Praeinant pro vieną Laisvės alėjos vietą kvies apsikabinti - Kas vyksta Kaune

Praeinant pro vieną Laisvės alėjos vietą kvies apsikabinti

„Jaunimo linijos“ inicijuotas piešinys ant sienos „Apsikabinimas“ (aut. Tadas Šimkus)./R. Tenio nuotr.
„Jaunimo linijos“ inicijuotas piešinys ant sienos „Apsikabinimas“ (aut. Tadas Šimkus)./R. Tenio nuotr.

Pirmadienį ant Kauno „Aušros“ gimnazijos (Laisvės al. 95) sienos buvo užbaigtas „Jaunimo linijos“ inicijuotas piešinys „Apsikabinimas“. Jis sieks atkreipti dėmesį į jaunimo psichologinę sveikatą ir parodyti, kad pagalba visada yra, nei vienas su sunkumais nepaliekamas vienas. Jautrų piešinį per savaitę sukūrė menininkas Tadas Šimkus. Besidarbuojant jam teko pakilti net į 18 metrų aukštį.

Svarbi žinutė jaunimui

Ugdymo įstaiga piešiniui pasirinkta neatsitiktinai – moksleiviai ir aplink šurmuliuojantis jaunimas yra tikslinė emocinės paramos organizacijų grupė. Pasak „Jaunimo linijos“ Kauno padalinio vadovo Mykolo Kriščiūno, kasdien sulaukiama apie 120 skambučių iš visos Lietuvos. Tikslinė grupė – 16-30 m. žmonės ir kiek vyresni. Prieš egzaminus kreipimųsi padažnėja, abiturientai ir studentai pasakoja per egzaminų sesiją patiriantys didžiulį stresą, emocinius sunkumus. Net 64 proc. visų pokalbių ir susirašinėjimų kalbama apie savižalą, savižudybę.

„Ant gimnazijos sienos vaizduojamas dviejų žmonių apsikabinimas. Šis veiksmas pasirinktas neatsitiktinai, „Jaunimo linijoje“ apsikabinimas svarbus keliais aspektais: tai oficialus savanorių pasisveikinimas, o kartu ir pavaizdavimas to, ką skambinantieji gauna iš mūsų. Mat besikreipiantieji dažnai sako, kad po pokalbio su mumis jaučiasi tarytum apkabinti, net ir be fizinio kontakto“, – sakė M. Kriščiūnas.

Jis pažymėjo, kad pernai „Jaunimo linija“ minėjo darbo Kaune 30-metį, padalinyje dirba daugiau kaip šimtas savanorių.

Jaunimo linijos piešinys ant sienos / R. Tenio nuotr.

Apkabinti ne tik gyvai, bet ir pokalbiu

Piešinio autorius Tadas Šimkus siekia, kad didžiulis piešinys paliktų įspūdį, sukeltų emociją praeiviams, paskatintų susimąstyti.

„Norisi, kad pažvelgę į šį piešinį žmonės pasijustų, tarsi apkabinti, kad žinotų, jog užklupus sunkumams jie visada sulauks pagalbos. Piešinyje matote du kontūrus: vienas vaizduoja tiesioginį apsikabinimą, o šviesus kontūras yra su potekste, čia atsiranda saulytė su debesėliais, o kitame – lietutis. Tai simbolizuoja vidinius procesus. Kadangi tema sudėtinga, norėjosi ją perteikti lengvai, paprastai“ – sakė T. Šimkus.

Jis atkreipė dėmesį, kad J. Gruodžio ir I. Kanto gatvėmis kasdien pravažiuoja daug automobilių, galbūt juose sėdintys žmonės bent akies krašteliu žvilgtels į piešinį, susimąstys. Šiame kvartale daug jaunimo sutraukia ir J. Gruodžio gatvėje esančios muzikos mokyklos, „Erudito“ licėjus, „Aušros“ gimnazija, kavinė „Kavalierius“. I. Kanto gatvė yra aktyvi pėsčiųjų magistralė į Laisvės alėją.

„Gyvenu kaimynystėje. Pastebėjau, kaip nupiešus šį 17 m×17 m dydžio piešinį keičiasi aplinka, Kauno centrinis paštas jau atrodo kitaip. Piešiniai stipriai veikia aplinką“, – teigė T. Šimkus. Jam piešinį sukurti padėjo keli pagalbininkai iš „Gyvos grafikos“ komandos.

Kauno vicemeras Mantas Jurgutis renginio metu džiaugėsi, kad dar viena miesto siena tapo gyva.

„Tai prasminga idėja, kuri skleidžia svarbią žinią. Ir toliau aktyviai palaikysime psichikos sveikatai skirtas idėjas“, – sakė M. Jurgutis.

Piešinys „Apsikabinimas“ yra konkurso „Kauno akcentai“ laureatas, šio piešinio įgyvendinimui lėšas skyrė Kauno miesto savivaldybė.

Jaunimo linijos piešinys ant sienos / R. Tenio nuotr.

Padeda visą parą

„Jaunimo linija“ visą parą teikia emocinę pagalbą: 24/7 galima paskambinti pasikalbėti telefonu: 8800 2 8888 arba susirašinėti žinutėmis nuo 18 iki 24 val. čia.

„Tikime, kad piešinys „Apsikabinimas“ atliks savo misiją – skatins teigiamus pokyčius mieste, demonstruos ryšio svarbą. Siekiame, kad nei vienas žmogus nebūtų paliktas vienas su savo sunkumais. Drąsiai kreipkitės į „Jaunimo liniją“! O kiekvienas pro šalį keliaujantis praeivis žvelgdamas į piešinį bus pakviestas profilaktiškai apsikabinti“ – ragino M. Kriščiūnas.

Pasikalbėk !

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA