VDU gavo 100 tūkst. eurų paramą biotechnologijos srities laboratorinei įrangai - Kas vyksta Kaune

VDU gavo 100 tūkst. eurų paramą biotechnologijos srities laboratorinei įrangai

VDU NUOTR.
VDU NUOTR.

Tęsiant Biotechnologijos ir farmacinės analizės programos komiteto planuotą studijų programos atnaujinimą ir bazinių biotechnologijos laboratorijų Vytauto Didžiojo universitete įrengimą, VDU pasirašė investicinę sutartį su tarptautine kompanija „Esco Medical Technologies“, kurios pagrindu universitetas gavo beveik 100 tūkstančių eurų siekiančią biotechnologijos srities laboratorinės įrangos paramą iš minėtos kompanijos, praneša Vytauto Didžiojo universitetas.

Paramą inicijavo kompanijoje dirbantis VDU Instrumentinės analizės atviros prieigos centro doktorantas Domantas Armonavičius, kuris dalyvavo, kaip studentų atstovas, Biotechnologijos ir farmacinės analizės programos komiteto veikloje. Ši magistrantūros programa buvo pirmoji Lietuvoje, kurioje gali studijuoti be išlyginamųjų studijų ir kolegijų bakalaurai. Tuo tikslu universitetas pirmaisiais studijų metais suteikia kolegijų bakalaurams pagalbą trūkstamais bakalauro dalykais.

Šios programos komiteto pirmininkas, Instrumentinės analizės atviros prieigos centro vadovas, akademikas, prof. habil. dr. Audrius Maruška pasakoja, jog programa vykdoma jau ketverius metus, ją labai gerai įvertino Studijų kokybės vertinimo centro sudaryta tarptautinė ekspertų komisija. Be universitetų bakalaurų ją mielai renkasi ir Kauno kolegijos Medicinos fakulteto bei Technologijų fakulteto absolventai, rašoma Vytauto Didžiojo universiteto pranešime žiniasklaidai.

„Sukūrus šią studijų programą, programos komitete nedelsiant buvo numatyta ir strateginė kryptis – suteikti studijuojantiems kuo daugiau praktinių įgūdžių – tai, ko labai pageidauja sparčiai besivystančios Lietuvoje biotechnologijų srities darbdaviai. Buvo aktyviai imtasi trūkstamų modernių biotechnologijos laboratorijų mokymo ir mokslo tyrimų reikmėms steigimo“, – pažymi prof. dr. A. Maruška.

Universiteto lėšomis 2022 metais įsteigta nauja Farmacinės biotechnologijos laboratorija. Iš Instrumentinės analizės atviros prieigos centro projektinių lėšų įkurtos Mikrobiologinės analizės bei Natūralių priešvėžinių junginių analizės laboratorijos. Pasak prof. dr. A. Maruškos, tai labai aktualu atnaujinant visas Biotechnologijos krypties studijų programas universitete, o taip pat stiprinant Gamtos ir technologijų mokslo tyrimų instituto, kuriame šiuo metu yra integruotas Instrumentinės analizės atviros prieigos centras, mokslo bazę.

„Lietuvoje yra milžiniškas biotechnologijos srities specialistų poreikis. Biotechnologijos pramonės augimas Lietuvoje yra spartesnis nei augimo vidurkis Europos sąjungoje ir viršija 20 proc. per metus. Šios srities specialistai reikalingi farmacinės biotechnologijos, medicinos biotechnologijų, agrobiotechnologijų, maisto biotechnologijų, biomedžiagų kūrimo technologijų ir gamybos srityse. Kompanija „Esco Medical Technologies“ investuoja į gamybinius pajėgumus Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje, todėl yra suinteresuota bendradarbiavimu su universitetu“, – paaiškina Biotechnologijos ir farmacinės analizės programos komiteto pirmininkas.

Aktyviai su universitetu bendradarbiauja ir kitos biotechnologijos įmonės – „Biocentras“, „Thermo Fisher Scientific Baltics“, „Nando“. Dideles investicijas Kauno regione šiuo metu numato farmacinės biotechnologijos įmonė „Wellgem Biopharma“.

„Lietuvoje biotechnologus ruošiantys universitetai nespėja patenkinti kvalifikuotų specialistų poreikio. Todėl Vytauto Didžiojo universitetas aktyviai ruošia šiuos specialistus ir palaiko biotechnologijų vystymą Kauno regione ir Lietuvoje“, – pabrėžia akad. A. Maruška.

Šį pavasarį mokslininkas inicijavo Biotechnologijos bakalaurų programos tobulinimą įtraukiant kompetentingus specialistus iš VDU Žemės ūkio akademijos ir kitų Lietuvos institucijų, dirbančių biotechnologijų srityje. Vienas iš tarptautinių ekspertų pažymėtų trūkumų bazinėje biotechnologijų programoje buvo nepakankamas technologinių žinių ir įgūdžių svoris, nepakankami laboratoriniai pajėgumai praktiniams tyrimams. Akad. A. Maruškos teigimu, bakalauro programos kokybė yra gyvybiškai svarbi siekiant vystyti turimas magistro programas biotechnologijų ir susijusiose mokslo kryptyse.

Šiuo metu rūpinamasi vardinių „Thermo Fisher Baltics“ Priešsrovinės ir pasrovinės biotechnologijos (angl. Upstream and down stream biotechnology) laboratorijų įkūrimu VDU. Tai, anot akad. A. Maruškos, būtų dar vienas kokybinis žingsnis vystant biotechnologijų mokslinius tyrimus ir studijas Vytauto Didžiojo universitete.

Pagal paramos sutartį su „Esco Medical Technologies“, laboratorinės įrangos didžioji dalis yra perduodama Instrumentinės analizės atviros prieigos centrui ir pateks į Gamtinių priešvėžinių junginių analizės bei Mikrobiologinės analizės mokslinių tyrimų ir studijų laboratorijas, kita dalis – į prof. S. Šatkausko kuruojamas Ląstelių ir audinių biotechnologijos tyrimų laboratorijas.

„Universiteto mokslininkai ir studentai dėkingi verslo partneriams už suteiktą vertingą modernią įrangą. Tai yra puikus pramonės ir akademinių institucijų bendradarbiavimo pavyzdys ir svarus indėlis į mokslo ir studijų vystymą ne tik Vytauto Didžiojo universitete, bet Kauno regione ir visoje Lietuvoje“, – pasakoja prof. habil. dr. Audrius Maruška.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA