Į „Michelin“ gidą įtraukti restoranai kabinasi raudonąsias lenteles: dabar žaidžiame pasaulio lygoje – Kas vyksta Kaune

Į „Michelin“ gidą įtraukti restoranai kabinasi raudonąsias lenteles: dabar žaidžiame pasaulio lygoje

delfi.lt / Kornelija Mykolaitytė 2024/06/17 20:36
Asociatyvi / „Monte Pacis“ nuotr.

Praėjus savaitgaliui „Michelin“ gide atsidūrusių restoranų vadovai pripažino, kad sulaukė kiek didesnio lankytojų srauto, nors aiškias išvadas daryti dar anksti. Jie džiaugėsi sulauktu dėmesiu ir nurodė, kad paminėjimas „Michelin“ reiškia, jog dabar Lietuvos restoranai „žaidžia pasaulinėje lygoje“. Be to, suskubta pasikabinti ir raudonas „Michelin“ iškabas.

Keturi restoranai – „Demo“, „Nineteen18“, „Pas mus“ ir „Džiaugsmas“ ketvirtadienį gavo po vieną „Michelin“ žvaigždę, o 26 pateko į „Michelin guide Lithuania 2024 sąrašą“.

Nuslūgus emocijoms „Delfi“ pakalbino kelis į gidą įtrauktų restoranų atstovus.

Pasikabino raudonąsias lenteles

„Stiklių“ viešbučio ir restorano vadovė Indrė Ragelevičienė teigė, kad restorane šeštadienį lankėsi nemažai svečių, buvo ir paskutinės minutės užsakymų, tad tikėtina, kad dalį jų atviliojo „Michelin“ įvertinimas.

Visgi ji tikino, kad sezono metu rezervacijų netrūksta, vyksta daug švenčių.

„Tikrai malonu, visi pakilios nuotaikos. Pirmadienio rytą su virtuvės šefu lankėmės ir savivaldybėje, kurioje meras pasveikino. Džiaugiamės, bet kimbame į darbus, nes darbo daug, laiko atšvęsti nėra“, – „Delfi“ komentavo I. Ragelevičienė.

Viešbučio vadovė komentavo, kad prie įėjimo kabinant raudoną „Michelin“ lentelę, kurioje skelbiama apie įvertinimą restoranui, žmonės fotografavosi ir sveikino.

Panašiai kalbėjo ir Kaune įsikūrusio svetingumo komplekso „Monte Pacis“ vadovė Indra Ramanauskienė.

„Žmonių reakcija graži, daug sveikinančių ir besifotografuojančių prie ženklo. Savaitgalį labai daug žmonių, kurie eina pro regioninį parką ar į Pažaislio vienuolyną, praeina pro mus. Matyti iš tolo, kad rodo pirštais į ženklą, turbūt ši žinia nuėjo plačiai“, – sakė I. Ramanauskienė.

Asociatyvi / „Monte Pacis“ nuotr.

Paklausus, ar daugiau nei įprastai žmonių ėmė rezervuotis staliukus restorane, pašnekovė sutiko, kad pagyvėjimas buvo, tačiau vasaros sezonu svečių ir taip netrūksta.

„Bet kokiu atveju manau, kad tai turi pridėti populiarumo, žmonėms turi būti smalsu. Įsivaizduoju, kad jei ne šiandien, ne vakar, bet kokiu atveju tai bus į naudą“, – svarstė ji.

Visgi „Monte Pacis“ vadovė sakė labiau besidžiaugianti ne rezervacijomis, o atsiradusia papildoma darbuotojų motyvacija.

„Tai svarbu ne tik šefui, bet ir visam kolektyvui, aš matau, kaip jie tuo didžiuojasi, kaip dauguma galvoja, ką gerinti, kaip daryti tą ar aną. Mane labiausiai džiugina darbuotojų motyvacija. Šiuo metu yra vidinis darbuotojų pakylėjimas“, – pripažino pašnekovė.

Kaip ir I. Ragelevičienė, ji nurodė, kad ilgai švęsti laiko nebuvo, nes iškart po „Michelin“ ceremonijos teko skubėti atgal į darbą, kur buvo švenčiamos vestuvės.

„Vestuvininkai sako: kokia puiki dovana, pasirodo švenčiame mišelininiame restorane. Juokėsi, kad net maistas iškart skanesnis pasidarė.“

Kaune įsikūrusio restorano „Dia“ vadovė Vaiva Gumbienė sakė, kad kol kas didesnio pokyčio nepastebėta, tačiau restorane, anot jos, ir taip anšlagas būna beveik visada.

Tikėtina, kad išbandyti į „Michelin“ gidą įtrauktą restoraną labiau rūpės užsieniečiams.

„Kol kas viskas labai šviežia. Skambučių vėlesniam laikui sulaukiame visada, vėliau net nebeturime vietų, tai susiję ir su Kaune vykstančiais renginiais, ir tuo, kad apsilankyti pas mus rekomenduoja viešbučiai. Taip buvo visada“, – „Delfi“ sakė V. Gumbienė.

Asociatyvi / Restorano „Dia“ feisbuko nuotr.

Kainų kelti nenusiteikę

Visi kalbinti pašnekovai tvirtino, kad kainų koreguoti vien dėl „Michelin“ įvertinimo neplanuoja.

„Kainų tikrai nežadame keisti. Dabar esame atsinaujinę vasaros meniu, tai jis toks bus iki rudens, didesnių pokyčių neplanuojame nei kainose, nei patiekaluose, nes esame viską pasidarę. Gal kažkiek koreguosime rudens meniu“, – kalbėjo „Dia“ vadovė.

Panašiai kalbėjo ir „Monte Pacis“ vadovė.

„Kainų kelti mes nesiruošiame. Keli atėję žmonės savaitgalį jau klausė, ar kainas pakėlėme, ar tokios jau buvo anksčiau“, – prisiminė ji.

„Stiklių“ vadovė irgi komentavo, kad „restoranas nori išlaikyti nuoseklumą, o artimiausiu metu jokių pokyčių neplanuojama“.

„Dėl kainų kol kas nenorėčiau komentuoti, nes nelabai yra ką pasakyti. Jos šiems metams yra nustatytos, tad nemanau, kad bus pokyčių“, – kalbėjo I. Ragelevičienė.

„Dabar žaidžiame pasaulinėje lygoje“

Vilniaus Gedimino prospekte įsikūrusio restorano „Dine“ vadovas Arminas Darasevičius taip pat tvirtino, kad restoranas dirba įprasta tvarka, didesnio kiekio rezervacijų nesulaukta, o kokių nors pokyčių įvesti neplanuojama.

„Kainų keisti tikrai neplanuojame, reikia pažiūrėti, kaip viskas bus, o tada matysime. Bet dirbsime taip, kaip dirbome, ir tegul mums einasi taip, kaip einasi.

Kai pradėjome veikti, („Michelin“ – aut. pastaba) buvo tik svajonių tolumoje, o dabar viskas ranka pasiekiama. Tai labai svarbu, nes mes jau žaidžiame pasaulinėje lygoje, esame jų užrašų knygelėje. Tas yra džiugu, tai svarbu ir kolektyvui. Visada sakau darbuotojams, kad turime dėti pastangas, kad žmonės čia eitų, nes išgyventi nėra taip lengva“, – įspūdžiais dalijosi A. Darasevičius.

Jis pridūrė, kad raudonąją „Michelin“ lentelę pasikabino restorano viduje, nes ant pastato sienos nieko kabinti negalima.

Į „Michelin guide Lithuania 2024“ sąrašą pateko 26 restoranai: „Red brick“, „Amandus“, „Apvalaus stalo klubas“, „Arrivée“, „Augustin“, „Da Antonio“, „Dia“, „Dine“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Gastronomika“, „HeJi“, „Justa Pasta“, „Momo Grill“, „Monai“, „Monte Pacis“, „Pacai“, „Protėviai“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Telegrafas“, „Uoksas“, „Vila Komoda“.

„Bib Gourmand“ apdovanojimą, kurie teikiami už gerą kainos ir kokybės santykį, atiteko restoranams „14Horses“, „Le travi“, „Numan“, „Gaspar’s“.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA