Kultūros ministerija ieškos technologijų kovai su piratavimu internete | Kas vyksta Kaune

Kultūros ministerija ieškos technologijų kovai su piratavimu internete

Asociatyvi / lryto.lt, V. Skaraičio nuotr.

Kultūros ministerija informuoja, kad siekdama gerinti internete platinamo audiovizualinio piratinio turinio identifikavimą, paskelbė technologinio sprendimo, ribojančio prieigą prie nelegalaus turinio internete, galimybių studijos viešąjį pirkimą. Pasiūlymų laukiama iki sausio 26 d.

Kultūros ministerijos anksčiau organizuota rinkos konsultacija atskleidė, kad tokio technologinio sprendimo modeliai gali būti įvairūs, pavyzdžiui, išmanaus įskiepio įdiegimas, galimybė prisijungti prie integruotos legalaus turinio platformos, dirbtinio intelekto įgalinimas, tačiau ne visi šie modeliai gali būti vienodai efektyvūs juos įgyvendint Lietuvos audiovizualinio turinio rinkoje. Atsižvelgiant į tai, reikalinga galimybių studija, kurioje būtų išanalizuoti galimi sprendimai pagal jų naudą rinkai ir efektyvumą vartotojui.

Įgyvendinus nelegalaus turinio identifikavimo ir ribojimo internete technologinį sprendimą, vartotojas būtų įspėjamas apie jo naudojamą nelegalų turinį ir nukreipiamas į legalią prieigą. Šio sprendimo poreikis kyla iš tyrimų rezultatų, pagal kuriuos dalis vartotojų (10–20 proc.) nelegalų turinį vartoja to nesuprasdami.

Praktikoje neretai susiduriama su atvejais, kai piratinės interneto svetainės stengiasi pateikti save kaip legalaus turinio platintojus, be to, apgaulės būdu renka įmokas iš vartotojų, taip dar labiau padidindamos vartotojų įsitikinimą, kad platinamas turinys yra legalus. Susiklosto situacija, kai dėl nežinojimo piratinį audiovizualinį turinį vartoja ir tie naudotojai, kurie sutiktų sumokėti už legalų turinį, jei turėtų reikiamos informacijos.

Įdiegus naująjį technologinį sprendimą, būtų ne tik keliamas vartotojo sąmoningumas, bet ir įvedama aiškesnė skirtis tarp legalaus ir nelegalaus turinio, palengvėtų valstybės institucijų bendradarbiavimas, kovojant su piratavimu. Kartu tai prisidės prie legalaus turinio vartojimo kultūros puoselėjimo, leis sumažinti piratinio turinio vartojimo mastus, o tai leis legalaus turinio kūrėjams gauti daugiau pajamų ir atitinkamai padidins per mokesčius į biudžetą surenkamas pajamas, didins legalaus audiovizualinio turinio plėtrą.

Šios perkamos galimybių studijos tikslas – vadovaujantis piratavimo audiovizualinių paslaugų rinkoje ir vartotojų poreikių, kaštų ir naudos analize, išanalizavus užsienio valstybių gerąją praktiką bei rinkoje jau egzistuojančius technologinius sprendimus ir jų pritaikymo būdus, pateikti įvairius technologinio sprendimo įgyvendinimo būdus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA