Rekonstruojant Laisvės alėją išlindo Stalino „šmėkla“ | Kas vyksta Kaune

Rekonstruojant Laisvės alėją išlindo Stalino „šmėkla“

Moderato Patašini 2024/03/13 18:03
M. Patašini, KMM fotoarchyvo nuotr.

Jau kelis mėnesius vyksta baigiamieji Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbai atkarpoje nuo Įgulos bažnyčios iki Vytauto parko papėdės. Darbus vykdantys bendrovės „Autokausta“ darbininkai čia neseniai atrado keletą istorinių artefaktų.

Rado kažkokius pamatus

Netoli buvusios Raudonojo kryžiaus ligoninės po nuardyta asfalto danga pasirodė prieškario metų akmenų grindinys. Tačiau tai nebuvo kažkoks labai netikėtas radinys, nes panašių atkarpų buvo rasta ir kitose Laisvės alėjos vietose.

Kur kas labiau juos, ir ne tik, sudomino netoliese neseniai pastatyto paminklo Lietuvos policijai rastas betoninis, maždaug 2 x 2 m dydžio statinio pamatas.

„Net neįsivaizduojame kas tai. Mums niekas nesakė, kad čia kažkas gali būti“, – prisipažino darbininkai. Nelabai ką galėjo pasakyti ir netoli radinio vietos kalbinti kiti praeiviai.

Mena kaip nugriovė

Išspręsti šį „rebusą“ padėjo pro šalį ėjusi, Laisvės alėjos pradžioje gyvenanti garbaus amžiaus kaunietė.

„Oi, gerai žinau kas tai. Gi čia stovėjo to balvono Stalino paminklas. Atsimenu net kaip jį nugriovė“, – pasakojo moteris.

Pradėjus domėtis šia istorija pavyko sužinoti, kad šis paminklas čia buvo pastatytas praėjusio amžiaus penktojo dešimtmečio antroje pusėje.

Kauno miesto muziejaus (KMM) fotoarchyvuose pavyko rasti ir tų laikų, 1950 m. datuotą, jo fotonuotrauką. Gaila, tačiau muziejaus darbuotojai negalėjo pasakyti tikslios datos kada jis pastatytas, bei kas jo autorius.

Nepavyko to sužinoti ir kituose istoriniuose šaltiniuose. Žinoma tik tai, kad jis buvo nugriautas 1958 m. po istorinio 1956 metų SSSR komunistų partijos XX suvažiavimo, kai buvo pasmerktas J. Stalino kultas.

Pastatė kito čekisto biustą

Galima daryti išvadą, kad dar ilgai persigandę Lietuvos čekistai svarstė ką daryti su šiuo paminklu, ir tik praėjus dvejiems metams pagaliau ryžosi jį nugriauti.

Maždaug po metų toje vietoje buvo pastatytas kitas, tik jau Lietuvos čekisto – V. Kapsuko biustas. Jis prastovėjo čia iki Atgimimo ir Sąjūdžio laikų bei jaunalietuvių iniciatyva buvo nugriautas 1990 m. birželio 14 dieną.
Netrukus šioje vietoje buvo padaryta maždaug 20 cm aukščio aikštelė po kuria ir buvo „paslėptas“ šis sovietmečio stabų paminklų pamatas.

Bus išluptas

Ar šis netikėtas „istorinis“ radinys nepristabdys Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbų? Vienas iš jos rekonstrukcijos autorių Šarūnas Kiaunė prisipažino nieko nežinojęs, kad toje vietoje yra toks paminklų pamatas.

„Tikrai nežinau, kad jis ten gali būti. Reikės pasidomėti ką apie tai galvoja darbininkai“, – sakė Š. Kiaunė.

Susisiekus po kelių valandų projekto autorius teigė, kad šis menantis gūdų sovietmetį artefaktas bus išluptas, nes jis kliudys čia numatytiems požeminiams komunikacijų klojimo darbams.

„Na, nebent pasiilgę sovietmečio kauniečiai panorės jį išsaugoti pritvirtinus tam tikrą lentelę“, – juokavo Š. Kiaunė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA