Naktį ir vėl gauta 170 pranešimų apie grasinimus sprogimu | Kas vyksta Kaune

Naktį ir vėl gauta 170 pranešimų apie grasinimus sprogimu papildyta: evakuota mokykla Kaune

BNS 2023/10/17 08:30
Asociatyvi / Mokyklų evakuacija / R. Tenio nuotr.

Antradienio naktį Lietuvos policija iš įvairių įstaigų gavo apie 170 pranešimų apie grasinimus sprogimu, tačiau šįkart ragina neskubėti evakuoti žmonių ir iš pradžių įvertinti situaciją.

„Pranešimai pradėti gauti maždaug nuo 2 valandos nakties. Vakar buvo paruoštos naujos rekomendacijos ir išsiųstos į savivaldybes. Savivaldybės turėjo pasidalinti su atsakingomis institucijomis, tikiuosi jas gavo, ir dabar viskas vyks kitaip.

Pagrindinė šių rekomendacijų mintis – neskubėti evakuoti žmonių ir nutraukti veiklą, o pirmiausiai paskambinti policijos duotu telefonu, ką toliau daryti. Jeigu nėra daugiau informacijos, nerasta daiktų po nakties, apžiūrėjus patalpas nieko įtartina nėra, tokiu atveju reikia tęsti veiklą ir nekreipti dėmesio į tokius pranešimus“, – BNS antradienio rytą sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pranešimai, kaip ir anksčiau, gauti iš mokyklų, darželių ir kitų įvairių institucijų.

Pirmadienio naktį Lietuvos policija ir 1,5 tūkst. adresatų buvo gavusi elektroninius laiškus su identišku tekstu, kad švietimo įstaigose, savivaldybių patalpose ir kituose viešuose objektuose padėti sprogmenys.

Laiškuose nurodoma, kad sprogimai įvyks pirmadienį, 12.12 valandą, tačiau grasinimai nepasitvirtino, vėliau įstaigoms leista grįžti į patalpas, prieš tai policija ragino vidurdienį pranešimus apie sprogmenis gavusių įstaigų darbuotojus palikti pastatus.

Praeitą penktadienį Lietuvoje buvo gauta 900 pranešimų apie neva užminuotus Lietuvos darželius ir mokyklas, jie visi buvo melagingi. Tokių pranešimų buvo ir savaitgalį.

Valstybės saugumo departamento teigimu, tikėtina, jog tokie platinami pranešimai yra koordinuota ataka, kuri vykdoma priešiškų valstybių iniciatyva.

Papildyta 08.57 val.

K. Budrys: pranešimų apie sprogmenis įstaigose lavina atskleidė reagavimo spragas

Prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys sako, kad praėjusią savaitę Lietuvoje kilusi melagingų pranešimų apie sprogmenis įvairiose įstaigose lavina atskleidė tarnybų reagavimo spragas.

„Atskleistos tam tikros spragos ir tam tikros identifikuotos pamokos turi būti išmoktos“, – Žinių radijui antradienį sakė K. Budrys.

Pasak jo, Lietuvoje reikalingi reagavimo protokolai, kurie būtų vieningi visoms įstaigoms, policijos pranešimų pobūdis ir instrukcijos taip pat galėtų būti aiškesni.

„Bendras visų supratimas, kad galime susidurti su tokia praktika, turi būti pakeltas į naują lygį“, – teigė prezidento patarėjas.

Papildyta 11.03 val.

Antradienį pranešta, kad apie 10 val. ryto buvo evakuota Kauno Jono Jablonskio gimnazija.

Evakuacija Kauno Jono Jablonskio gimnazijoje / Skaitytojo nuotr.

Antradienį iki 10 valandos Lietuvos policija iš įvairių įstaigų gavo per 1 tūkst. pranešimų apie grasinimus dėl sprogimų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA