Šventiniame koncerte Kaune pagerbtos nusipelniusios asmenybės | Kas vyksta Kaune

Šventiniame koncerte Kaune pagerbtos nusipelniusios asmenybės

KMS nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Lietuvai minint Valstybės atkūrimo dienos 106 metų sukaktį, Kaunas tradiciškai visos šalies žmonėms įteikė dovaną – tradicija tapusį Vasario 16-osios koncertą su iškilminga apdovanojimų ceremonija „Aš – dalis Tavęs“. Sausakimšoje „Žalgirio“ arenoje nusilenkta išskirtinius nuopelnus pasiekusiems ir miesto vardą bei visą Lietuvą garsinantiems herojams, organizacijoms. Penktadienio vakarą, 19.30 val. renginį transliuos TV3, rašoma Kauno miesto savivaldybės internetinėje svetainėje.

Nusilenkė iškilioms asmenybėms

Šventinį koncertą „Žalgirio“ arenoje papuošė jau septintus metus skaičiuojanti Kauno miesto iniciatyva – iškilminga apdovanojimų ceremonija „Aš – dalis tavęs“. Simboliniai ąžuolo motyvų trofėjai įteikti penkių nominacijų laureatams: „Laisva šalis“, „Šviesi šalis“, „Klestinti šalis“, „Stipri šalis“ ir „Unikali šalis“.

Savo dalyvavimu pagerbė ir visus susirinkusiuosius pasveikino Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda. Kaunas, pasak šalies vadovo, išlieka pavyzdžiu daugelyje sričių.

Pirmasis apdovanojimas „Laisva šalis“ skirtas meno ir kultūros mecenatui dr. Pranui Kizniui už iškilias iniciatyvas puoselėjant tautiškumą, išsaugant Lietuvos istorinį paveldą ir paramą kultūriniam palikimui. Jo dėka šiemet Kauną papuoš dar vienas Lietuvos istorijos ženklas – Aleksandro Jogailaičio skulptūra.

„Kiekviena tauta, saugodama ir gindama laisvę, pirmiausia turi branginti savo istoriją, puoselėti kultūrą ir meną. Didžiuokimės iškiliomis asmenybėmis, kurių pastangomis atminties ženklais įamžintas mūsų valstybingumas. Taip išsaugomas kultūrinis palikimas augančioms kartoms“, – apdovanodamas laureatą sakė Kauno miesto tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komiteto pirmininkės pavaduotojas Benjaminas Želvys.

Nemuno saloje gausių plojimų sulaukė ir dr. Vilija Dabrišienė. Neseniai „Metų mokytojos“ ir „Metų švietėjos“ titulus pelniusiai ir inovatyviausia šalies mokytoja išrinktai pedagogei apdovanojimu „Šviesi šalis“ padėkota už novatorišką požiūrį į švietėjišką veiklą padedant jaunajai kartai tobulinti matematinius įgūdžius.

Garsina Kauną ir visą šalį

„Vasario 16-oji yra viena iškiliausių ir svarbiausių datų mūsų tautai. Tokias dienas reikia švęsti. Didelė garbė padėkoti tiems, kurie savo darbais puoselėja bei stiprina Kauną ir visą Lietuvą“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

„Unikalios šalies“ laurai atiteko paraiškos „Modernusis Kaunas: optimizmo architektūra, 1919–1939“ sudarytojų komandai. Jos dėka Kaunas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

„UNESCO titulas – prestižinis pripažinimas mūsų miestui ir visai Lietuvai. Tarpukario modernizmas – ne vien puošni architektūra. Tai unikalus turtas ir iškili Kauno istorija. Ji saugo optimizmo idėjas, lūkesčius ir kūrėjus, dirbusius ir dirbančius, kad didinga miesto praeitis išliktų atvira ateičiai ir matoma visam pasauliui“, – teigė Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Tarpukario architektūra, pastatų įvairovė Žaliakalnyje bei Naujamiestyje pripažinti kaip reikšminga vertybė visai žmonijai, dabarties bei ateities kartoms. Be to, Kaunas tapo vieninteliu Europos miestu, reprezentuojančiu didelio masto urbanizaciją tarpukariu, įvairiapusę modernistinę architektūrą.

/ KMS nuotr.

Apdovanojimų vakarą pratęsė garbingi įvertinimai organizacijoms. Bendrovė „Teltonika“ sulaukė pripažinimo nominacijoje „Klestinti šalis“ už strategiškai svarbaus aukštųjų technologijų sektoriaus plėtrą ir nuoseklų inovacijų vystymą Lietuvoje.

„Stiprios šalies“ apdovanojimu įvertinta Lietuvos policija. Visos šalies pareigūnų bendruomenei padėkota už kasdienį darbą, ištikimą tarnybą bei kilnią misiją „Ginti. Saugoti. Padėti.“

„Bendruomenės saugumas nėra duotybė. Jį kuriame kiekvienas iš mūsų. Savo dažnai viešai nematomu, sunkiu darbu pareigūnai šį mūsų kūrinį tvirtai laiko ir augina. Augina pasitikėjimą valstybe, vieni kitais“, – įsitikinęs Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Muzikiniai sveikinimai Lietuvai

Patriotiškumo jausmą pakylėjantį renginį kūriniu „Dangus tau dovanojo aukštį“ pradėjo Raminta Naujanytė-Bjelle. Netrukus tautišką giesmę drauge su daugiatūkstantine arenos publika atliko Kauno berniukų ir jaunuolių choras „Varpelis“.

Penktadienio vakarą nuo 19.30 val. per TV3 eteryje geras emocijas ir muzikinius linkėjimus žiūrovams taip pat siųs Liudas Mikalauskas, Merūnas Vitulskis, Jovani su Jurga Šeduikyte, Evgenya Redko ir Inga Jankauskaitė, Vidas Bareikis, Kayra ir kiti.

/ KMS nuotr.

Šventinis koncertas Vasario 16-osios vakarą – ne vienintelė pramoga Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga. Kaune minėjimo renginiai prasidėjo dar išvakarėse, pagerbiant Nepriklausomybės Akto signatarų amžinojo poilsio vietas.

Penktadienį perpiet tūkstančiai kauniečių rinkosi į kasmetinį iškilmingą minėjimą Vytauto Didžiojo karo muziejau sodelyje. Taip pat šventinę dieną kauniečiai kviečiami nemokamai aplankyti muziejų ekspozicijas, dalyvauti įvairių miesto įstaigų koncertuose ir kitose programose.

Penktadienį, Vasario 16-ąją, Kauno viešasis transportas visus keleivius veža nemokamai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA