Pasidalino, kaip buvo įrengta nauja skulptūra Kaune – Kas vyksta Kaune

Pasidalino, kaip buvo įrengta nauja skulptūra Kaune

Kauną jau pasiekė bronzinė istorinės asmenybės – Aleksandro Jogailaičio – skulptūra. Kauno miesto savivaldybė trečiadienį pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip naujoji skulptūra buvo įrengta.

„Kauno galeriją po atviru dangumi papildė dar viena puošmena – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Aleksandro Jogailaičio skulptūra.

Dalinamės monumento, kurį miestui padovanojo kultūros mecenatas dr. Pranas Kiznis, įrengimo vaizdais!“ – Facebook įrašė skelbė Kauno savivaldybė.

Kaip teigiama įraše, plačiau išgirsti apie Aleksandro Jogailaičio skulptūros istoriją ir reikšmę bus galima liepos 15-ąją, minint jungtinės Lietuvos ir Lenkijos kariuomenės pergalę Žalgirio mūšyje.

Naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, kad vakar, birželio 25 d., Kauno savivaldybė pranešė, jog ties Vytauto prospekto ir Miško gatvės sandūra kyla Ukrainos skulptorių sukurtas monumentas Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Aleksandrui Jogailaičiui įamžinti. Tai mecenato Prano Kiznio fondo dovana Kaunui.

Ukrainiečių kūrinys bus oficialiai atidengtas liepos 15-ąją, minint jungtinės Lietuvos ir Lenkijos kariuomenės pergalę Žalgirio mūšyje.

Kūrinys su istorine verte

Bronzinę istorinės asmenybės skulptūrą Ukrainos sostinėje Kyjive išliejo skulptoriai Olesius Sydorukas ir Borisas Krylovas, sukūrę dešimtis darbų gimtinėje ir įvairiuose Europos miestuose, rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai. Vienas jų – Vyčio skulptūra „Laisvės karys“ prie Kauno pilies – jau seniai pelnė kauniečių ir miesto svečių simpatijas. Skulptoriai neslepia, – Lietuva jiems tapo antrąja tėvyne.

„Nuo idėjos iki paminklo pastatymo praėjo beveik dveji metai. Tiek laiko Ukraina kovoja su Maskvos okupantais. Dirbti tokiomis sąlygomis labai sunku. Nuolatinis apšaudymas, elektros energijos tiekimo nutraukimas ir gyventojų psichologinė bei moralinė būklė neleido greitai įgyvendinti projekto. Tačiau, mano nuomone, šis darbas tapo dar vertingesnis ir įgavo papildomą prasmę.

Su lietuviais turime labai panašų mentalitetą, artimas tradicijas ir kultūrą. Turėjome bendrus karalius ir kunigaikščius. Savo darbams skiriame daug dėmesio, visada atidžiai ir kruopščiai studijuojame nagrinėjamą temą, bendradarbiaujame su autoritetingais istorikais ir specialistais. Dėl to mūsų darbai turi ir istorinę vertę“, – pasakoja vienas skulptūros autorių O. Sydorukas.

Kauną pasiekė bronzinė istorinės asmenybės skulptūra

Vietą skulptūrai praėjusių metų pabaigoje išrinko patys kauniečiai. Tąkart internetinėje apklausoje iš 1,3 tūkst. respondentų daugiau kaip pusė balsavo už Ramybės parko prieigas Miško gatvės ašyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA