalisto teisę išsaugoti savo šaltinio anonimiškumą gina Visuomenės informavimo įstatymas, pagaliau galima buvo baigti šį nemalonų pokalbį ir padėti tašką šioje gražiausių metų švenčių laukimo istorijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA