Šv. Velykos neišvengiamai asocijuojasi su kiaušiniais – per šią šventę dažnas iš mūsų jų suvalgome ne tik neįprastai daug. Kiaušiniai naudojami ir gaminant gausybę patiekalų – tai kone visi kepiniai, salotos, dalis mėsos patiekalų, pvz., vyniotiniai. Sveikos mitybos ekspertė Vaida Kurpienė sako, kad kiaušiniai – puikus produktas, tačiau juos pakeisiančių alternatyvų irgi gausu.
„Kiaušinis yra naudojamas keliais atvejais. Vienu atveju jis naudojamas kaip pagrindinis patiekalas – valgomas pats, dedamas į salotas, ruošiami farširuoti kiaušiniai ir kt. Kitu atveju naudojama tešlai „surišti“ – blynams, mėsos maltiniams, įvairiems kepiniams, pyragams ruošti. Nevalgantiems kiaušinių aktualiausia yra, kuo kiaušinį pakeisti gaminant įvairius patiekalus, o variantų yra tikrai daug – avižų sėlenos, linų sėmenų nuoviras, bananas, minkštas sojos pieno sūris (tofu), avokadas, kokosų pienas ir daugelis kitų dalykų. Tiesą sakant, bent vieną iš visų dalykų dažniausiai visuomet turime savo virtuvėje, todėl pakeisti kiaušinį yra tikrai paprasta,“ – sako sveikos mitybos specialistė.
Kuo pakeisti kiaušinius
Dažniausiai kiaušiniai naudojami kaip patiekalo sudedamoji dalis arba pasitelkiami tešlai lipinti.
Kepant blynus, vietoj kiaušinio galima dėti 60 gramų minkšto tofu sūrio. Blynams puikiai tiks ir bananas. Reikėtų maždaug pusę banano sutrinti šakute ir sudėti į tešlą.
Mėgstamų maltinių tešlai vietoj kiaušinio sumaišyti 1 v.š. traiškytų linų sėmenų su 2,5 v.š. vandens ir mišinį palaikyti 10 minučių šaldytuve. Taip pat maltai mėsai sutvirtinti tinka avinžirniai arba viso grūdo speltos miltai. Reikėtų 3 valgomus šaukštus avinžirnių miltų sumaityti su 3 v.š. vandens.
Vieną kiaušinį pakeis: 1 v.š. ispaninio šalavijo sėklų (čija) sumaišyti su 1/3 puodeliu vandens ir leisti pabrinkti 15 minučių.
Ruošiant saldesnius patiekalus ar desertus itin tiks obuolių tyrė, kurios 65 gramai pakeis vieną kiaušinį. Galima naudoti ir moliūgų tyrę, jos reikės kiek mažiau – apie 55 gramus, o trinto avokado vienam kiaušiniui pakeisti reikės įdėti apie 60 gramų.
Atrodytų keista, tačiau sojų arba kokosų pienas taip pat gali puikiai pakeisti kiaušinius. Ruošiant patiekalus, kurių sudėtyje yra kiaušinių, tokio pieno reikėtų įpilti apie 60 ml., t.y. tiek, kiek sveria vidutinis kiaušinis.
„Kartais žmonės atsisako tam tikrų produktų dėl sveikatos, tačiau šiandien vis daugiau žmonių propaguoja vieną ar kitą mitybos filosofiją, tam tikrų produktų atsisako dėl vertybinių įsitikinimų. Todėl galimybė pasirinkti, eksperimentuoti ir atrasti tinkamus variantus, yra itin didelis pliusas,“ – teigia V. Kurpienė.