Pasiruoškite: netrukus Lietuvoje bus įvedamas žiemos laikas - Kas vyksta Kaune

Pasiruoškite: netrukus Lietuvoje bus įvedamas žiemos laikas nebeaišku, kada šios praktikos atsisakysime

delfi.lt / Jogintė Užusienytė-Četkauskienė 2024/10/21 12:15
Asociatyvi / DELFI nuotr.
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Ir vėl artėja spalio paskutinis sekmadienis, kai suksime laiką vieną valandą atgal. Nors ir „pelėdos“ galės ilgiau pamiegoti, bet didžioji dalis lietuvių vis dar tikisi, kad laiko sukiojimas bus kažkada nutrauktas.

Lietuva ruošiasi 2024 m. spalio mėn. pakeisti arba pasukti laikrodžio rodyklę į žiemos laiką. Perėjimas prie žiemos laiko įvyks paskutinį spalio sekmadienį. Šiais metais laikrodžių rodyklės turėtų būti persuktos naktį iš spalio 26 d. į 27 d. 04:00 ryto.

Tiksliau rodyklės turėtų būti pasuktos valanda atgal ir rodyti 03:00. Tiems, kurie mėgsta ilgiau pamiegoti, tai reiškia papildomą valandą miego. Kita vertus, ne visiems patinka, kad pradeda anksčiau temti.

Nebėra prioritetinis klausimais

Primename, kad ši praktika Lietuvoje pradėta taikyti nuo 2003 m. Manyta, kad tai padeda taupyti elektros energiją, tačiau atsirado daug kritikų, kurie suabejojo tokia ekonomine nauda. Didžioji dalis lietuvių norėtų atsisakyti sezoninio laiko sukiojimo ir likti prie vasaros laiko.

„Delfi“ jau anksčiau rašė, kad laiko sukiojimo direktyva būtų pakeista, kaip ir kitų Europos Sąjungos (ES) teisės aktų atveju, reikia Europos Komisijos (EK) pasiūlymo, Europos Parlamento (EP) ir ES Tarybos pozicijų patvirtinimo, tuomet derybų, kompromiso, ir kompromiso patvirtinimo tiek iš Parlamento, tiek iš ES Tarybos pusės.

EK pateikė pasiūlymą 2018 m., EP patvirtino savo poziciją 2019 m. ir siūlė paskutinį kartą laikrodžius persukti 2021 m. Tačiau ES Taryba, t. y. ES šalių vyriausybės, nepasiekė kompromiso šiuo klausimu iki šiol ir nepateikė savo bendros pozicijos, ties tuo šis klausimas ir yra įstrigęs.

Kaip „Delfi“ teigė kalbinti specialistai, pokyčiams prieštaravo grupė valstybių, tarp jų Vokietija, bet EP iš savo pusės sprendimą priėmė. Tačiau visas kortas sumaišė prasidėjusi pandemija ir Rusijos karas Ukrainoje.

Kadangi Lietuvos Susisiekimo ministerija dalyvauja ES Tarybos posėdžiuose, „Delfi“ pasidomėjo, ar jau buvo sugrįžta prie šio klausimo. Paaiškėjo, kad jis nebėra prioritetas.

„Šiuo metu klausimas dėl sezoninio laiko keitimo atsisakymo nėra aptarinėjimas. Matyti, kad tai nėra prioritetinis klausimas Europos Sąjungoje, todėl sunku pasakyti, kada visos šalys atsisakytų bendro laiko sukiojimo“, – „Delfi“ nurodė Susisiekimo ministerijos atstovai.

Galios iki kovo pabaigos

Primename, kad žiemos laikas galios iki kovo pabaigos. Šiuo laikotarpiu šviesusis paros metas ryte prasideda anksčiau ir vakare trunka trumpiau, palyginti su vasaros laiku. Žiemos ir vasaros laiką nuspręsta įvesti, kad būtų geriau išnaudojamas šviesusis paros metas.

Laikas Lietuvoje, kaip ir visoje ES, vykdant ES direktyvą, dėl vasaros keičiamas dukart per metus.

Dar 1980 metais visos ES valstybės narės nutarė, kad du kartus per metus – paskutinį kovo ir paskutinį spalio sekmadienį – šalyse būtų persukamos laikrodžio rodyklės viena valanda. Sprendimas buvo grindžiamas esą tai padės racionaliau išnaudoti šviesųjį paros metą. Tačiau laiko sukimo tvarka jau ne vienerius metus kelia kontroversiškas diskusijas.

2018 metais EK vykdyta apklausa parodė, kad iš 4,6 mln. apklaustų europiečių tik 16 proc. palaiko sezoninio laiko sukimą. Likę 84 proc. pasisakė už tokios praktikos atsisakymą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA