Finansų viceministrės sūnus - buvęs sulaikyto V. Germano verslo partneris - Kas vyksta Kaune

Finansų viceministrės sūnus – buvęs sulaikyto V. Germano verslo partneris

ELTA / Ūla Klimaševska 2024/10/18 16:54
Vilhelmas Germanas / A. Ufarto nuotr. / „Delfi“
Vilhelmas Germanas / A. Ufarto nuotr. / „Delfi“

Finansų viceministrės Rūtos Bilkštytės sūnus Gabrielius Bilkštys, valdantis ir ministerijos žinioje esančios įstaigos ILTE (buvusi „Invega“) finansavimą gavusią įmonę „Amlyze“, dešimtmetį vadovavo šiuo metu likviduotam IT startuoliui „Roterdam group“, kurios akcininku buvo ir trečiadienį teisėsaugos suimtas Vilhelmas Germanas, skelbia „Delfi“.

Kaip jau skelbta, įmonė „Amlyze“ per kelis fondus iš ILTE sulaukė investicijų – kaip portalui nurodė įstaigos atstovė Viktorija Voroncova, bendra jų suma siekia beveik 884,3 tūkst. eurų.

Vienas investuotojų į G. Bilkščio bendrovę – rizikos kapitalo fondas „Coinvest Capital“, kurio nuosavybė priklauso ILTE. Taip pat į bendrovę investavo „Practica Venture Capital III“.

Portalo teigimu, G. Bilkštys „Roterdam group“ akcininku ir vadovu buvo nuo 2013 m. iki 2023 m. vasario. Iš viso bendrovė turėjo tris akcininkus, iš kurių didžiausias buvo ikiteisminiame tyrime dėl „Foxpay“ veiklos figūruojantis šios įmonės savininkės Ievos Trinkūnaitės sugyventinis V. Germanas.

Jam priklausė 40 paprastųjų vardinių akcijų, 35 akcijas turėjo Rolandas Guobys, 25 – G. Bilkštys.

Pats G. Bilkštys portalui teigė mamos pagalbos niekada neprašęs nei jo vadovaujamai įmonei pritraukiant investicijas, nei kitais darbiniais klausimais, be to, jo teigimu, ILTE į „Amlyze“ tiesiogiai investavusi nėra.

„Su šia institucija tiesiogiai jokiais investicijų klausimais nesame bendravę. Tarp dešimčių į mus investavusių Lietuvos ir užsienio institucinių ir privačių investuotojų yra įmonių „Practica Capital“, „Firstpick“ ir „Coinvest Capital“ valdomi fondai“, – sakė jis.

Pasak „Delfi“, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) patvirtino, kad finansų viceministrė deklaracijoje yra nurodžiusi savo sūnaus pareigas „Amlyze“, bet šie duomenys yra susiję su fiziniu asmeniu, todėl nėra vieši.

Pagal VTEK, savo sūnaus pareigas viceministrė į deklaraciją įrašė šių metų birželio 14 dieną. Tačiau, „Delfi“ cituojamais Registrų centro duomenimis, jos sūnus įmonei vadovauja nuo 2019-ųjų pabaigos, o ji pati viceministrės pareigas eina nuo kadencijos pradžios – 2020-ųjų gruodžio.

Viceministrės R. Bilkštytės ryšių klausimą trečiadienį svarstė Seimo Antikorupcijos komisija. Jos pirmininkas Algirdas Stončaitis posėdyje informavo, kad VTEK viceministrės deklaracijos klausimą ketina nagrinėti spalio 23 d. vyksiančio posėdžio metu.

Pasak parlamentaro, skunde pridėta papildomos medžiagos iš nagrinėtų bylų, kur atsakovas buvo V. Germanas.

Nuo 2023 m. balandžio iki 2024 m. birželio 14 d. į viceministrės sūnaus bendrovę investavusios ILTE stebėtojų tarybos narys buvo ir minėtos teisėsaugos akiratyje esančios „Foxpay“ vadovas Saulius Galatiltis.

Kaip rašoma pareiškėjo laiške Seimo nariams, kurį turi ir „Delfi“, S. Galatiltis nuo 2024 m. liepos yra mažasis „Foxpay“ akcininkas, taip pat nurodyta, kad „Foxpay“ savininkė yra I. Trinkūnaitė, V. Germano sugyventinė.

ELTA primena, kad trečiadienį portalas „15min.lt“ pranešė, jog teisėsauga sulaikė finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkę Ievą Trinkūnaitę ir jos sugyventinį Vilhelmą Germaną.

Anot portalo, teisėsauga tyrime dėl galimų finansinių nusikaltimų sulaikė ir buvusios socialinės apsaugos ir darbo ministrės, konservatorės Monikos Navickienės vyrą, verslininką M. Navicką.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) teigia, kad atliekant ikiteisminį tyrimą dėl įmonės „Foxpay“ veiklos, iš viso buvo sulaikyti ir įtarimai pareikšti 7 asmenys, tarp jų – I. Trinkūnaitei ir jos sugyventiniui V. Germanui. Institucijos atskleidžia, kad buvo atliktos 32 kratos, kurių metu rastos nemažos sumos grynųjų pinigų, technikos ir elektroninės informacijos, kriptovaliutos ir turto, meno dirbinių.

Kaip nurodoma FNTT pateiktoje informacijoje, tyrimas pradėtas dėl galimo neteisėtu būdu įgytų lėšų legalizavimo, piktnaudžiavimo, sukčiavimo, turto pasisavinimo ir iššvaistymo, kyšininkavimo bei papirkinėjimu. Šiuo metu nustatyta, kad bendrininkų grupė 2023–2024 m. galimai legalizavo mažiausiai 17 mln. eurų sumą.

Taip pat, siekiant nuslėpti veiklą nuo institucijų galimai buvo mokami kyšiai. Šiuo metu nustatyta galimų kyšių suma siekia per 100 tūkst. eurų.

STT tyrimo ėmėsi, Lietuvos bankui atliekant patikrinimą dėl „Foxpay“ veiklos. Taip pat LB papildomai kontroliuoja centrinio banko nurodymų nesilaikiusios „Foxpay“ per mokėjimų sistemą „Centrolink“ teikiamas viešąsias paslaugas

„Foxpay“ vyriausybinės Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos akiratyje atsidūrė, kai pastaroji neleido „Foxpay“ savininkei I. Trinkūnaitei įsigyti įmonės „LITLAB“, kurios pagrindinis akcininkas – M. Navickienės sutuoktinis M. Navickas.

M. Navickienė yra teigusi, jog I. Trinkūnaitė yra tolima jos giminaitė – vyro brolio žmonos sesuo. Vėliau 15min.lt pranešė, kad pernai ministrė kartu su I. Trinkūnaite ir jos sugyventiniu V. Germanu privačiu lėktuvu skrido į Dubajų. Dėl kilusio skandalo dėl ryšių su I. Trinkūnaite bei V. Germanu, M. Navickienė pasitraukė iš ministrės posto.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA