Nesutrumpinus darbo dienos prieš šventes, už tai siūloma skaičiuoti viršvalandžius – Kas vyksta Kaune

Nesutrumpinus darbo dienos prieš šventes, už tai siūloma skaičiuoti viršvalandžius

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2024/10/07 09:50
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Už darbą, kuris šventinių dienų išvakarėse nesutrumpinamas viena valanda, darbdavius siūloma įpareigoti su darbuotojais atsiskaityti kaip už viršvalandžius.

Dėl tai numatančios Darbo kodekso pataisos Seimas balsuos spalio viduryje.

Socialinės apsaugos ir darbo apsaugos ministerijos parengtomis pataisomis siūloma prieš šventes viena valanda darbo dienos netrumpinti dėl darbo organizavimo ypatumų ar nepertraukiamos darbdavio veiklos. Tačiau tokiu atveju už šią valandą turėtų būti apmokama kaip už viršvalandinį darbą.

Tokia tvarka galiotų tik tiems darbuotojams, kurie dirba pagal darbo sutartis.

Dabar šventinių dienų išvakarėse darbo dienos trukmė sutrumpinama viena valanda. Tai negalioja tik pagal sutrumpintą darbo laiko normą dirbantiems darbuotojams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės grupės vyresnioji patarėja Rūta Juršaitė BNS teigė, kad darbo dienos prieš šventes ne visada sutrumpinamos, kai žmonės dirba pamainomis, skaičiuojamas suminis darbo laikas.

„Problemos dažniausiai būna, kai negali nutraukti darbo. (…) Kuo daugiau bus aiškumo kodekse, tuo mažiau būtų ginčų tarp darbuotojų ir darbdavių“, – tvirtino R. Juršaitė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkės Ingos Ruginienės teigimu, visi darbuotojai turi teisę turėti sutrumpintą darbo dieną prieš šventes.

Anot jos, pataisa nesprendžia „globalios ir ypatingai išplitusios problemos“, tačiau pripažino, kad ją kelia atskirų sektorių atstovai, gamybininkai.

„Ypatingai iš tų sektorių, kur dirbama slenkančiu grafiku, kai reikia budėti paromis, pavyzdžiui, sveikatos, energetikos sektoriuose. Darbdaviai nelinkę užskaityti viršvalandžių, o darbuotojai negali mesti darbo“, – BNS sakė I. Ruginienė.

Jos manymu, pataisa, aiškiau apibrėžtų situaciją dėl darbo apmokėjimo prieš šventes – kad darbdavys turi išleisti darbuotojus viena valanda anksčiau, o šie reikalauti atlygio už viršvalandžius.

Darbo ginčų komisijos atstovė Jolanta Bielskienė BNS teigė, kad komisija neturi daug skundų dėl to, kad šventinių dienų išvakarėse darbo dienos trukmė viena valanda nesutrumpinama.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA