Kauno ūkininkų turgelio braškės paliko nuostabą – neskubėkite vertinti pagal išvaizdą ir kainą – Kas vyksta Kaune

Kauno ūkininkų turgelio braškės paliko nuostabą – neskubėkite vertinti pagal išvaizdą ir kainą

delfi.lt / Karolina Žiūraitė 2024/06/18 08:20

Ūkininkų turgeliuose braškėmis nukrauti stalai tikrai simbolizuoja įsibėgėjusį šiltąjį sezoną. Raudonos, įvairių dydžių ir veislių, jos tikrai traukia pirkėjų akį. Tad, kaip gi atrodo šių metų braškės, jų kainos, ką apie derlių sako ūkininkai, uogas pardavinėjantys Kauno mieste? Apžvelkime plačiau.

Rytą, maždaug 11 valandą, vaikštinėju ūkininkų turgelyje, kuris vyksta Panemunėje, Kaune. Šviežių vaisių bei daržovių prekybą dažniausiai vyksta nuo ankstyvo ryto, tad mano vizito metu turgus jau apytuštis, daug kas kraunasi prekes ir ruošiasi kelionei namo, aplink vaikštinėja keli paskutiniai pirkėjai.

Ūkininkė iš Alytaus rajono

Prie pirmojo aplankyto stalo braškes pardavinėja ūkininkė iš Alytaus rajono. Akį iš karto patraukė didelės ir ryškiai raudonos uogos, kurių indelis kainuoja 6 eurus. Galima nusipirkti ir mažesnių, kurių kaina kiek mažesnė, – 5 eurai.

Paprašius paragauti, moteris nedvejodama davė išsirinkti norimą uogą. Kaip bebūtų keista, mažesnės pasižymėjo geresniu skoniu, jis buvo intensyvesnis, saldesnis. Paragavus didesnę uogą ji nepasirodė tokia skani. Rūgštu nebuvo, tačiau trūko ir saldumo, o kai kurios atrodė beveik be skonio. Taigi, išvaizda tikrai nėra viskas.

Džiugu tai, jog apžvelgusi ant prekystalio buvusius indelius nepastebėjau, kad juose būtų prastos išvaizdos uogų, sutežusių, gendančių ar kitokių. Moteris bendravo labai noriai, paklausinėjus apie uogas papasakojo, jog šios – šviežios, rytinio skynimo, taip pat sakė šiandien važiuosianti į kitą vietą, kur pardavinėsianti jau vėliau skintas uogas.

Kalbėdama apie derlių ir jo pokyčius moteris pripažino, kad per daug nuo praėjusių metų jis nesiskiria, šalnos gal ir nušaldė vieną ar kitą žiedą, tačiau skųstis negali. Tiesa, sakė labai laukianti vėlyvesnio laikotarpio ir jo veislės uogų, kurios pagal ją – dar skanesnės, saldesnės ir didesnės.

Braškės turguje / K. Žiūraitės nuotr.

Iš Miškaulaukio

Vaikštinėdama toliau pamačiau šiek kiek nuo ūkininkų turgelio nutolusį uogų pardavimo stendą. Ir čia iškart išvydau kitokią situaciją. Kainos nors ir mažesnės – 5 eurai už didelių braškių indelį bei 3 už mažesnes uogas – tačiau priėjus arčiau, dėžėse esančios uogos nėra tokios gražios, kokias galėjau matyti prieš tai aplankytame stende.

Situacija nėra labai bloga, uogos neatrodo sugedusios, tačiau kai kur patamsėjusios, keletas pradėjusių težti. Paklausus, iš kur šios uogos atkeliauja, moteris atsakė turinti du ūkius – vieną Jonavos rajone, o kitą Miškaulaukio kaime.

Apie šio sezono derlių kalbėti per daug nenorėjo. Tik pasiguodė, kad paskutinėmis dienomis praėjusios liūtys gerokai pagadino šių metų derlių ir toliau tai daro, tad ši tema jai – ganėtinai jautri. Nors klientų aplink daugiau nebuvo, daugiau į kalbas leistis nenorėjo, sakė turinti daug darbo, tad kitais klausimais jos ir nevarginau.

Braškės turguje / K. Žiūraitės nuotr.

Iš Jonavos rajono

Trečiajame ir paskutiniame stende, esančiame Aleksoto rajone, braškes, kartu su vynuogėmis, avietėmis, agrastais, trešnėmis, arbūzais ir kitomis gėrybėmis pardavinėjo dvi jauno amžiaus merginos. Čia radau dviejų skirtingų rūšių uogas, atvežtas iš ūkininkės Vilmos ūkio, esančio Jonavos rajone.

Vienos kainuoja 4,99 Eur, o kitos euru brangesnės – 5,99. Dydžiu jos nesiskyrė. Paklausus, kuo uogos skiriasi, nes iš išvaizdos jos tikrai panašios, merginos teigė, kad pigesnės uogos iš savęs yra minkštesnės, labiau vandeningos, tad ir kaina jų mažesnė. Žinoma, suskubo pridurti, kad dėl to jos jokiais būdais nėra prastesnės.

Braškės turguje / K. Žiūraitės nuotr.

Dar nespėjus paklausti, ar galima, merginos pačios pasiūlė paragauti abiejų rūšių braškių. Verdiktas toks, kad pigesnės rūšies uogos man pasirodė skanesnės. Jautėsi minėtas uogos minkštumas, tačiau buvo skanios, pakankamai saldžios ir skonis buvo intensyvesnis nei brangesniųjų.

Apžvelgus indelius nebuvo matyti prastos kokybės uogų, visos atrodė gražios, neištižusios, akį kliudė tik keletas mažiau prinokusių braškių indelių apačiose. Kadangi už prekystalio stovėjo ne pati ūkininkė, paklausinėti apie derlių, palyginti su praėjusiu sezonu man nepavyko.

Taigi, išvada tokia, kad Kauno mieste braškių pasirinkimo – apstu. Apsipirkdamas kiekvienas gali rasti uogų už jam tinkančią kainą, kurios svyruoja nuo 3 iki 6 eurų, apžiūrėti braškes gyvai. Maloniai bendraujantys pardavėjai leidžia uogų paragauti, paklausus papasakoja, iš kur jos atkeliauja ir kada yra nuskintos.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA