Kauno savivaldybės taryba: posėdžių rugpjūtį nebuvo, bet algos vietos politikams mokamos – Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybės taryba: posėdžių rugpjūtį nebuvo, bet algos vietos politikams mokamos

Kauno miesto tarybos posėdis
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.
Kauno miesto tarybos posėdis
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Rugpjūčio mėnesį Kauno miesto savivaldybės taryba nė karto neposėdžiavo. Nevyko ne tik tarybos, bet ir komitetų posėdžiai (išskyrus vieną, kitą kurios nors komisijos ar kito darinio susibūrimą). Tačiau vietos politikams įprastiniai atlyginimai, kiekvieną mėnesį skiriami iš dirbančių bei mokesčius mokančių kauniečių sudėto savivaldybės biudžeto, buvo rugpjūtį priskaičiuoti. Dažniausiai – tokio paties dydžio, kaip ir intensyviai (ar pasyviai) dirbus bet kurį kitą politinės kadencijos mėnesį. Viršijantys minimalią algą gaunančių šimtų tūkstančių Lietuvos dirbančiųjų atlygį už mėnesio darbą. Skirtumas toks, kad politikai gali algą gauti ir nieko nenuveikę.

Privalomų ir dalyvautų posėdžių lentelės grafose dažniausiai nurodyti nuliai

Kaip naujienų portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistei paaiškino bent dviejų savivaldybės padalinių valstybės tarnautojos, skaičiuojant atlyginimus vietos politikams, vadovaujamasis 2023-aisiais Seimo priimtu (pakoreguotu) Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymu.

Viename iš jo straipsnių „Savivaldybės tarybos narių atlyginimas“ pasakyta: „Savivaldybės tarybos nariams už darbą, atliekant savivaldybės tarybos nario pareigas, yra atlyginama (apmokama). Savivaldybės tarybos nariams nustatomas 20 procentų tos savivaldybės, kurios tarybos narys jis yra, mero darbo užmokesčio dydžio atlyginimas; savivaldybės tarybos opozicijos lyderiui ir savivaldybės tarybos komitetų ir nuolatinių komisijų pirmininkams nustatomas 20 procentų didesnio dydžio savivaldybės tarybos narių atlyginimas; savivaldybės tarybos komitetų ir nuolatinių komisijų pirmininkų pavaduotojams nustatomas 10 procentų didesnio dydžio savivaldybės tarybos narių atlyginimas. Jeigu savivaldybės tarybos narys vienu metu eina kelias pareigas, jam mokamas tas savivaldybės tarybos nario atlyginimas, kurio nustatytas dydis yra didesnis“.

Kauno miesto tarybos posėdis / R. Tenio nuotr.

Kadangi paskutinį 2024-ųjų vasaros mėnesį miesto politikoje buvo štilis, tikėtina, tas mėnuo panaudotas atostogoms. Tačiau tarybos nariams išmokėtų atlyginimų (oficialiai galimų vadinti viešaisiais finansais) niekas neprilygina, kaip kitose darbovietėse, „atostoginiams” pinigams. Nes šie politikai darbo santykiais nėra susiję su savivaldybe. Tad įstatymas jiems suteikia teisę imti atlygį už posėdžius, kurių nepraleido (ir negalėjo praleisti), kadangi jų netgi nebuvo…

Savivaldybės interneto svetainėje kaunas.lt nesunku susirasti lentelę „2024 m. rugpjūčio mėnesį Kauno miesto savivaldybės tarybos narių dalyvavimas posėdžiuose ir gautas atlyginimas”. Joje fiksuota, kiek konkrečiam (iš 41 tarybos nario, tarp kurių mero negali būti pagal pasikeitusį įstatymą), kauniečių išrinktajam už darbą (rugpjūtį priskaičiuota atlyginimo (prieš mokesčius) bei po mokesčių.

„Neimančių nėra, – yra neduodančių“

Vadovaujančių pareigų neužimančiam Kauno miesto savivaldybės tarybos nariui už dalyvavimą posėdžiuose (net ir tuomet, kai jų nebūna), per mėnesį priskaičiuojama 1214,07 euro. Rugpjūtį ko ne visi „eiliniai” tarybos politikai „į rankas“ (greičiau – į asmenines sąskaitas) gavo 744,23 Eur.

Komitetų, komisijų pirmininkams, taip pat – tarybos opozicijos vadovui (juo dabar yra konservatorius Paulius Lukševičius) kas mėnesį (rugpjūtį – taip pat) priskaičiuota po 1456,89 Eur. Bet už vietos politiko darbą (?) rugpjūtį tekęs pirmininkams (po mokesčių, kurie gali būti skirtingai mokami) atlyginimas – nevienodas.

Opozicijos lyderiui nuo 1456,89 Eur priskaičiuoto atlygio realiai lieka 893,07 Eur, o „Vieningo Kauno” atstovei, komiteto pirmininkei Jūratei Elenai Norvaišienei – 1032,89 Eur, jos kolegei Ramunei Bičkauskienei – 936,78 Eur.

Kauno miesto tarybos posėdis / R. Tenio nuotr.

Beje, „Savivaldybės tarybos nario atlyginimas mažinamas reglamente nustatyta tvarka proporcingai savivaldybės tarybos nario praleistų to mėnesio savivaldybės tarybos, komitetų, nuolatinių komisijų ir savivaldybės kolegijos, kurių narys savivaldybės tarybos narys yra, posėdžių skaičiui, išskyrus savivaldybės tarybos, komitetų, nuolatinių komisijų ir savivaldybės kolegijos posėdžius, kuriuos savivaldybės tarybos narys praleidžia dėl vykimo į komandiruotę atliekant savivaldybės tarybos nario pareigas“ (citata – iš įstatymo).

Visi trys paminėti Kauno tarybos nariai, kaip ir dauguma kitų, iš praėjusį mėnesį 0 „priklausančių dalyvauti posėdžių” dalyvavo „nulyje“. O tai reiškia, kad nieko nepraleido, todėl algą iš savivaldybės gavo visą.

Ir tik vienintelis „vieningasis“ iš pirmininkų – Jaunius Ramoška – rugpjūtį iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto negavo nieko. Ties jo pavarde anksčiau minėtoje lentelėje taip pat nurodyti (apie posėdžių skaičių) du nuliai.

Pirmininkų pavaduotojams Kauno miesto savivaldybės taryboje rugpjūtį buvo priskaičiuota po 1335,48 Eur. , išmokama – 858,65 Eur. (politikos debiutantei iš „Vieningo Kauno“ Loretai Matijošaitei), kiek mažiau – kitiems jos kolegoms, gavusiems analogiškas visuomenines pareigas, – po 818,65 Eur. Privalomų ir lankytojų posėdžių skaičius visų jų atžvilgiu nurodytas vienodas, – 0.

Kaip pasakyta jau minėtame Vietos savivaldos įstatyme, „Tarybos narys turi teisę atsisakyti šio atlyginimo, reglamento nustatyta tvarka pateikdamas prašymą dėl savivaldybės tarybos nario pareigų atlikimo neatlygintinai (tai yra visuomeniniais pagrindais). Tokį prašymą pateikusiam savivaldybės tarybos nariui šioje dalyje nurodytas atlyginimas neskaičiuojamas ir nemokamas, taip pat neskaičiuojami ir nemokami teisės aktų nustatyti privalomi mokėti mokesčiai, valstybinio socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokos“.

Bet kadangi senų senovėje kažkoks išminčius pasakė dar kitaip: „neimančių nėra, – yra neduodančių“, o savivaldybė gali duoti ir tuomet, kai už tai nenuveikei nieko, kuo galėtum prieš rinkėjus pasigirti, tai ko gi neimti..?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA