A. Vyšniauskas „čekiukų“ tyrimo nekomentuoja, žada įrodyti nekaltumą – Kas vyksta Kaune

A. Vyšniauskas „čekiukų“ tyrimo nekomentuoja, žada įrodyti nekaltumą

BNS / Augustas Stankevičius, Dominykas Biržietis 2024/09/05 16:34
Andrius Vyšniauskas / Teodoras Biliunas / BNS
Andrius Vyšniauskas / Teodoras Biliunas / BNS

Teisėsaugai „čekiukų“ byloje apklausus ir pareiškus įtarimus parlamentarui Andriui Vyšniauskui, pats politikas ikiteisminio tyrimo nekomentuoja, bet žada įrodyti esantis nekaltas.

„Komentuoti jokių ikiteisminio tyrimo detalių negaliu ir neketinu“, – žurnalistams ketvirtadienį po maždaug valandą trukusios apklausos Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdyboje sakė Seimo narys.

„Aš ketinu apginti savo teises ir nekaltumą visame procese“, – pridūrė jis.

Po apklausos STT pranešė, jog A. Vyšniauskui pareikšti įtarimai dėl galimai neteisėtai pasisavintų savivaldybės lėšų.

„Įtarimų turinys niekuo nesiskiria nuo to, ką generalinė prokurorė pasakė Seimo salėje“, – kalbėjo politikas.

A. Vyšniauskui įtarimai pateikti dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo praėjusią kadenciją einant Marijampolės savivaldybės tarybos nario pareigas bei siekiant gauti kompensaciją už patirtas išlaidas.

Žurnalistų klausiamas, ar politikas įtariamas minėtomis nusikalstamomis veikomis, tai patvirtino ir jo advokatas Mindaugas Greičius.

„Taip“, – trumpai atsakė jis.

Pasak advokato, A. Vyšniauskui nepaskirta jokia kardomoji priemonė.

Politikas teigė ketvirtadienį susipažinęs su pirminiais dokumentais, savo teisėmis, pasirašęs „krūvą įvairių dokumentų“, teisėsauga sutikrino jo kontaktinius duomenis, einamas pareigas.

„Šiuo metu ketinu susipažinti su medžiaga, o kada procesas keliaus toliau, šiandien atsakyti negaliu. (…) Aš esu įtariamasis“, – nurodė A. Vyšniauskas.

„Vertinu kaip rinkimų kampanijos dalį“

Klausiamas, ar, jo manymu, teisėsaugos veiksmams turi įtakos politinis ciklas, A. Vyšniauskas tvirtino dėl to neturintis abejonės.

„Aš politikoje esu 18 metų, suprantu, kad dalykai nevyksta šiaip sau, ir šį procesą vertinu kaip rinkimų kampanijos dalį. Žinau, kad rinkimai ateina, rinkimai praeina, taip ir šita situacija atėjo, ji praeis ir pasibaigs. Aš tikiu, kad man pavyks apsiginti“, – teigė A. Vyšniauskas.

Politikas pažymėjo, kad dėl jo teisinės neliečiamybės panaikinimo teisėsauga kreipėsi likus savaitei iki Seimo rinkimų kandidatų registracijos pabaigos.

„Kodėl sugebama per metų laikotarpį Kretingoje, Šilutėje, Telšiuose ir kai kuriose kitose savivaldybėse užbaigti procesą nuo a iki z, viską išsiaiškinti ir pasiekti rezultatą. Marijampolės savivaldybėje yra kalčiausias Vyšniauskas, jo patarėja ir panašiai, o kiti kolegos, kurie ruošiasi būti valdančiojoje daugumoje, sėdi ir juokiasi“, – kalbėjo parlamentaras.

Rugpjūtį Seime svarstant klausimą dėl A. Vyšniausko teisinės neliečiamybės naikinimo, generalinė prokurorė Nida Grunskienė pranešė, kad politikas galimai suklastojo 19 dokumentų, kuriuose įrašyti tikrovės neatitinkantys duomenys.

Anot prokurorės, jis apgaule galimai įgijo beveik 2,2 tūkst. eurų.

Kritikuoja teisėsaugos greitį ir tiriamųjų imtį

A. Vyšniauskas pabrėžė, kad prokurorams pakako keturių dienų pradėti tyrimą prieš jį, bet kad jis būtų pakviestas į pirmąsias apklausas, prireikė dviejų savaičių.

„O, kad būčiau vienokia ar kitokia forma apklaustas, prireikė mėnesio nuo proceso pradžios“, – tvirtino Seimo narys.

„Turint omenyje, kad esame labai jautriame rinkiminiame laikotarpyje, mane tas stebina ir manau, kad taip neturėtų būti. Juo labiau, kad prokurorai turi visas galimybes pasikviesti net ir Seimo narį visokiais kitokiais statusais ir paklausti klausimų, kitų dalykų“, – sakė politikas.

„Mane stebina procesas. Manau, kad apie tai turėsime labai daug diskusijų ir manau, kad visas tas procesas po Seimo rinkimų bus žymiai lengvesnis, paprastesnis ir sklandesnis“, – teigė A. Vyšniauskas.

Pasak jo, šiuo metu teisėsauga „čekiukų“ bylose tiria tik tas savivaldybes, dėl kurių parašyti skundai, tuo metu „pusė Lietuvos savivaldybių yra nenagrinėjamos, neanalizuojamos“.

„Manau, jeigu analizuojama, tai turi būti daroma visos Lietuvos mastu. (…) Dabar traktavimas priklauso nuo individualių žmonių požiūrio, kaip jie mato šią situaciją. Taip neturi būti teisinėje valstybėje“, – tvirtino politikas.

Šiuo metu STT atlieka ikiteisminius tyrimus dėl galimo neteisėto politikų elgesio naudojant kanceliarines lėšas 26 savivaldybėse.

Po teisėsaugos pranešimų apie norimus pateikti įtarimus A. Vyšniauskas pranešė stabdantis narystę konservatorių gretose, pasitraukiantis iš frakcijos seniūno pareigų bei Teisės ir teisėtvarkos komiteto.

Parlamentaras 11 numeriu buvo įrašytas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų daugiamandatės apygardos kandidatų į Seimą sąraše, tačiau rinkimų štabas nusprendė jį išbraukti. A. Vyšniausko kandidatūra spalį vyksiančiuose rinkimuose toliau keliama Marijampolės vienmandatėje apygardoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA