Kauno meras V.Matijošaitis bus atsakingas už dar vieną sritį – Kas vyksta Kaune

Kauno meras V.Matijošaitis bus atsakingas už dar vieną sritį ne tik pareiga, bet ir nauja atsakomybė

Debatai savivaldybėje
Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.
Debatai savivaldybėje
Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Miesto taryba liepą pritarė Nereikalingo arba netinkamo (negalimo) naudoti Kauno miesto savivaldybės institucijų veikloje naudoto turto pardavimo viešuose prekių aukcionuose taisyklių, pirmą sykį nustatytų 2014 metų spalio 16 dienos sprendimu, pakeitimui.

Svarbiausias pokytis yra toks, kad šiose taisyklėse keičiamas turto valdytojas, atsakingas už savivaldybės naudoto turto pardavimą viešuose prekių aukcionuose. Tas valdytojas nuo šiol – begaliniai užimtas įvairiais reikalais Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, kadangi pagal Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 27 straipsnio 2 dalies 3 punktą, meras administruoja savivaldybės turtą.

„Tiesioginio aukciono rengėjas yra savivaldybės meras“, – skelbia pakoreguotas taisyklių variantas. Jose dar teigiama, jog „Aukcionuose parduodamas savivaldybės mero potvarkiu, išleistu vadovaujantis Pripažinto nereikalingu arba netinkamu (negalimu) naudoti Kauno miesto savivaldybės turto nurašymo, išardymo ir likvidavimo tvarkos aprašu, patvirtintu Kauno miesto savivaldybės tarybos 2010 m. lapkričio 25 d. sprendimu (…) pripažintas nereikalingu arba (netinkamu) naudoti savivaldybės nematerialusis, ilgalaikis materialusis (išskyrus nekilnojamąjį turtą ar kitus nekilnojamuosius daiktus) ir trumpalaikis materialusis turtas (toliau – turtas).”

Savivaldybei nebereikia samdyti aukciono vedėjo?

O buvo tokie neseni laikai, kai savivaldybės administracijos Bendrasis skyrius (dabar jau vadinamas kitu vardu) kas keletą mėnesių rengdavo aukcionus. Tad kiekvienas, net neketinęs nieko jame pirkti bei iš anksto neužsiregistravęs, galėdavo ateiti į Didžiąją savivaldybės salę ir stebėti, kaip pasamdytas aukciono vedėjas „veda turgų“. Visai smagus vaizdelis būdavo, ne tik girdint jo šmaikščias replikas, palydint kiekvieną prekę. Įdomu būdavo sekti ir pirkėjų garsiai išsakomas (pagavus azartą, – netgi šūktelint) prekių kainas litais – statymus už miesto valdyme atitarnavusias senienas.

Beje, dažniausiai tik „urmu“ būdavo parduodami iš savivaldybės bei jos padalinių kabinetų atgabenti atitarnavę šviestuvai, stalo telefonai, kalkuliatoriai ar nustojusi veikti kompiuterinė įranga bei kita biuro technika. Dešimtimis kai kas nupirkdavo ir į dėžę sumestus mobiliuosius telefonus, kurių dauguma net neveikdavo. Tiek vietos politikai, tiek administracijos atstovai tarnybinius „mobiliukus“ dažnokai pakeisdavo naujais aparatais.

Tačiau bene geidžiamiausia prekė tuose aukcionuose būdavo seni, dažniausiai, – jau nebevažiuojantys automobiliai. Jie, žinoma, į salę nepatekdavo, – šias prekes prieš aukcioną užsiregistravę pirkėjai galėdavo apžiūrinėti kieme. Kartu ir tarpusavyje tardavosi, kuris iš jų ims tą, o kuris – aną mašiną…

Dabar tokio vaizdelio dažnai nepamatysime, nes daugybė buvusių gyvų miesto turto valdymo ar gyventojų aptarnavimo procesų persikėlė į virtualią erdvę. Pagal taisykles, „elektroninis aukcionas rengiamas per valstybės įmonės Registrų centro administruojamą informacinę sistemą.“

Linkime Kauno merui geros sveikatos…

Jos tikrai gali prireikti, jei savivaldybės pirmajam asmeniui tektų viską daryti pačiam, kartu prisiimant ir atsakomybę, kaip numato patobulintas Vietos savivaldos įstatymas. Tačiau savivaldybės turtą valdančiajam yra taikoma nemažai visokių išlygų. Pavyzdžiui, „jeigu aukcioną rengia ne savivaldybės meras, jis su aukciono rengėju sudaro pavedimo sutartį.“ Tiesa, „aukciono vykdymo būdą parenka savivaldybės meras, atsižvelgdamas į aukciono rengimo išlaidas ir technines galimybes.“

Teorinis šansas kauniečiui pamatyti savivaldybės turto pardavimo aukcioną savo akimis vis tik išlieka. Taisyklėse, kurių pataisas šį mėnesį patvirtino politinė miesto valdžia, pasakyta: „aukcioną organizuoja savivaldybės mero potvarkiu ne mažiau kaip trijų asmenų sudaryta aukciono komisija. Komisijai vadovauja aukciono vedėjas. Komisijoje turi būti aukciono sekretorius ir kasininkas. Kasininko gali nebūti, jeigu nevykdomos grynųjų pinigų operacijos.

Komisija organizuoja ir elektroninį aukcioną, o jį vykdo savivaldybės mero potvarkiu paskirtas (-i) darbuotojas (-ai).“

Bet „jeigu per nustatytą terminą aukciono laimėtojas neatsiskaito už nupirktą turto objektą, šį turto objektą galima parduoti naujame aukcione. Tokiu atveju savivaldybės meras turi teisę įgyvendinti visas aukciono vedėjo teises“, – nurodo vienas iš patikslintų pagal galiojančius teisės aktus Kauno miesto savivaldybės institucijų veikloje naudoto turto pardavimo viešuose prekių aukcionuose taisyklių punktų.

Miesto tarybos sprendimu tapusio projekto iniciatorius – Kauno savivaldybės administracijos Bendrųjų reikalų skyrius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA