Skelbiama daugiau detalių apie verslo Rusijoje pardavimo sandorį: naujieji pirkėjai toliau naudos „Viči“ prekės ženklą | Kas vyksta Kaune

Skelbiama daugiau detalių apie verslo Rusijoje pardavimo sandorį: naujieji pirkėjai toliau naudos „Viči“ prekės ženklą

/ E. Ovčarenko, BNS nuotr.

Po beveik dvejus metus trukusio pardavimo proceso „Vičiūnų grupė“ pardavė Rusijos Kaliningrado srityje veikiantį fabriką ir septyniose valstybėse veikiančias logistikos bei prekybos įmones. Tokiu būdu bendrovė visiškai pasitraukė iš Rusijos bei kitų Nepriklausomų valstybių sandraugai (NVS) priklausančių šalių rinkų, praneša „Viči“ atstovai.

Pardavimo sutartis pasirašyta su Rusijos bendrove „Ocean Group“, kuri per vieno iš Europos banko padalinį jau pervedė didžiąją dalį suderėtos sumos. Sutvarkius techninius formalumus , pirkėjas tapo visateisiu „Vičiūnų grupės“ valdyto turto savininku ir perėmė įmonių valdymą.

„Ocean Group“ kartu įsigijo ir teisę naudotis VIČI prekiniu ženklu NVS šalių teritorijoje. Vengiant painiavos, lietuviškasis „VIČI“ bus palaipsniui transformuojamas plečiant „Vičiūnai Group“ prekių ženklų portfelį. Šalių sutarimu sandorio vertė neskelbiama.

Turto pardavimas, kuriam yra privalomas Rusijos vyriausybės Užsienio investicijų kontrolės komisijos leidimas, dėl įvairių trikdžių užtruko beveik dvejus metus. Komisijos leidimą sandoriui gavusi Rusijos bendrovė „Ocean Group“ save pristato kaip investicijų grupę, jos vardu sutartį pasirašė įmonės akcininkė Marija Bucharova.

Parduotame įmonių portfelyje viso yra 15 įmonių: 7 Rusijoje veikiančios bendrovės („Vichiunai-Rus“, „BaltKo“, „Fort Trans Logistika“, „LK Centrus“, „Frost logistics“, „RefTerminal“ ir „ViciRusTrans“), 3 įmonės Baltarusijoje („EcoFort“, „Viciunai Bel“ ir „Vičiūnai Logistik“), Kazachstano „VICI-KAZAKHSTAN“, Azerbaidžano „Vichiunai Azerbaijan“, Kirgizijos „Vicunai KG“, Uzbekistano „Viciunai Vostok“ bei Sakartvelo „Vichiunai Sakartvelo“.

„Nesumeluosime sakydami, kad tai buvo pats sudėtingiausias sandoris „Vičiūnų” įmonių grupės gyvenime. Akivaizdu, kad žaidėme ne savo žaidimą, pagal svetimas taisykles ar visai be jų, todėl belieka konstatuoti, kad mums pagaliau pavyko ir padėkoti patarėjų bei įmonės specialistų komandai, kuriai užteko kantrybės ir užsispyrimo nuosekliai judėti užsibrėžta kryptimi. Tikimės, kad likusią proceso dalį įveiksime sklandžiai ir greitai, o po to tęsime sparčią plėtrą Vakarų rinkose“, – pažymėjo „Vičiūnai Group“ valdybos narys Dainius Matijošaitis.

2022 metų vasarą pradėjus pardavimo procesą preliminarius pasiūlymus buvo pateikę 15 pretendentų, iš kurių 8 buvo ne Rusijos bendrovės. Tačiau nuo pirmųjų dienų tapo aišku, kad pardavimo procesas nebus paprastas, jam tęsiantis keitėsi Rusijos institucijų pozicija, vidaus tvarkos ir sprendimų priėmimo struktūra. Vykstant procesui netikėtai keitėsi pretendentai, dėl įvairių priežasčių pasitraukė net trys potencialūs pirkėjai, galop visus kriterijus atitinkančia buvo paskelbta „Ocean Group“, rašoma „Vičiūnų grupė“ pranešime žiniasklaidai.

„Buvo metas, kai manėme, kad mus tiesiog vedžioja už nosies ir parduoti įmonės nepavyks, svarstėme gamyklos uždarymo variantus, tačiau toks sprendimas būtų reiškęs baudžiamąjį persekiojimą tų įmonių vadovams, sugriautus santykius su tarptautiniais tiekėjais ir kreditoriais iš Vakarų.

Susitarimas su pirkėju buvo pasiektas 2023 metų pabaigoje, tačiau valstybinės komisijos leidimas buvo duotas tik šių metų vasarį. Kol kas pasakysiu tik tiek, kad gavus leidimą darėme viską, kad pardavimo sutartis būtų kuo greičiau pasirašyta, tačiau ir šiame procese neapsieita be pauzių ir siurprizų. Šiandien galiu konstatuoti, kad mes Rusijoje ir NVS jau nebedirbame. Taškas“, – konstatuoja VG valdybos narys D. Matijošaitis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA