Atvira jaunimo erdvė vyresniems bus prieinama tik už pinigus | Kas vyksta Kaune

Atvira jaunimo erdvė vyresniems bus prieinama tik už pinigus

Kaunas.lt, R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Ar vienur, ar kitur Kauno suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centre laisvalaikiu lankysis (biurokratiškai kalbant) neformalaus švietimo paslaugų trokštantys kauniečiai, nepriklausantys taip vadinamai tikslinei pagal amžių grupei (14 – 29 metų), už mokymus ar treniruotes turės mokėti vienodai – po 25 eurus per mėnesį.

Atlyginimą už „netikslinių“ asmenų neformalaus švietimo paslaugas, kokias gali suteikti minimas centras, esantis Šančiuose, Sandėlių g. 7, šią savaitę savo sprendimu patvirtino Kauno miesto savivaldybės taryba.

Ji įpareigojo centro vadovą Tomą Lagūnavičių ne tik įvykdyti Kauno miesto savivaldybės administracijos centralizuoto vidaus audito skyriaus 2022 m. gruodžio 29 d. Kauno suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro vidaus audito ataskaitos rekomendaciją „užtikrinti, kad Atvirosios jaunimo erdvės veikloje nemokamai dalyvautų tik tikslinei amžiaus grupei priklausantys asmenys“ bei parengti tvarkos aprašą, kurio bus laikomasi, įgyvendinant miesto politikų sprendimą.

Tik nemanykit, kad tokį sprendimą Kauno valdžia sugalvojo, norėdama „padirginti“ vietos gyventojus bei kai kuriems politikams savo aktyvia veikla neįtinkančią Šančių bendruomenę, kuri kaip tik gyvena greta minėto centro ir tikriausiai jame randa progų nemokamai lankytis. Savivaldybė pabrėžia, kad vadovaujasi tiek LR savivaldos įstatymo tam tikrais straipsniais, taip pat – Atvirojo darbo su jaunimo tvarkos aprašu, patvirtintu Socialinės apsaugos ir darbo ministro 2019 m. spalio 15 d. įsakymu, taip pat – kitais teisės aktais.

Tik kažin, ar bent viename iš jų primygtinai kalbama apie draudimą savivaldybėms kažkokias švietimo, sveikatinimo paslaugas saviems gyventojams (tegul ir „netiksliniams“) teikti nemokamai..? Ne privačiose erdvėse, bet tose, kurios įkurtos, pastatytos ir išlaikomos valstybės ar savivaldybės biudžeto (jį, beje, sudeda mokesčių mokėtojai) lėšomis.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaip ten bebūtų, tačiau šiuo atveju remiantis įstatymais, įsakymais bei rekomendacijomis, „išsikristalizuoja“ Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimo tikslas – „būtina užtikrinti, kad Atvirosios jaunimo erdvės veikloje nemokamai dalyvautų tik tikslinei amžiaus grupei priklausantys asmenys, o vyresniems Atvirosios erdvės lankytojams gali būti teikiamos tik mokamos neformaliojo švietimo paslaugos“, – paaiškino projekto rengėjai.

Savivaldybės politikams pateikta ir informacija, kad 2022-2023 mokslo metais tokių vyresnio amžiaus asmenų, pageidaujančių centre lankyti neformaliojo švietimo užsiėmimus, vidutiniškai buvo apie 95 asmenis, norinčius dalyvauti šiose neformaliojo švietimo veiklose.

Anglų kalba: verslui – 3, keliaujantiems – 2, pradedantiesiems – 3, pažengusiems -2; Lietuvių kalba XXI a. kontekste – 3; Kalbos kultūros ir stilistikos pagrindai – 1; Kūrybinis rašymas – 3; Tiems, kurie nori suprasti matematiką – 2; Matematikos įgūdžių ugdymas – 1; Finansinio raštingumo pradmenys – 2; Individualios psichologo konsultacijos – 3; Žvilgsnis į gamtos gelmes – 4; Karjeros planavimas, savęs pažinimas – 5; Pažinkime Kauną – 4; Solistai – 3; Gitara – 3; Pianinas – 4; Savigynos pagrindai – 4; Taekwondo – 2; Pilates – 4; Fitnesas – 2; Dailė ir dizainas – 5; Keramika – 4; Floristika (kompozicijų kūrimas) – 7; Papuošalų gamyba – 4; Kompiuterinio raštingumo kursai – 5 asmenys.

Kiek lankytojų, nepriklausančių tikslinei 14-29 metų amžiaus grupei, centras tikisi sulaukti, kai jiems reikės mokėti už užsiėmimus, niekas neprognozuoja. Tad ir savivaldybės biudžeto papildomos ateinančių metų pajamos iš tos veiklos nėra įvardintos.

Tik Aiškinamajame rašte pasakyta, kad nustatant atlyginimo už Kauno miesto suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centro tikslinei pagal amžių grupei (jaunimas 14-29 metai) nepriklausantiems asmenims, teikiamas neformaliojo švietimo paslaugas dydį, atsižvelgta į savivaldybės tarybos 2021 m. rugsėjo 14 d. sprendimą „Dėl atlyginimo už Kauno miesto savivaldybės neformaliojo vaikų švietimo įstaigose ir bendrojo ugdymo mokyklose, turinčiose neformaliojo ugdymo skyrius, teikiamą neformalųjį švietimą“.

Atsižvelgta ir į šio sprendimo priedą, kuriame kalbama apie panašių paslaugų, teikiamų Kauno miesto savivaldybės neformaliojo vaikų švietimo įstaigose ir bendrojo ugdymo mokyklose, turinčiose neformaliojo ugdymo skyrius, atlyginimą, į nustatytą užsiėmimų valandų skaičių per savaitę ir mokestį per mėnesį. Pastaruosius rodiklius savo prašyme nurodė Kauno suaugusiųjų ir jaunimo mokymo centras.

Neigiamų sprendimo pasekmių nei projekto iniciatoriai, nei jį patvirtinę kauniečių išrinktieji nenumatė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA