Europos Parlamento narė R. Juknevičienė: „Šiandieninis Rusijos tikslas – gąsdinti, o mūsų – išlaikyti šaltą protą“ | Kas vyksta Kaune

Europos Parlamento narė R. Juknevičienė: „Šiandieninis Rusijos tikslas – gąsdinti, o mūsų – išlaikyti šaltą protą“

Rasa Juknevičienė / Organizatorių nuotr.

Penktadienio vakarą pilietiškai aktyvi Kauno bendruomenė susibūrė Vytauto Didžiojo karo muziejuje, kuriame vyko diskusija „Laisvės kovos šiandieniniame pasaulyje“. Susitikime viešėjusi Europos Parlamento (EP) narė Rasa Juknevičienė dalijosi įžvalgomis iš parlamento ir teigė, jog įvertinus visuomenės bei institucijų pasiruošimą, dabar Lietuvoje esame saugesni, nei buvome prieš dešimtmetį: „Svarbu – išlaikyti šaltą protą ir nepasiduoti grasinimams“.

Į darbotvarkes sugrįžo terorizmas

Diskusiją moderavęs žurnalistas Gražvydas Muižys pokalbį pradėjo nuo naujausių aktualijų aptarimo – pranešimų apie užminuotus darželius bei mokyklas.

„Panašūs įvykiai kaimyninėse šalyse leidžia daryti išvadą, jog tai – kryptinga veikla, kuri daroma siekiant sukelti neramumus, chaosą. Tad pagrindinis mūsų tikslas yra išlikti ramiems. Po įvykių Izraelyje į darbotvarkes sugrįžo terorizmas, tad visas grėsmes turi rimtai ištirti už saugumą atsakingos institucijos. Palaukime jų išvadų“, – sakė Europos Parlamento narė Rasa Juknevičienė.

Rasa Juknevičienė / Organizatorių nuotr.

Pokalbio metu moderatorius atkreipė dėmesį, jog panašaus tipo pranešimai nacionaliniu lygmeniu buvo pasiekę ir Ukrainą dar prieš prasidedant karui. Ar tai gali būti laikoma pavojaus signalu mūsų saugumui?

„Mes jau pusantrų metų gyvename tokiomis aplinkybėmis, kai nežinome, kur esame. Dar po 2014-ųjų buvo gana didelė visuomenės dalis, kuriai karo grėsmė kėlė juoką. Pašiepdavo ir mane su fraze „rusai puola“. Vis dėlto po praėjusių metų neįsivaizduoju sveiko proto Lietuvos piliečio, kuris nesuvoktų šios grėsmės“, – sakė R. Juknevičienė.

Civilinės saugos svarba

Diskusijai pakrypus apie galimą Lietuvos valstybės užpuolimo scenarijų, nacionalinio saugumo ekspertė bei europarlamentarė sakė – dabar esame saugesni, nei prieš dešimtmetį.

„Šiandien galimo puolimo signalas ateitų visai kitaip, nei iki karo Ukrainoje. Kodėl? Todėl, kad visa aplinka aplink Lietuvą yra stebima kiaurą parą. Tą atlieka ne tik mūsų, bet ir NATO institucijos. O ir visuomenės, tarnybų bei politikos formuotojų supratimas bei elgsena yra gerokai pakitusi. Kai buvau krašto apsaugos ministrė, mačiau, ką rusai bando daryti, ir ką ruošia. Dar prieš 2014-uosius įvestas Rusijos planas „A“ buvo testuoti NATO“, – teigė buvusi LR Krašto apsaugos ministrė.

Pokalbio moderatoriui pasiteiravus, kaip reikėtų elgtis visuomenei, gavus pranešimą apie, pavyzdžiui, oro pavojų, R. Juknevičienė pažymėjo, jog civilinė sauga – šiandieninis prioritetas, kuris daugelį metų buvo nustumtas į paraštes.

Rasa Juknevičienė / Organizatorių nuotr.

„Iki šios Vyriausybės niekas iš tikrųjų nebuvo daroma. Kiek aš matau dabar iš vidaus reikalų ministrės pranešimų, tik dabar pradedame eiti reikiama linkme. Nors dauguma dar neturi reikiamų žinių, jau greitu metu planuojama pradėti specialius mokymus, kad skirtingų teritorijų žmonės, susidūrę su pavojumi, žinotų, kur eiti ir kaip elgtis. Žinoma, ne mažiau svarbūs ir planai bei slėptuvių įrengimas“, – kalbėjo R. Juknevičienė.

Šiame kontekste, politikė dar kartą pažymėjo, kad šiandien ypač svarbu išlaikyti šaltą protą ir nepasiduoti bauginimams.

„Reikia ruoštis karui tam, jog jo nebūtų“, – sakė diskusijos viešnia.

Privaloma karinė tarnyba – visiems

Pašnekovės teigimu, saugumo kontekste ypač svarbus ir karinės tarnybos klausimas.

„Aš visuomet buvau už visuotinį karinį šaukimą taip, kaip tai yra Suomijoje, Estijoje ar tame pačiame Izraelyje. Mes gyvename tokioje vietoje, kurioje reikėtų būti praėjus bent minimalius karinio parengimo kursus – ir vyrams, ir moterims. Po vidurinės mokyklos, suėjus aštuoniolikai metų, metus būtų naudinga tarnauti ir tik tuomet pradėti studijas“, – nuomone dalijosi R. Juknevičienė.

Rasa Juknevičienė / Organizatorių nuotr.

Tiesa, europarlamentarės nuomone, prieigą prie ginklų turėtų būti centralizuota.

„Nesu ginklų šalininkė taikos meto sąlygomis. Ginklai gali būti saugomi centralizuotai, ginklinėse, o visuomenei pakanka žinoti, kaip elgtis ir kaip juos atsiimti, esant to reikalaujančiai situacijai. Smūgis Izraeliui buvo netikėtas, bet įprastai laiko pasiruošti yra daugiau, taip kaip jo buvo Ukrainos atveju“, – sakė politikė.

Rusijos tikslas – įbauginti

Diskusijos moderatorius teiravosi europarlamentarės nuomonės apie vis garsiau girdimus Rusijos planus skelbti visuotinę mobilizaciją.

„Putinas grasina. Nemanau, jog šiandien šis neprognozuojamas žvėris turi pajėgumų pradėti karą prieš NATO valstybę. Mūsų saugumas reikšmingai sustiprėjo dėl Suomijos prisijungimo bei, tikėkimės, greitu metu galutinai patvirtinto Švedijos prisijungimo prie NATO. Sienos uždarymas su Rusija yra didžiulis pokytis. Aš matau Rusijos – Putino – norą gąsdinti. Aišku, mes turime rimtai žiūrėti į visas grėsmes, bet šiuo metu tai matau kaip būdą atitraukti dėmesį nuo Ukrainos: žiūrėkite, rūpinkitės savimi, nes mes pulsime jus. Neduokite ginklų Ukrainai, saugokite juos sau“, – įžvalgomis dalijosi R. Juknevičienė.

Politikės teigimu, svarbiausia užduotis dabar – nebijoti ir aktyviai tą žinią nešti Vakarų Europos valstybių gretose.

„Mes turime duoti Ukrainai tiek ginklų, kad ji ne tik savo teritoriją išlaisvintų, bet ir sunaikintų Putino režimą. Kaip? Pirma sąlyga, išvyti jį iš Ukrainos be kompromisų Ukrainos teritoriniam vientisumui. Antra, negrįžti prie senesnio bendravimo, motyvuojant, jog Rusijos resursai svarbūs mums ekonomiškai. Ne, šalis turi būti užkardyta ir atitinkamai nubausta – tarptautinio tribunolo ir kitų atsakingų institucijų. Tarptautinė teisė turi grįžti į savo rėmus“, – sakė europarlamentarė.

Ukraina, Izraelis – ar tai Trečiasis Pasaulinis karas?

Pokalbiui perėjus į Izraelio įvykių aptarimą, moderatorius teiravosi politikės nuomonės – kodėl grupuotė „Hamas“ ryžosi tokiems žiauriems veiksmams žinodama, jog Izraelis po jų imsis visą griaunančių atsakomųjų veiksmų?

„Regiono žinovai pastebi, jog pastaraisiais metais Izraelis dėjo labai daug pastangų, jog normalizuotų santykius su aplinkinėmis arabų valstybėmis. Ypač – Saudo Arabija. Gerėjant santykiams tarp tokių, tarsi, amžinų priešų, „Hamas“ savo kovoje – sunaikinti Izraelį – lieka kone vieniši. Įvertinus šį tikslą, jie priima sprendimą aukotis tam, jog sukeltų chaosą, kuris galbūt sukels domino efektą: gal įsijungs Libano „Hezbollah“, gal Izraelis nesusilaikys ir smogs Iranui, Iranas smogs atgal, gal įsijungs kitos šalys? Viliamasi, kad Izraelis patektų į tokį karą, po kurio jo nebeliktų“, – Europos Parlamente girdimomis teorijomis dalijosi R. Juknevičienė.

Politikė atkreipė dėmesį ir į jėgas, kurios gali būti už šio karo iniciavimo.

Rasa Juknevičienė / Organizatorių nuotr.

„Kalbama, jog didžioji dalis „Hamas“ finansavimo ateina iš Irano, o kas yra Irano geriausias draugas? Rusijai šis karas itin palankus, nes Ukrainos nebelieka pirmuosiuose puslapiuose, o JAV tenka rūpintis jau ne tiek ja, kiek Izraeliu. Bet koks geopolitinis chaosas yra į naudą Rusijai, o savo eilės laukia ir daug kitų karštų židinių. Pavyzdžiui, Kaukazas ar Serbija bei Kosovas“, – sakė R. Juknevičienė.

Įspėja būti budriems

Pokalbio metu diskusijos viešnia išliko pozityvi, tačiau kartu kviečianti būti budriems bei pasiruošusiems nuskaityti įvairaus tipo rizikas bei grėsmes. Vis dažniau pasigirstant kalboms, jog esame ant Trečiojo Pasaulinio karo slenksčio, R. Juknevičienė teigė, jog ilgojoje perspektyvoje diktatūros pralaimės, tačiau itin svarbu atsilaikyti trumpuoju laikotarpiu.

„Bijau, jog matysime dar daug baisių dalykų. Siekiant išvengti jų mūsų regione, turime būti budrūs ir pasiruošę. Be jau aptartos karinės tarnybos, civilinės saugos, ne mažiau svarbu ir informacinė erdvė, socialinių tinklų raštingumas. Turime kritiškai vertinti mums pateikiamą informaciją bei jos šaltinius ir išlikti atidūs visuomenei jautriomis temomis. Istorija rodo, jog įprastai Rusijos režimas eina per kraštutiniąją dešinę, tad kabliukas, kuriuo bandoma suskaldyti visuomenę šiandien yra tradicinės šeimos bei LGBT bendruomenės temos. Stenkimės užkirsti kelią chaosui, išlaikykime šaltą protą ir vertinkime visas įmanomas grėsmes, net jei jos atrodo visai nedidelės“, – sakė Europos Parlamento narė.

Diskusiją „Laisvės kovos šiandieniniame pasaulyje“ iniciavo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Kauno skyrių sueiga. Visą pokalbį galite stebėti „Facebook“ paskyroje „TS-LKD Kaunas“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA