Prekybos tinklai įsivėlė į kainų karą: bulvės – beveik nemokamai ir neribotais kiekiais | Kas vyksta Kaune

Prekybos tinklai įsivėlė į kainų karą: bulvės – beveik nemokamai ir neribotais kiekiais

delfi.lt / Vytautas Budzinauskas 2024/03/26 18:30
„Maxima“ nuotr.

Maisto prekėms toliau ploninant lietuvių piniginę, kartais pasirodo ir gerų žinių. Kai kurie prekybos tinklai pasiūlė bulvių kilogramą vos po 3 centus ar net pigiau. „Delfi“ kalbinti žemės ūkio verslo atstovai sako, kad tai yra laikinas, švenčių laukimo padiktuotas reiškinys, o daržovių kainos artimiausiu metu priklausys nuo orų ir Europos rinkos.

Bulvės – beveik nemokamai ir neribotais kiekiais

Bulvių po kelis centus galima buvo rasti pirmadienį bent dviejuose prekybos tinkluose. Pavyzdžiui, „Maxima“, pirmadienį pasiūliusi lietuviškų bulvių po 3 centus už kilogramą, sako, kad šių daržovių kaina tinkle nuolat mažėjo ir tai labai sudomino pirkėjus.

„Kolegos, dirbantys tinkle trisdešimt metų, tokių kainų nepamena (…). Bulves už tokią mažą kainą padavinėjome vakar (pirmadienį) iki parduotuvių uždarymo ir jų turėjome iki pat parduotuvėms užveriant duris. Nuo šiandien iki pat Velykų už mažiausią kainą pirkėjai gali įsigyti jau ir kitų daržovių“, – „Delfi“ komentuoja „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė – Šeškuvienė.

„Pasirūpinome, kad ne tik kasdieniai apsipirkimai, bet ir pasiruošimas Velykoms „Maximoje“ būtų pigiausias“, – priduria atstovė.

Ji pabrėžė, kad tinklas neriboja prekių kiekio ir jį nuolat papildo: „prekes pirkėjai šluoja tiesiogine to žodžio prasme“, sako atstovė.

I. Trakimaitė-Šeškuvienė pripažįsta, jog pačiam tinklui bulvių įsigijimas nėra atpigęs.

„Dalies daržovių kainas tiekėjai kelia dėl senkančio derliaus, dalies – dėl patrauklesnių galimybių savo produkciją realizuoti eksporto rinkose“, – sako ji.

Tinklas patikino, kad ir toliau kasdien stebės bei lygins atrinktų prekių kainas kituose didžiuosiuose prekybos tinkluose, o kitur radęs pigiau, kainą sumažins dar labiau.

„Maximoje“ 3 centų kaina už lietuviškų bulvių kilogramą galiojo su programėle, akcinė kaina buvo nurodyta 23 centai, o užbraukta kaina – 79 centai.

Kitas prekybos tinklas, „Lidl“, savaitgalį išleido nuolaidų leidinį, kuriame pirkėjams pasiūlė pirmadienį lietuviškas bulves įsigyti po 4 centus už kilogramą, rašo portalas madeinvilnius.lt. Pirkėjai turėjo aktyvinti kuponą programėlėje ir nuskenuoti virtualią kortelę kasoje. Tiesa, vienam pirkėjui priklausė ne daugiau kaip 3 kg bulvių.

Asociatyvi / „Lidl Lietuva“ nuotr.

Patikrinus „Lidl“ programėlę po 19 val., joje atsirado naujas kuponas. Jį aktyvinus, bulvių galima nusipirkti po 1 centą už kilogramą, rašo portalas.

„Lidl Lietuva“ pirkimų tarnybos vadovė Ilona Čiužienė „Delfi“ komentuoja, kad tinklas visada siekia pirkėjams pasiūlyti geriausią kainos ir kokybės santykį rinkoje.

„Praėjusią savaitę kasdien reagavome į rinkoje siūlomų bulvių kainas, kad būtent mes pirkėjams galėtume pasiūlyti geriausią pasirinkimą. Pirmadienio vakarą šių bulvių kaina už kilogramą mūsų tinkle pasiekė vos 1 euro centą už kilogramą. Tokia laikina kaina buvo iki šiol nematyta rinkoje“, – sako ji.

„Nepaisant to, kad šis kainos pasiūlymas jau baigėsi, mes visada siekiame užtikrinti mažiausias kainas ne tik akcijų metu, bet ir reguliarias kainas kasdien“, – pridūrė atstovė.

Prekybos tinklas „Rimi“ teigia, kad siekia užtikrinti šviežių, kokybiškų ir pigių daržovių pasirinkimą ir bulvėms taip pat taiko nuolaidą.

„Šviežių šių metų derliaus fasuotų bulvių kilogramas su lojalumo kortele kainuoja 0,89 Eur. Be to, turime ir kitų daržovių itin patrauklių pasiūlymų“, – „Delfi“ komentuoja „Rimi“ Ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė.

Beje, prekybos tinklas „Norfa“ nuo sausio pirmadieniais yra pradėjęs akciją vaisius ir daržoves pardavinėti su 50 proc. nuolaida.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Ūkininkas: klientų viliojimas

Kėdainių rajono ūkininkas Saulius Dambrauskas „Delfi“ komentuoja, kad bulvės, kurių įprastesnė kaina dabar yra apie 35 centus už kilogramą, artimiausiu metu gali pabrangti. O prekybos tinkluose pasirodančias ypač pigias bulves jis vertina kaip laikiną akciją.

„Tai klientų viliojimas, nes iš esmės tokių kainų rinkoje nėra. Arba nori išsivalyti sandėlį, arba vilioja klientus. 35 centai (kaina rinkoje – red.)“, – sakė S. Dambrauskas.

Anot jo, bulvių ir kitų daržovių situaciją lems ir padėtis Europos rinkoje.

„Kaip atrodys bendras kiekis rinkoje ir rinka visoje Europoje. Nes šiandien mes daugiausia išvežame bulves į Europą. Turėtų pakilti (kaina – red.), nes baigsis bulvės. Kol neužaugo naujos, kaina tikrai pakils: pas daugelį augintojų bulvės eina į pabaigą“, – kalbėjo ūkininkas.

Kooperatyvui „Bulvių namai“ vadovaujantis Remigijus Grumčius taip pat sako, kad Velykoms artėjant prekybininkai nori pritraukti klientų, nors pačių bulvių kaina tik auga.

Asociatyvi / D. Pipo nuotr.

„Priešvelykinis pirkėjų pritraukimas į prekybos tinklus, kad būtent tenai paliktų Velykinį krepšelį. Bulvė – tiesiog kaip pritraukimo prekė. O bulvių kainos ne tik nesileidžia, o netgi po truputį kyla, nes pačių bulvių mažėja“, – sako pašnekovas.

Prognozuodamas ateities ir būsimo derliaus kainas jis sako, kad daug lems klimato sąlygos.

„Dabar bulvės pasodintos, kai kurių dar vyksta sodinimas, matysime, gal šalnos – šitie dalykai labai lemia. Gegužės mėnesį dažnai būna šalnos. Kainas bus galima įvertinti gegužės antroje pusėje“, – sako jis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA