Nemuno krantinės projektas stringa ketvirtąjį kartą – Šančių gyventojai vėl nebuvo išklausyti – Kas vyksta Kaune

Nemuno krantinės projektas stringa ketvirtąjį kartą – Šančių gyventojai vėl nebuvo išklausyti

Žemųjų Šančių bendruomenės mitingas / R. Tenio nuotr.
Žemųjų Šančių bendruomenės mitingas / R. Tenio nuotr.

Po keturių nesėkmingų Kauno Nemuno krantinės gatvės projektinių pasiūlymų pristatymų, kuriems nepritarė Šančių bendruomenė, projekto užsakovė, Kauno miesto savivaldybė vėl kreipėsi pagalbos į Kauno regioninės architektūros tarybą.

Kaip skelbia „INIT TV“, pirmadienį architektų namuose buvo nagrinėjamas Nemuno krantinės gatvės projektinis pasiūlymas, kuris iš principo nesiskyrė nuo ankstesnio varianto.

Žemųjų Šančių bendruomenės nario Sauliaus Pikšrio teigimu, Kauno savivaldybė neklauso gyventojų ir profesionalų nuomonės.

„Tas Nemuno krantinės kelio projektas stumiamas buldozeriu. Jau nežinau kelinta, turbūt ketvirta kokia versija. Vis tas pats, nepaisant, kad ankstesnis Architektūros Tarybos posėdis padarė išvadą, kad netinkamas tas kelias ten. Reikia kitaip spręsti, o dabar tas pats – neklauso profesionalų nuomonės. Vis tiek, valdininkai daro savo kažkokias versijas vis naujas, leidžia mokesčių mokėtojų pinigus tam ir tai yra patyčios. Iš visuomenės, iš architektų“, – teigė Žemųjų Šančių bendruomenės narys.

Jam pritarė ir Kauno regioninės architektūros tarybos pirmininkas Vilijus Adomavičius, kuris teigė, jog pasigenda specialistų parašytų rekomendacijų realizavimo projekte.

„Yra kažkas pakeista, bet gatvė tam projekte egzistuoja. Buvo mūsų parašytos rekomendacijos, išvados, kažkokios mintys. Norėtųsi išgirsti komentarą, kiek tai realizuota projekte“, – „INIT TV“ reportaže sakė V. Adomavičius.

Savivaldybės atstovas: tarybos pastabos yra išklausytos

Kauno savivaldybės atstovai, kaip įprasta, vengia išsamiau komentuoti žurnalistams ir nenoriai dalijosi savo komentarais su „INIT TV“.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras, komentuodamas Nemuno krantinės projekto pokyčius pažymėjo, jog architektų tarybos pastabos yra išgirstos.

„Manau, kad pasikeitė ženkliai, jis buvo pristatytas ir tai, kas buvo pristatyta, galėjote įvertinti pokyčius. Aš manau, kad šitas projektas apima tikrai daug pasiūlymų, atsižvelgta į visus Architektų Tarybos pasiūlymus, yra pasikeitusi gatvės trasa. Architektūrinė dalis – yra tikrai puikus architektas R. Giedraitis, kuriantis architektūrinę dalį. Aš manau, kad tai vienas geriausių projektų, į kurį įdėta daugiausiai architektų darbo pastaraisiais metais ne tik Kaune.

Manau, kad iš tiesų, šis projektas smarkiai progresavo ir atitinka daugumos bendruomenės lūkesčius. Pirmasis ir šiandien pristatyti projektiniai pasiūlymai skiriasi labai ženkliai. Projektavimo procesas, dialogas, bendravimas su bendruomene, išgirstos architektų tarybos pastabos. Į visa tai atsižvelgta ir aš manau, kad šis projektinio pasiūlymo variantas yra tikrai puikus“, – teigė P. Keras.

Žemųjų Šančių bendruomenės narys Virginijus Baranauskas, komentuodamas susidariusią situaciją teigė, jog bendruomenė yra suinteresuota pakrantės tvarkymu, tačiau susitarti su savivaldybe vis dar nepavyksta.

„Šančių bendruomenė niekada nebuvo prieš tai, kad būtų tvarkoma Šančių pakrantė. Priešingai – mes visada norėjom, prašėm, reikalavom, kad ji būtų tvarkoma. Bet tvarkoma ne taip, kaip kažkam atrodo savivaldybėje, o taip, kaip nori Šančių žmonės. Jie nori matyti ten dviračių taką, žymiai patogesnį nei yra dabar. Nori matyti atskirtą pėsčiųjų taką, kad nesipainiotų jie abu. Nori matyti įvairias poilsio zonas. Visam tam mes pritariame. Savivaldybė vis tiek bruka ir toliau gatvę į tą vietą. Mes prieštaraujame iš esmės. Todėl šitas projektas yra netinkamas lygiai taip pat, kaip ir ankstesni jau pateikti. Nes jis netinkamas iš esmės 21-ajame amžiuje“, – „INIT TV“ žurnalistams teigė V. Baranauskas.

„Kas vyksta Kaune“ primena, jog tai jau ketvirtasis Kauno savivaldybės bandymas įgyvendinti Nemuno krantinės gatvės projektą, prieš suinteresuotos visuomenės valią. 2019 metais daugiau kaip 6 tūkst. žmonių pasirašė peticiją prieš gatvės planavimą. Tačiau, projektavimo darbai, finansuojami mokesčių mokėtojų, tęsiasi iki šiol.

Šančių bendruomenė šioje vaizdingoje Nemuno pakrantėje siūlo suformuoti parką ir išvystyti pėsčiųjų bei dviračių tako infrastruktūrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA