Kaune pradeda skambėti „Suburtynė“: 24 valandas be sustojimo giedos sutartines – Kas vyksta Kaune

Kaune pradeda skambėti „Suburtynė“: 24 valandas be sustojimo giedos sutartines

Asociatyvi / „Suburtynė“ / Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus nuotr.
Asociatyvi / „Suburtynė“ / Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus nuotr.

Rugpjūčio 14 d. 12 val. – 15 d. 12 val. ekspozicijoje „Kryžių Lietuva“ jau penkti metai iš eilės vyks sutartinių maratonas „Suburtynė“, apjungdamas du į UNESCO paveldą įtrauktus reiškinius: kryždirbystę ir sutartines.

Kaip skelbia Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, renginio metu sutartinės nepertraukiamai giedamos visą parą, nuo vidurdienio iki vidurdienio, tad jos skamba ir naktį. Čia galima klausytis, dainuoti, mokytis, improvizuoti, šokti. Laukiami visi mylintys sutartinę – tiek pradedantys giedotojai, tiek ir profesionalai.

„Ateikite, jei pastoviai praktikuojate savo šeimose, būreliuose, mokyklose ar kolektyvuose; ateikite, jei sutartinė jums vis dar naujas atradimas, jūs taip pat galite drąsiai jungtis ir giedoti šventėje“, – kvietė maratono organizatorė Skaidra Jančaitė.

Šiais metais renginyje dalyvaus tautodailininkė, šiaudinių sodų rišėja Vida Sniečkuvienė, dalyviams giedant sutartines rugpjūčio 14 d. nuo 12.00 val. iki kol bus šviesu ji kurs „Suburtynės“ sodą.

Skelbiama, kad programą papildys įvairių menininkų pasirodymai, kai kurie jų į giedamą sutartinę įsitrauks spontaniškai, ieškodami naujo ritmo ar sąskambio, šokio judesiu ar muzikos instrumentu.

Giedant sutartinėms bus šokio pasirodymų, elektroninės muzikos garsų, poezijos repo ritmu, numatoma latvio ir lietuvio bendra sutartinė dūdmaišiais. Bus galima išgirsti ir visiškai naujų sutartinių melodijų bei ritmikų. Programoje dalyvaus Jokūbas Nosovas, Ramūnas Vaicekauskas, Giedrius Balbieris, judesio laboratorija „Sojula“ ir kiti atlikėjai.

Įpusėjus renginiui ir artėjant vidurnakčiui vyks menininkų grupės iš Latvijos „BUTŌ Lab“ performansas „Pulsus“, dalyvaus ir Lietuvoje kuriantys atlikėjai. Trupės vadovė ir režisierė yra Simona Orinska, performanso meno ir japonų butoh šokio atlikėja. Pasirodymas rugpjūčio 14 d. 23.00 val.

Nakties metu programa tęsis, tikėtina gims naujos sutartinės ir jų improvizacijos.

Pasitinkant saulę tradiciškai aitvarų meistro Tado Surkio sukurtas „Suburtynės“ aitvaras kels sutartinių giedojimą aukštyn, kad jos sklistų kuo plačiau.

Renginys Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus vidiniame koplytstulpių kieme (V. Putvinskio g. 55) prasidės rugpjūčio 14 d. 12 val. ir tęsis iki rugpjūčio 15 d. 12 val. Be pertraukų bus giedama 24 valandas.

Daugiau apie renginį čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA