Šilainiškiai nebežino, ką daryti: po langais rūkančių moksleivių nesustabdo niekas | Kas vyksta Kaune

Šilainiškiai nebežino, ką daryti: po langais rūkančių moksleivių nesustabdo niekas

Lrytas.lt / Vėjūnė Inytė, „Laikinoji sostinė“, „Lietuvos rytas“ 2023/10/10 21:33
K. Gudžiūnienės, R. Tenio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Atvejai, kai paaugliai traukia elektronines cigaretes ir taip svaigindamiesi patenka į gydymo įstaigas, nuskamba vis dažniau. Kelių Šilainių gyvenamojo rajono daugiabučių gyventojai nuolat mato rūkančius moksleivius, bet sudrausminti moksleivių nepavyksta.

Baltų prospekto 33-iojo, 35-ojo ir 37-ojo daugiabučių gyventojai pro savo butų langus mato vaizdus, kurie jiems kelia vis daugiau nerimo.

Kauniečiai tvirtino, kad dviejų greta esančių mokyklų moksleiviai ateina į jų namų kiemus ir traukia elektronines cigaretes. Tai daro vis jaunesni vaikai.

Mokyklų vadovai neslėpė, kad problemą žino, bet esą geriausia išeitis – tokius atvejus fiksuoti patiems gyventojams ir apie tai pranešti pareigūnams.

Elgesys atrodo įtartinas

Baltų prospekto 33-iajame name įsikūręs Raimundas Kazlauskas pasakojo, kad prieš pamokas, po jų ir per pertraukas į jo ir greta esančių kitų dviejų daugiabučių kiemus ateina nemažai moksleivių ir traukia elektronines cigaretes.

Vyras tvirtino, kad tai greta esančių „Santaros“ gimnazijos ir Milikonių progimnazijos mokiniai.

„Ankstesniais metais parūkyti pasislėpus nuo mokytojų rinkdavosi vyresni moksleiviai. Šiais mokslo metais ateina kur kas jaunesni. Vaikai būriuojasi, garina elektronines cigaretes. Kartais matau, kad jaunuoliai kažko laukia, o kai ateina kiti paaugliai, kažkuo dalinasi, dairosi“, – pasakojo kaunietis.

Pareigūnų kieme nemato

R. Kazlausko kaimynė Rimantė Pakulytė tvirtino, kad kartais rūkantys vaikai elgiasi neadekvačiai, hiperaktyviai.

„Iš pradžių bandžiau juos sugėdinti, bet moksleiviai nekreipė dėmesio, vėliau išgirdau net keiksmų ir grasinimų.

Kai girdžiu, kad paaugliai jau net peiliais švaistosi, baisu jiems ką nors ir pasakyti“, – atviravo moteris.

Daugiabučių gyventojai tvirtino, kad kreipėsi į policiją, bet nepastebėjo, kad pareigūnai imtųsi kokių nors veiksmų.

Mokytojai turi mažai teisių

Milikonių progimnazijos direktorius Janas Ryzgelis patikino, kad apie šią problemą žino.

„Pertraukų metu mokiniai turi teisę išeiti iš mokyklos teritorijos. Pats į minimus kiemus buvau nuėjęs ne vieną kartą. Mūsų progimnazijos moksleivių nemačiau, jei jų ir būna, mane vaikai pažįsta ir galbūt pasislepia“, – pasakojo direktorius.

Pedagogas tvirtino, kad atskirti, ką vaikai laiko rankose, kol dūmai nerūksta, sudėtinga, o ne progimnazijos teritorijoje mokyklos vadovas neturi teisės reikalauti, kad nepilnamečiai išverstų kišenes ir parodytų, ką slepia.

„Geriausia išeitis, kad gyventojai fiksuotų matomus vaizdus ir juos atiduotų pareigūnams, kurie turi daugiau teisių imtis veiksmų“, – kalbėjo J. Ryzgelis.

„Santaros“ gimnazijos direktorė Asta Karlienė atskleidė, kad kaimyninių namų gyventojų pastabas žino, ir gyrė juos už budrumą.

Apsvaigusiųjų nepastebėjo

Gimnazijos vadovė sakė, kad vaikai gali nueiti už mokyklos teritorijos per pertraukas.

„Tačiau pamokų metu mokytojai stebi mokinius, pamatytų, jeigu šie būtų apsvaigę. Kai kas nors pasijunta blogai, kreipiamės ir į medikus, bet šiais mokslo metais to neprireikė.

Taip pat gimnazijoje lankosi policijos pareigūnai, vyksta prevenciniai renginiai, kalbama apie tabako ir narkotinių medžiagų žalą. Problemų turinčių vaikų nėra labai daug“, – tikino direktorė.

2022-aisiais nustatė per 100 pažeidimų

Reda Zarauskienė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) vyriausioji specialistė

„Kauno AVPK pareigūnams ši situacija žinoma. Pareigūnai yra gavę pranešimų dėl galimų teisės pažeidimų prie Baltų prospekto 33-iojo, 35-ojo ir 37-ojo daugiabučių. Kiekvienas atvejis, apie kurį gauname pranešimus, yra tikrinamas.

Minimų ugdymo įstaigų prieigose organizuojamos įvairios prevencinės priemonės – viešas ir neviešas patruliavimas. Mokyklose bendruomenės pareigūnai organizuoja prevencines pamokas. Taip pat nuolat bendradarbiaujama su mokyklų administracija ir atsakingais bendruomenės atstovais iš minimų gyvenamųjų namų.

Vien praėjusiais metais Kauno mieste dėl rūkymo nustatyti 104 pažeidimai. Į policijos pareigūnų akiratį pateko ir protokolai surašyti 49 nepilnamečiams nuo 16 iki 18 metų. Už tai gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 90 eurų.

Taip pat užfiksuoti 55 pažeidimai, kai juos padarė nepilnamečiai iki 16 metų. Šie protokolai surašyti tėvams ar globėjams. Už tai gresia įspėjimas arba bauda iki 100 eurų.

Visais atvejais iš nepilnamečių konfiskuojami tabako gaminiai ir skysčiai, kurie būna pilami į elektronines cigaretes.“

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA