Vardindami laiką taupančius virtuvės pagalbininkus, apie bulvių tarkavimo mašiną dažniausiai net nesusimąstome. Nors daugeliui šis prietaisas asocijuojasi tik su bulvių plokštainio ar bulvinių blynų gamyba, jo potencialas ir panaudojimo galimybės – gerokai platesnės.
Visiškai nesvarbu, ar virtuvėje esate patyręs vilkas, ar tik dedate pirmuosius žingsnius ir ieškote laiką taupančių ir procesą lengvinančių įrankių – bulvių tarkavimo mašina gali pakeisti jūsų maisto gaminimo rutiną iš pagrindų. Šiame straipsnyje pristatomi 5 kūrybingi būdai, kaip ją panaudoti savo virtuvėje.
1. Daržovių ruošimas salotoms
Bulvių tarkavimo mašina yra skirta smulkinti ne tik bulves. Tai puikus įrankis, padėsiantis bet kokį jūsų mintyse gimusį daržovių patiekalą paversti nepamirštamu. Tarkuodami daržoves, galėsite mėgautis skirtingomis tekstūromis, o maistas vizualiai atrodys nepriekaištingai.
Smulkinkite morkas, cukinijas, agurkus, burokėlius. Tarkuotos morkos salotoms suteiks traškumo ir gyvybės savo ryškia spalva – šalia tereiks kopūsto griežinėlių ir lašelio alyvuogių aliejaus su citrinų sultimis.
Tarkuota cukinija puikiai tiks apkepų, pyragų, cukinijų blynelių gamybai. Tačiau nepamirškite, kad bulvių tarkavimo mašina puikiai susidoroja ir su burokais bei kitomis kietomis daržovėmis. O burokėliai ne tik suteiks mėgstamiausiems patiekalams maistingumo, bet, paskaninus juos fetos sūriu bei balzaminiu actu, pasinersite į tikrą skonio atradimų kelionę.
Naudodamiesi bulvių tarkavimo mašina ne tik sutaupysite laiko, kurį praleistumėte pjaustydami ar tarkuodami daržoves, bet ir užtikrinsite paruoštų daržovių vienodą dydį.
2. Džiūvėsėlių gamyba
Ar žinojote, kad bulvių tarkavimo mašina gali praversti ir netikėtai prireikus džiūvėsėlių? Dėl to tikrai nereikia bėgti į parduotuvę. Visiškai nesvarbu, ar turite užsilikusios šviežios, ar senesnės duonos – šis įrenginys vos per kelias sekundes pavers ją stambesniais ar smulkesniais trupiniais. Namuose gaminti džiūvėsėliai tiek skoniu, tiek tekstūra gerokai lenkia pirktinius – juk viską galite kontroliuoti patys.
Paprasčiausiai sutarkuokite duonos riekeles, sumaišykite jas su įvairiausiomis žolelėmis, prieskoniais ir naudokite gamindami mėgstamiausius patiekalus. Juk mėsos kukuliai, apkepai traškiu viršumi ar varškėčiai tiesiog neįsivaizduojami be jų. Negana to, šviežiai maltus džiūvėsėlius galite laikyti ir sandarioje dėžutėje ar stiklainyje tol, kol jų vėl prireiks.
3. Naudojimas vietoje mėsmalės
Ne visuomet norisi apkrauti namus įvairiausiais maisto gamybos prietaisais, kadangi jie gali užimti daug vietos, reikalauja papildomos priežiūros, o jei yra naudojami pakankamai retai, tiesiog neatsiperka. Neretai vienas iš tokių įrenginių yra elektrinė mėsmalė, tad gera naujiena ta, jog ją visiškai pakeisti gali bulvių tarkavimo mašina.
Mėsos ruošimas pasitelkiant bulvių tarkavimo mašiną garantuoja tolygios tekstūros, sultingą faršą, puikiai tinkantį mėsainių paplotėlių, kukulių ar koldūnų gamybai. Rekomenduojame prieš tarkavimą mėsą lengvai atšaldyti – taip pavyks pasiekti geriausią rezultatą.
4. Žaliųjų kokteilių gamyba
Ar žinojote, kad bulvių tarkavimo mašina gali praversti ir žaliųjų kokteilių gerbėjų virtuvėse? Kokteilių plaktuvas tam tikrai nėra būtinas. Juk išgauti šviežias sultis iš lapinių daržovių ar prieskoninių žolelių galima ir juos tarkuojant. Taip ne tik greičiau, tačiau ir patogiau bei švariau.
Kokteilių su agurkais, laimais, mėta ar baziliku ruošimas naudojant bulvių tarkavimo mašiną padeda išgauti didžiausią natūralių aliejų ir sulčių kiekį, suteikiant gėrimui daugiau skonio ir maistingųjų medžiagų.
O net jei bulvių tarkavimo mašinos naudojimas kokteilių gamyboje jums ir nebėra naujiena, atradimais gali tapti nauji žaliųjų kokteilių receptai.
5. Sūrio tarkavimas
Sūrio tarkavimas rankomis yra neabejotinai varginanti ir nuobodi užduotis, ypač jeigu tai yra kietieji sūriai, tokie kaip parmezanas. Bulvių tarkavimo mašina šį procesą gali paversti greitesniu ir malonesniu, o ja naudojantis sūris bus sutarkuotas ne tik tolygiai, bet ir itin smulkiai.
Smulkiai tarkuotą sūrį berkite ant picos, įvairiausių rūšių apkepų, itališkų makaronų patiekalų, salotų arba naudokite kaip vieną pagrindinių sumuštinių, blynų ar sūrio spurgyčių ingredientų. Jei gamindami siekiate sukurti traškią sūrio plutelę, smulkiai tarkuotą parmezaną užbėrę ant patiekalo viršaus, jį trumpam pašaukite į orkaitę.
Mini orkaitė – puikus pasirinkimas šiam tikslui, kadangi tai greitas ir itin lengvas būdas bet kokį patiekalą paversti dar gardesniu. Mini orkaitės pasižymi itin paprastu mechaniniu valdymu, turi kelias šildymo funkcijas, o neretai ir išsijungia automatiškai. Be abejo, tokio įrenginio priežiūra yra gerokai paprastesnė nei įprasto dydžio orkaitės.
Bulvių tarkavimo mašina valoma ir prižiūrima itin paprastai
Nors bulvių tarkavimo mašina yra universalus, daugiafunkcis įrankis, jo priežiūra yra paprasta. Lengvai išrenkamos ir surenkamos dalys, greitai perprantama jų veikimo sistema ir jokių griežtų taisyklių valymui. Jums pakaks po karštu vandeniu nuplauti ir nušluostyti su maistu sąlytį turinčias bulvių tarkavimo mašinos dalis.
Tikimės, kad idėjos, kuriomis pasidalinome, padės įveiklinti virtuvėje savo laiko laukiančią bulvių tarkavimo mašiną ir įkvėps išbandyti naujus receptus. O jei šį įrenginį planuojate įsigyti, apsilankykite el. parduotuvėje Senukai.lt.