Pilies diena Raudondvario dvare: įdomi pramoga ir paslaptingos žinios | Kas vyksta Kaune

Pilies diena Raudondvario dvare: įdomi pramoga ir paslaptingos žinios

/ KRS nuotr.

Raudondvario dvare rengiama Pilies diena jau tampa tradicija, kurios gerbėjų ratas kaskart plečiasi. Istorijos puslapiai pilni paslapčių ir atradimų, o kur geriau visa tai patirti, jei ne autentiškoje aplinkoje – pilyje, kurios sienos saugo šimtmečių pėdsakus.

Spalio 28 d. Pilies diena Raudondvario dvare kvies į tris edukacijas. Jų dalyviai susipažins su senovinio patalpų apšvietimo ypatumais, aukštuomenės etiketu ir laiškų rašymo menu.

„Tebūnie tamsa“ – taip pavadinta pirmoji edukacija, kuri prasidės 15 val. Gidas Andrius Marcinkevičius pasakos apšvietimo istoriją nuo balanų, aliejinių lempų, žvakių iki dujinio apšvietimo, elektros lemputės priešaušrio, rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Ar žinojote, kad tuo metu, kai stambūs dvarininkai leido sau menėse deginti žvakes (beprotiškas išlaidavimas!), valstiečiai ir smulkūs bajorai turėjo pasitenkinti balanomis? Ar mokėtumėte pasigaminti tokį apšvietimo prietaisą iš beržo ar pušies, kuris vienu galu įstatomas į žibinčių, o kitas galas uždegamas? Na, grafų Tiškevičių dvare balanų, žinoma, nebūdavo, čia degdavo žvakės. Kaip manote, kelios jų buvo uždegtos ypatinga proga – gimus Benediktui Henrikui Tiškevičiui?

16 val. vyks antroji edukacija „Ar išgyventum dvaro etiketą?“, kurios metu gidė Ugnė Balsytė ves ekskursiją po Raudondvario pilį ir pasakos, koks grafų valdymo laikais buvo rūmų kambarių išplanavimas ir apstatymas, kaip būdavo sodinami svečiai prie stalo, kokias užstalės manieras puoselėdavo diduomenė, kaip derėdavo padėti poniai įsėsti į karietą ar nulipti laiptais.

Ar žinote, kaip privalėdavo elgtis kilmingas išauklėtas jaunuolis, norintis pakviesti merginą šokiui? Ir koks šokių etiketas būdavo privalomas kultūringai ir dorai panelei? Apie visa tai Pilies dieną pasakos U. Balsytė.

17 val. prasidėsianti trečioji edukacija „Barboros Radvilaitės ir Žygimanto Augusto susirašinėjimas“ nukels į garsiausios Lietuvos meilės istorijos laikus. Gidė Zita Nekrošytė papasakos apie per stebuklą išlikusius Barboros ir Žygimanto Augusto meilės laiškus.

Ar žinote, kaip Barbora kreipdavosi į mylimąjį ir kaip į jos laišką atsakydavo jis? Kokius dėmesingumo ženklus kartu su laiškais siuntinėjo vienas kitam įsimylėjėliai?

Įdomiausia šios edukacijos dalis vyks nusileidus į pilies požemį, kur dalyviai bus mokomi tikros egzotikos – senoviniu autentišku būdu plunksna parašyti meilės laišką, sulankstyti jį ir užantspauduoti vašku.

Vietų skaičius edukacijose ribotas, būtina išankstinė registracija telefonu: +37065650755. Iki susitikimo Raudondvario dvaro Pilies dienoje.

KAS: Pilies diena Raudondvario dvare.
KUR: Raudondvario dvaro pilyje, Kauno r.
KADA: Spalio 28 d., šeštadienį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA