Maironio sode – iš rudens gėrybių sukurtos kompozicijos ir takelis meditacijai – Puslapis 2 – Kas vyksta Kaune

Maironio sode – iš rudens gėrybių sukurtos kompozicijos ir takelis meditacijai

Nuo spalio 27 d. Maironio lietuvių literatūros muziejaus sode eksponuojama dešimt floristų ir landšafto dizainerių sukurtų darbų: puokščių, kompozicijų medžiuose ir net meditacijų takelis. Žvelgiant į menines kompozicijas, lankytojai kviečiami švęsti rudenį.

Sukurti kompozicijas iš rudenį žydinčių augalų sumąstė jau 15 metų Jono Mačiulio-Maironio sodą prižiūrinti landšafto dizainerė, floristė Reda Kazokevičienė. Į jos kvietimą atsiliepė dalyvės iš Kauno ir Prienų: Renata Valienė, Kristina Valaitienė, Rasa Povilionienė ir Dalia Žilinskienė. Specialistės darbavosi šeštadienį, užtruko apie šešias valandas.

Iš rudens gėrybių sukurtos kompozicijos Maironio sode.

Iš rudens gėrybių

Apie floristikos parodą Maironio sode R. Kazokevičienė galvojo ne vienerius metus, tačiau buvo sunku rasti dalyvius, juk reikia ir pasiruošti, ir medžiagų atsivežti. Pernai paskelbus idėją neatsirado norinčiųjų, o šįmet dalyvavo jau penkiese.

„Noriu parodyti, kad ruduo Maironio sode yra nuostabiai gražus, čia auga įvairus derlius. Šiuo metu galima pasigrožėti varpiniais, medėjančiais ir dendrologiniais augalais“, – sakė renginio organizatorė R. Kazokevičienė. Ji pažymėjo, kad augalų floristinėms kompozicijoms kurti ji atsivežė iš savo sodo, dalį padovanojo VDU botanikos sodas. R. Kazokevičienė sukūrė kelias kompozicijas: vieną – sodo kampe, o kitą – centre, tarp senųjų ąžuolų.

Dalia Žilinskienė šalia sukurtos kompozicijos.

Dekoratyvinio apželdinimo specialistė Dalia Žilinskienė parodai sukūrė tris darbus.

„Labai patiko kurti tokioje istorinėje vietoje. Noriu atskleisti, kiek daug rudenį turime spalvų, kiek daug grožio gamtoje, tik apsidairykite! Čia išvysite erškėtrožių uogas, kalnotąją notrą, pievų gėles, jos labai gražiai rudenį atsiskleidžia, matysite įvairiausius žolynus, lapų margumynus. Lankytojus kviečiu šiais kūriniais pasigrožėti neskubant, tikiu, jie ilgam praskaidrins nuotaiką“, – kalbėjo D. Žilinskienė.

Rasos Povilionienės sukurtas meditacijų takelis.

Apmąstymams – meditacijų takas

Kraštovaizdžio dizainerė Rasa Povilionienė iš dailiai nugeltusių klevo lapų sukūrė meditacijų taką, skirtą susikaupimui, kontempliacijai. Juo einant galima stabtelėti prie kiekvieno medžio ir tykiai pabūti.

„Einant taku galima stabtelti prie senųjų medžių, paklausti, kas aš esu, kur mano šaknys, kas man svarbu, kaip jaučiuosi. Juk ir Maironis  kūryboje akcentavo protėvių šaknų svarbą, istoriją. Netoliese yra kunigų seminarija, jiems sunkmetis, nelengvai surenka norinčiuosius eiti kunigystės keliu. Šis takas gali pasitarnauti tikinčiųjų terapijai gamtoje, šalia medžių galima išpažinti nuodėmes ir būti visada priimtiems“, – kalbėjo R. Povilionienė.

Floristikos darbų paroda Maironio sode.

Spalvingas Maironio sodas

Kunigo, poeto Jono Mačiulio-Maironio sodas skaičiuoja jau 115 metų.  Anot ilgametės sodo prižiūrėtojos R. Kazokevičienės, Maironis buvo aistringas sodininkas, augalų kolekcionierius, o keliaudamas po Austriją, Šveicariją ir kitas šalis – visad parsiveždavo augalų daigų, o sesėms lauktuvių – gėlių sėklų.

„Sode galima rasti senovinių snieguolių, senų rūšių augalų. Gegužę sode mėlynuoja silės, baltuoja snieguolės, geltonuoja narcizai – nepaprastai gražu! Pavasaris dovanoja kvepiančią žiedų jūrą”, – apie gražiausią laiką Maironio sode užsiminė pašnekovė.

Į Maironio sodą galima užeiti ne tik apžiūrėti floristikos kompozicijas, bet ir paskaityti knygą; čia vyksta santuokų ceremonijos ir kitos šventės. Muziejus dirba II, III, V – 9–17 val., IV – 9–19 val., VI, VII – 10–17 val.

Floristikos kompozicijos Maironio sode (Rotušės a. 13) bus eksponuojamos iki tol, kol nužydės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA