Domeikavos gyventojų laimėjimas: Seimas siūlys privalomą informavimą dėl statybų – Kas vyksta Kaune

Domeikavos gyventojų laimėjimas: Seimas siūlys privalomą informavimą dėl statybų

BNS / Sniegė Balčiūnaitė 2024/06/01 16:15
Domeikavos gyventojų protestas
Domeikavos gyventojų protestas

Gyventojus siūloma aktyviau įtraukti į svarstymus dėl planuojamų statyti specialios paskirties statinių – juos iš anksto informuoti apie šalia jų namų iškilsiančius kalėjimus, pataisos darbų kolonijas, tardymo izoliatorius, karinius, policijos, priešgaisrinių ir gelbėjimo tarnybų pastatus, slėptuves, pasienio kontrolės punktus.

Tokias Vietos savivaldos įstatymo pataisas šią savaitę Seime įregistravo pusšimtis įvairioms frakcijoms priklausančių parlamentarų.

Pakeitimų iniciatorius, Kaimo reikalų komiteto pirmininkas liberalas Viktoras Pranckietis BNS teigė, kad taip norima užkirsti kelią pasikartoti panašiems atvejams, kaip pusiaukelės namai Domeikavoje, Kauno rajone.

„Jeigu nori įrengti specialiosios paskirties įstaigą, turi informuoti ir savivaldybę, ir gyventojus, kad visuomenė sužinotų ne po, o prieš“, – BNS teigė V. Pranckietis.

„Bet kokiu atveju žmonės apie tokius statinius sužino, tik sužino kaip jau įvykusį faktą. Tada bendruomenė dar labiau susijaudina, sukyla. Kad taip neatsitiktų, reikia pradėti normaliai kalbėti“, – pridūrė jis.

V. Pranckietis įsitikinęs, kad apie slėptuvių įrengimą gyventojai irgi turi žinoti: „Yra interesas žinoti, kur galėtų slėptis“.

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius BNS tvirtino, kad Domeikavos atvejis parodė, kad be įstatyme numatytų įpareigojimų apsieiti nebeįmanoma ir šis atvejis ne pirmas.

„Reikia tartis, kad nebūtų paskui šoko žmonėms. Tada visi investuotojai ar kiti tokių projektų vystytojai geriau apgalvos savo žingsnius, viešuosius ryšius, jeigu bendraus su vietos bendruomene“, – teigė jis.

Šiuo metu įstatymai nenumato savivaldybės tarybos ir gyventojų dalyvavimo svarstant dėl naujų specialiosios paskirties pastatų statybų ar įrengimo savivaldybės teritorijoje.

Domeikavos seniūnijos gyventojai rengė protesto akcijas – aktyvistų teigimu, pusiaukelės namuose gyvena dar bausmę atliekantys asmenys, tai kelia nesaugumo jausmą vietos žmonėms, be to, šalia veikia mokykla, vaikų darželis.

Rajono politikų manymu, valstybei priklausančiame pastate galėtų būti įkurtas Kauno rajono meno mokyklos Domeikavos filialas, dziudo ir jojimo sporto mokykla, atviroji jaunimo erdvė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
Rodyti Daugiau ⟶
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA