Burnos chirurgo patarimas: kada protinius dantis verta šalinti, o kada palikti? – Kas vyksta Kaune

Burnos chirurgo patarimas: kada protinius dantis verta šalinti, o kada palikti?

Daugumai pacientų, kurie turi ar turėjo protinius dantis, yra tekę patirti begalę nemalonių pojūčių. Vieni juos išgyveno protiniams dantims dygstant, kiti neigiamas emocijas patyrė juos šalinant ar gijimo laikotarpiu, po rovimo. Tačiau daugumos šių nemalonių pojūčių galima išvengti, jei procedūra atliekama laiku ir profesionaliai.

Vis didesnė populiacijos dalis nebeturi protinių dantų

Šiuolaikinis žmogus gali turėti visus protinius dantis, kelis arba nei vieno. Manoma, kad protinių dantų užuomazgų nebeturi apie 10 procentų šiuolaikinės populiacijos ir su kiekviena karta šis skaičius tik auga. Tai natūralus procesas, kuris susijęs su žmogaus evoliucija ir mitybos įpročių pasikeitimu.

Anksčiau, protiniai dantys, dar kitaip vadinami trečiaisiais krūminiais dantimis, buvo reikalingi tam, kad žmogus galėtų sukramtyti neapdorotą, kietą maistą. Padidėjus produktų įvairovei ir atradus naujus jų paruošimo būdus, maistas tapo lengviau sukramtomas, o protiniai dantys nebereikalingi. Vykstant evoliucijos procesui, protiniai dantys atrofavosi, o žmogaus žandikaulis sumažėjo ir jame šiems dantims nebeliko pakankamai vietos.

Šalinti ar palikti, gydytojas sprendžia vertindamas rentgeno nuotrauką

Nuolatiniai dantys pradeda dygti šeštais žmogaus gyvenimo metais ir pilnai susiformuoja sulaukus trylikos metų, o protiniai dantys išdygsta tik 18-25 gyvenimo metais.

GOC klinika / Organizatorių nuotr.

„Tam, kad būtų galima tiksliai atsakyti kiek žmogus turi protinių dantų, dažniausiai būtina atlikti rentgeno nuotrauką, nes šie dantys ne visuomet išdygsta teisingoje pozicijoje ir pilnai, taip pat gali būti susiformavusios tik jų užuomazgos, kurios išoriškai nebus matomos. Rentgeno nuotrauka reikalinga ir tam, kad gydytojas galėtų įvertinti protinių dantų būklę bei jų daromą įtaką kitiems dantims ir priimti racionalų sprendimą – šalinti ar palikti šiuos dantis“, – sako GOC klinikos burnos chirurgas Martynas Mantas Krukis.

Jei protiniai dantys yra sveiki ir nedaro žalos, juos vertėtų palikti

Visuomenėje yra paplitęs mitas, kad protinius dantis būtina pašalinti. Tačiau tai nėra tiesa. Pasak burnos chirurgo M. M. Krukio, protinius dantis rekomenduojama šalinti tik tuomet, kai jie yra pažeisti karieso, sukelia žmogui nemalonius pojūčius, aplink pastebimas minkštųjų audinių uždegimas ar yra neigiamai veikiami kiti, gretimi dantys. Retesniais atvejais jie taip pat gali būti šalinami ir ortodontinio gydymo tikslais, kai žandikaulyje reikalinga papildoma vieta kitiems dantims. Jei protiniai dantys yra sveiki ir nedaro jokios žalos, juos vertėtų palikti.

Vieno vizito metu galima saugiai pašalinti visus 4 protinius dantis

Protinių dantų rovimo procedūra nėra tokia paprasta, kaip gali daugumai atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Labai dažnai šie dantys būna retinuoti arba nepilnai išdygę, todėl specialistui juos pašalinti gali būti kur kas sudėtingiau, nei nuolatinus dantis, kurie yra lengviau pasiekiami ir matomi.

Norint sumažinti šios procedūros metu galimų komplikacijų riziką, protinių dantų šalinimą visais atvejais vertėtų patikėti gydytojams turintiems burnos chirurgo, burno, veido ir žandikaulių chirurgo ar periodontologo kvalifikaciją. Šie specialistai turi kur kas daugiau reikalingų specifinių žinių bei įgūdžių, o dantų rovimą gali atlikti greičiau ir saugiau – chirurginiu būdu.

„Šalinant dantis profesionaliai, pati procedūra pacientui nesukels jokio diskomforto, truks trumpiau nei įprastai, o vieno vizito metu bus galima pašalinti net ir visus keturis protinius dantis. Taip pat, bus lengvesnis ir pooperacinis laikotarpis – pacientas nejaus arba jaus mažesnį skausmą bei tinimą, audiniai sugis gražiau ir greičiau“, – sako burnos chirurgas M. M Krukis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA