Nuosprendį dėl kyšininkavimo Kauno rajono savivaldybėje teismas paliko nepakeistą | Kas vyksta Kaune

Nuosprendį dėl kyšininkavimo Kauno rajono savivaldybėje teismas paliko nepakeistą

R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Lietuvos apeliacinis teismas paliko nepakeistą apygardos teismo nuosprendį, kuriuo buvęs Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Povilaitis pripažintas kaltu dėl kišimosi į valstybės tarnautojo veiklą ir kyšininkavimo, o buvęs šios savivaldybės administracijos direktorius Ričardas Pudževelis išteisintas dėl kyšininkavimo.

K. Povilaičiui už padarytus nusikaltimus apygardos teismas paskyrė 7 532 Eur baudą bei 1 metams atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje, taip pat konfiskavo paimto kyšio dydžio sumą – 1 448,10 Eur.

Apeliacinį skundą pateikęs prokuroras prašė R. Pudževelį pripažinti kaltu dėl kyšininkavimo, taip pat nuteistajam K. Povilaičiui skirti griežtesnę bausmę ir nustatyti ilgesnį draudimo dirbti valstybės tarnyboje terminą. Nuteistasis K. Povilaitis ir jo gynėjas apeliaciniu skundus prašė priimti išteisinamąjį nuosprendį, rašoma Kauno apeliacinio teismo internetinėje svetainėje.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija, išanalizavusi byloje esančius įrodymus, prokuroro skundo argumentus, atlikusi papildomą įrodymų tyrimą apeliacinės instancijos teisme (paskyrusi garso įrašo, kuriuo prokuroras grindžia R. Pudževelio kaltę, fonoskopinę ekspertizę), konstatavo, kad byloje nėra patikimų įrodymų, jog R. Pudževelis kaltinime nurodytomis aplinkybėmis susitarė, pažadėjo, priėmė ar pasidalijo K. Povilaičio priimtą kyšį. Teismas pažymėjo, kad nesant kitų R. Pudževelio kaltės įrodymų, visos abejonės aiškinamos jo naudai, todėl pirmosios instancijos teismas pagrįstai R. Pudževelį išteisino.

Apeliacinės instancijos teismui nekilo abejonių dėl nuteistojo K. Povilaičio kaltės, davus neteisėtus nurodymus jam pavaldžiam asmeniui – seniūnui – ir paėmus kyšį.

Byloje nustatyta, kad K. Povilaitis, turėdamas įgaliojimus vadovauti savivaldybei pavaldžiai institucijai – Vilkijos apylinkių seniūnijai bei jos vadovui seniūnui, kišosi į jam teisės aktais nepriskirtą veiklos sritį, t. y. į seniūnijoje vykdomus viešuosius pirkimus. Būtent K. Povilaitis parinko norimą bendrovę seniūnijos teritorijoje vykdomų darbų tiekėja bei po darbų atlikimo įpareigojo seniūną atgaline data suorganizuoti viešųjų pirkimų procedūras, užtikrino, jog bendrovei nebūtų sudaromos kliūtys priduoti darbus bei gauti atlygį už atliktą darbą, ir už tai iš bendrovės atstovo paėmė 1 448,10 Eur kyšį.

Apeliacinio teismo vertinimu, K. Povilaičiui už padarytus nusikaltimus paskirta bausmė ir baudžiamojo poveikio priemonė buvo parinktos tinkamai, įvertinus padarytų nusikaltimų pobūdį ir pavojingumą bei nuteistojo asmenybę, atsižvelgus į ilgą proceso trukmę, todėl nėra pagrindo tenkinti prokuroro skundo ir jų griežtinti.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis baudžiamojoje byloje Nr. 1A-42-851/2023 įsiteisėja jos priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo paskelbimo dienos kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA