Edas nebevienišas: Lietuvos zoologijos sode apsigyveno amūrinio tigro patelė (foto) – Puslapis 2 – Kas vyksta Kaune

Edas nebevienišas: Lietuvos zoologijos sode apsigyveno amūrinio tigro patelė (foto)

Amūrinis tigras Zoologijos sode / R. Tenio nuotr.
Amūrinis tigras Zoologijos sode / R. Tenio nuotr.

Jau kurį laiką Lietuvos zoologijos sodo lankytojai šalia amūrinio tigro Edo aptvaro gali matyti šmaikštų plakatą, skelbiantį, kad Edas ieško žmonos. Galima sakyti, kad jų dėka Edo noras išsipildė – praėjusią savaitę į Lietuvos zoologijos sodą iš Prancūzijos atkeliavo amūrinio tigro patelė Naya. Gyvūno transportavimo išlaidos siekė 3000 eurų, o lankytojai šiam tikslui skyrė 600 eurų.

„Džiaugiamės, kad amūrinio tigro patelė kelionę ištvėrė gerai. Šiuo metu gyvūnas adaptuojasi naujoje aplinkoje. Naya yra 14 metų amžiaus, taigi metais vyresnė už Edą. Jos sudėjimas yra gana smulkus – tigrė sveria apie 110 kilogramų. Šie plėšrūnai natūralioje aplinkoje gyvena atskirai, tad ir Edas su Naya bus kaimynais – gyvens atskiruose aptvaruose“, – apie amūrinio tigro patelę pasakoja Viršutinės Lietuvos zoologijos sodo teritorijos skyriaus kuratorė Rimgailė Pėtelytė-Brazaitienė, pažymėdama, kad amūrinio tigro patelės atvykimas yra svarbus įvykis siekiant šios plėšrūnų rūšies išsaugojimo.

Kaip rašoma Lietuvos zoologijos sodo pranešime žiniasklaidai, Amūriniai tigrai yra itin nykstanti rūšis, įtraukta į Tarptautinę raudonąją knygą. Sunku patikėti, tačiau šiuo metu gamtoje jų likę vos apie 500. Amūriniai tigrai dažniau sutinkami pasaulio zoologijos soduose, nei gamtoje, tad šių tigrų išsaugojimui skiriamas didelis dėmesys. Lietuvos zoologijos sodas taip pat dalyvauja retų rūšių išsaugojimo ir veisimo programoje, o Naya, kartu su Edu, taps šios svarbios programos dalimi.

Amūriniai tigrai sparčiai nyksta dėl kelių priežasčių. Visų pirma – brakonieriavimo. Šie gyvūnai medžiojami dėl kailio, taip pat dėl vis dar gajaus tikėjimo mistiškomis gydomosiomis tigrų kūno dalių ir organų galiomis. Gyvendami natūralioje aplinkoje amūriniai tigrai gali užimti net 1000 kv. kilometrų teritorijos, todėl miškų kirtimas ir besiplečianti kita žmonių ūkinė veikla taip pat prisideda prie stambiausių katinių šeimos atstovų nykimo.

Lietuvos zoologijos sode laikomiems amūriniams tigrams kuriamos kuo labiau natūralią jų aplinką primenančios sąlygos, rūpinamasi jų užimtumu. Pavyzdžiui, tigrai turi galimybę atsigaivinti įrengtuose baseinuose, siekiant skatinti medžioklės instinktus, mėsa kabinama ant aptvare įrengtos pakylos, kartais paslepiama, maskuojama įvairiais kvapais.

Pirmą kartą į Lietuvos zoologijos sodą amūrinis tigras atvyko dar 1967 metais. Iš viso Lietuvos zoologijos sode pasaulį išvydo 119 tigriukų.

Primename, kad Lietuvos zoologijos sodo lankytojai gali prisidėti prie gyvūnų išsaugojimo ir jų aplinkos praturtinimo. Prie tam tikrų gyvūnų aptvarų galima rasti specialius plakatus su QR kodais. Juos nuskanavus galima skirti norimą pinigų sumą konkrečiam tikslui. Pavyzdžiui, šiuo metu lankytojai gali prisidėti prie specialių kamuolių, skirtų baltiesiems raganosiams, treniruoklio gepardams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA