Senamiestyje architektūros knygų namelį pastatęs A. Karalius: dalinimasis literatūra – vienas gražiausių reiškinių pasaulyje (foto) – Kas vyksta Kaune

Senamiestyje architektūros knygų namelį pastatęs A. Karalius: dalinimasis literatūra – vienas gražiausių reiškinių pasaulyje (foto)

Knygų namelis / R. Tenio nuotr.
Knygų namelis / R. Tenio nuotr.

Spalio pradžioje Kauno senamiestyje, šalia Kurpių g. 29-to namo, buvo pastatytas pirmas architektūros knygų namelis Kaune. Idėjos sumanytojas – architektas Audrys Karalius, namelį įrengti jam padėjo bendraminčiai Ričardas ir Gytis. Namelis aktyviai pildomas knygomis.

Ant architektūros knygų namelio, esančio žmogaus ūgio, praeiviai išvys lietuvišką patarlę: „Moki žodį – žinai kelią”. Namelis skirtas mainytis knygomis – pasiimti sau patikusią ir palikti jau perskaitytą knygą. Čia laukiama architektūros, dizaino, interjero, meno leidinių.

Randa tikrų lobių

Idėjos autorius architektas Audrys Karalius džiaugėsi, kad dar nebaigus įrengti namelio, žmonės jau nešė į jį knygas, domėjosi idėja. Jis svarsto, kad išskirtinai tik architektūros knygoms skirtas dalinimosi namelis gali būti pirmas pasaulyje.

„Kaune noksta pirmas pasaulyje architektūros knygų namelis. Niekur kitur nesu tokio matęs, panašu, kad esam pirmi pasaulyje“, – sakė A. Karalius ir tęsė: „Knygų namelis buvo sena mano svajonė. Pats turiu daug architektūros srities literatūros, kurios didžiąją dalį jau seniai perskaičiau ir norėčiau pasidalinti su kitais. Esu tikras knygius, didelis knygų namelių mėgėjas, kur bebūčiau visada juos patikrinu ar papildau, kartais randu tikrų lobių, pvz., prie Braziūkų kaimo bažnytėlės esančiame namelyje, miškų apsuptyje, aptikau Alberto Vijūko-Kojelavičiaus „Lietuvos istoriją” – tikrą lobį, – pasakojo pašnekovas.

Jis pridūrė, kad Kaune dažnai patikrina knygų namelį šalia Ąžuolyno bibliotekos.

Architektūros knygų namelis / R. Tenio nuotr.

Kviečia dalintis

Architektūros knygų namelį raginama pildyti visiems.

„Dalinimasis literatūra tikriausiai yra vienas gražiausių reiškinių pasaulyje. Knygų namelis yra lobis, ten visą laiką tyko paslaptis, ką šįkart jame rasi. Pasistengsiu, kad šis namelis visą laiką būtų pilnas architektūros knygų, žurnalų, katalogų. Čia bus tam tikra „architektūrinė lesykla” žmonėms, kurie domisi architektūra, dizainu, menu. Jie žinos, kad čia visada ras kažką naudingo“, – kalbėjo pašnekovas.

Pasiteiravus apie knygų namelio dizainą, A. Karalius pažymėjo, kad tai „tautos folkloras”, o namelio jis irgi nepriskiria sau: „Jis nėra mano, tai tiesiog folkloras, dovana Kaunui.”

Jis ragino susidomėjusiuosius nepraeiti pro šalį: „Skaitykite knygas, nes nėra kito kelio tapti protingu”, – sakė A. Karalius.

Knygų namelis pildomas ne tik architektūros knygomis./R. Tenio nuotr.

Skatina būti visuomeniškiems

Pašnekovas įsitikinęs, kad Kaunui tapus UNESCO miestu, panašių kauniečių iniciatyvų galėtų būti ir daugiau.

„Kai sausai deklaruoji, kad Kauno modernizmo architektūra pateko į UNESCO ir ką? Noriu parodyti, kad miestas reaguoja kaip tam tikras folklorinis sukilimas, entuziazmas. Kaune galėtų atsirasti vietinės, parapinės iniciatyvos, tarkim, dabar pastatytas architektūros knygų namelis, vėliau galbūt kažkas įrengs architektūros barą, o kažkas – architektūros knygyną. Tai būtų visiška fantastika, nors ir sunkiai įsivaizduojama”, – svarstė A. Karalius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA