Pamatykite: Kaune iškilo obeliskas Lietuvos policijai | Kas vyksta Kaune

Pamatykite: Kaune iškilo obeliskas Lietuvos policijai

Lrytas.lt / Arūnas Karaliūnas 2023/11/16 17:45
A. Karaliūno, R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Prieštaringai įvertintas sumanymas Kauno centre pastatyti paminklą Lietuvos policijai pavirto tikrove – ketvirtadienį kūrinys atgabentas į jam skirtą vietą ties Laisvės alėjos ir Vytauto prospekto sankirta.

Policijos pareigūnai jau ryte ėmėsi užtikrinti privažiavimą sunkvežimiui su neįprastu kroviniu, o pagrindiniai darbai užtruko apie 4 valandas. Pagrindas paminklui buvo įrengtas prieš kelias savaites.

Naujasis obeliskas skirtas artėjančiam Lietuvos policijos vardo šimtmečiui. Nors milicininkai-savanoriai šalyje veikė nuo 1918-ųjų, tik 1924 metų sausio 1-ąją organizacija oficialiai pervadinta į policiją.

Idėjos autoriai – pirmasis Lietuvos policijos departamento generalinis komisaras, generolas Petras Liubertas ir Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis.

Paminklo vieta šalia Vytauto prospekto numatyta neatsitiktinai. Ji pažymėta jau gerokai anksčiau rengtame Laisvės alėjos rekonstrukcijos projekte.

Priešais šią erdvę – rekonstruotas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pagrindinis pastatas. Jame tarpukariu dirbo Kauno miesto ir apskrities policijos vadas, čia pat veikė Valstybės saugumo departamentas. Šiek tiek atokiau nutolusi Policijos globėjo – Šv. arkangelo Mykolo – (Įgulos) bažnyčia.

Lietuvos policijos veteranų iniciatyva meno kūriniu įamžinti garbingą šios profesijos vardo šimtmetį iš pradžių sulaukė dvejopų reakcijų – nuo visuomenės palaikymo ir pritarimo iki prieštaringų vertinimų. Vis dėlto idėjos ir skulptūros autoriai šią vasarą surengtame pristatyme visuomenei pagrindė savo sumanymą, esą toks simbolis skirtas ne vien policijos pareigūnų profesijai, bet ir kitiems gėrio sergėtojams.

Po intensyvių diskusijų sulaukta pritarimo ir iš Kultūros paveldo departamento specialistų, tad netrukus oficialiai išduotas leidimas paminklo statybai.

„Šiuo kūriniu akcentuojame tarnybų atliekamą misiją, jos prasmę, pagalbą žmonėms. Bažnyčioje vienas kitam linkime ramybės – atsidėkokime ir tiems, kurie užtikrina ramybę žemėje. Savo pasiaukojančiu darbu tai atlieka ir ugniagesiai gelbėtojai, medikai, ir kariai“, – kiek anksčiau mintimis dalijosi P. Liubertas.

Buvęs Lietuvos policijos vadovas pridūrė nemažai tokių pavyzdžių matęs svetur – Didžiojoje Britanijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje.

7,7 metro aukščio tribriaunio granito obelisko viršūnę puošia iš visų pusių matomas dvigubas Jogailaičių kryžius, postamente išryškės šviesūs policijos ženklo kontūrai. Ant paminklo plokštumų įkomponuotas Lietuvos policijos šūkis: „Ginti. Saugoti. Padėti.“

Angelams sargams skirtą paminklą iš pradžių planuota atidengti spalio pradžioje, tačiau darbai užsitęsė.

Kūrinio autorius – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, dailininkas ir skulptorius prof. Arūnas Sakalauskas, kuris stebėjo paminklo statybos eigą. Vienas jo kūrinių – Vyčio skulptūra „Laisvės karys“ jau daugiau kaip penkerius metus puošia vaizdingą erdvę prie Kauno pilies.

Kalbėdamas apie obeliską žinomas menininkas kaip sudėtingiausią procesą įvardijo pačios idėjos išgryninimą. Anot jo, tam prireikė nemažai laiko. Granitą su nerūdijančiuoju plienu nuspręsta pasirinkti dėl ilgaamžiškumo ir angelų sargų demonstruojamos tvirtybės.

„Idėją brandinome ilgai. Vien eskizo projekto parengimas užtruko metus. Pasirinkimų turėjome daug – nuo figūrinės angelo kompozicijos iki konceptualaus obelisko. Darbas įdomus. Idėja ne tik nekasdienė, bet skirta ir iškilios profesijos žmonėms. Norėjome ją vienaip ar kitaip atspindėti. Šūkis „Ginti. Saugoti. Padėti“ atspindės principą, gyvenimą, tarnybą“, – neabejojo skulptorius A. Sakalauskas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA