Festivalis „Kaunas Blues“ savaitgalį kviečia į nemokamų koncertų karuselę stoties rajone | Kas vyksta Kaune

Festivalis „Kaunas Blues“ savaitgalį kviečia į nemokamų koncertų karuselę stoties rajone

Spalio 6-7 d. Kaune skambės bliuzas! „Gera Muzika Gyvai“ pristato pirmą kartą organizuojamą miesto festivalį „Kaunas Blues“, kurio programoje – nemokama dieninė dalis stoties rajone, ryškių ir išskirtinių bliuzo atlikėjų iš JAV, Kanados, Europos šalių koncertai legendinėje Kauno sporto halėje, ir naktinės improvizacijų sesijos.

Festivalis „Kaunas Blues“ / Organizatorių nuotr.

Nemokama dieninė dalis – siekis perteikti bliuzo dvasią

Stoties rajonas pasirinktas neatsitiktinai – bliuzo istorija neatsiejama nuo traukinių, kuriais ši muzika iš pietų JAV keliavo aukštyn Misisipe, taip susiformavo ne tik savitas šio žanro skambesys, bet ir prie bėgių įsikūrusių barų, vadinamų Juke Joint, kultūra.

Juose vietinė bendruomenė ir keliaujantys afroamerikiečiai po sunkios dienos susirinkdavo atsipalaiduoti ir užsimiršti skambant muzikai. Segregacijos sukaustytuose šalies pietryčiuose šios susitikimų ir bendravimo vietos, dažnai mažos ar įsikūrusios privačiuose namuose, tapo savotiškais kultūros centrais, kuriuose nebuvo socialinių klasių – visi ten jautėsi lygūs ir rado bendrystę muzikoje.

Būtent šią bliuzo dvasią organizatoriai sieks atkurti Kauno stoties baruose bei kavinėse, vienai dienai tapsiančiuose Juke Join – juose šeštadienį skambės gyvai atliekama bliuzo muzika, bus galima paragauti įvairaus maisto ir užmegzti naujas draugystes. Į dieninių koncertų programą įtrauktos ilgą istoriją bei savo dvasią turinčios unikalios vietos.

Linksmybės prasideda vidurdienį

Dieninė programa startuos medinuke „O kodėl ne?“, kuris buvusiuose geležinkeliečių namuose skaičiuoja antrus metus, o prie pat Geležinkelio stoties atsikraustė iš Vytauto parko pašonės. Šią vietą pamėgo daugybė įvairaus amžiaus muzikos ir gero laiko mėgėjų, nes be skanaus maisto ir naktinių šokių čia galima paklausyti ir įvairiausios, gyvai atliekamos muzikos koncertų.

Markus K / Organizatorių nuotr.

Pagrindinis dieninės dalies akcentas – daugiau nei 30 metų su senu lagaminu, looperiu (įrenginiu, kuris įrašo signalą iš gitaros ar kito garso šaltinio, o tada vėl ir vėl atkuria įrašytą ištrauką) ir gitara po pasaulį keliaujančio atlikėjo Markus K koncertas. Olandijoje gimusio ir Liverpulyje įsikūrusio atlikėjo „YouTube“ kanale daugiau nei 50 tūkst. sekėjų, kurie yra gyvas įrodymas, jog Markus K savo muzika užmezga ryšius, jungiančius žemynus ir širdis.

Atlikėjas koncertą surengs 13.00 val., iš karto po Algio Fediajevo paskaitos „Bliuzas: kelionė tarp dangaus ir pragaro“, kurioje filosofas ir muzikantas papasakos apie bliuzo istoriją ir prigimtį bei kodėl jis yra universali poezija. Į „O kodėl ne?“ organizatoriai kvies sugrįžti po Juke Joint užbaigti dieninę dalį su „Arklio galia“ – penkių iš pažiūros suaugusių vyrų kompanija, neskoningai piktnaudžiaujančia įvairių roko stilių maišymu tarpusavyje jau beveik du dešimtmečius, per kuriuos išleido devynis albumus ir sugrojo daugiau nei reikia koncertų.

Algis Fediajevas / Organizatorių nuotr.

Sekite maršrutu ir atraskite netikėtas vietas

Bliuzas nuo pat savo pradžios 19 a. pabaigoje buvo atliekamas ne prašmatniuose ir įmantriose, bet paprastų darbo žmonių lankomose vietose. Tokios kavinės bei barai ir įtraukti į Juke Joint maršrutą – su savomis tradicijomis, kažkuo išskirtinės, turinčios savito žavesio. Nuo 14:00 val. per dvi valandas spėsite aplankyti visus Juke Joint, įsikūrusius stoties rajone keliolikos minučių atstumu.

Kaip seniai valgėte čebureką? Puiki proga paskanauti garuojančių, ką tik iš aliejaus ištrauktų įvairių rūšių čeburekų, gaminamų jau beveik 30 metų Vytauto pr. 12 įsikūrusioje „Senojoje Kauno Čeburekinėje“. Prie šio nacionalinio Krymo totorių virtuvės patiekalo puikiai tinka senų laikų muziką mėgstančių vaikinų trio „Midnight Special“.

Prisistatantys kaip bluegrass (muzika gimusi XX a. ketvirtajame deš. JAV sėmėsi įtakos iš anglų ir airių išeivių folkloro, o vėliau susiliejo su džiazo ir bliuzo muzikos įtakomis) atstovai, jie atlieka tradicinę Amerikos liaudies muziką – dainas pasakojančias apie žmonių gyvenimus.

Dažnas iš mūsų turbūt nėra pastebėjęs čeburekų pašonėje įsikūrusios kavinukės „Viržuona“, kurioje galėsite paskanauti šiais laikais taip retai kavinėse randamos šaltienos bei lydekos, o desertui – firminio stoties pyrago. Vos kelias vietas turinčioje jaukioje vietoje bliuzą gros plataus spektro kūrėjas Mantas Varnas, kaip pats sako: „mėgstantis pakapstyti giliau link šaknies, kur bliuzo kontrastų virtinė virpina ir kviečia palinguoti su nostalgija“.

Seniausia šių metų Juke Joint kompanijoje yra Kaunakiemio gatvėje nuo 1966 m. įsikūrusi šašlykinė „Žaliukė“. Keturiasdešimt metų priklausanti Puoderių šeimai, ši vieta tituluojama seniausia šašlykine Kaune, o šašlykų, gaminamų pagal slaptus receptus, privalo paragauti kiekvienas kaunietis bei miesto svečias. Šioje legendinėje vietoje koncertuos bliuzo, kantri ir rokenrolo grupės „The Road Band“ lyderio Aleksandro Belkino ir gitaristo, dainų autoriaus Olego Sochino duetas, grojantis bliuzo standartus, originalias kompozicijas ir pasaulinių hitų koverius.

Į Juke Joint sąrašą organizatoriai įtraukė gurmanišką „Vieno prancūzo sandėliuką“, įkurtą 2019 m., kai vienas prancūzas, atvykęs į Lietuvą, nors ir pamilo šaltibarščius, bet baisiai ilgėjosi tų tikrų, gerų, prancūziškų sūrių. Nedidukėje, sūriais ir vynu kvepiančioje šeimos puoselėjamoje vietoje skambės Algio Fediajevo muzika – pavyzdys, kaip atsispyrus nuo amerikietiško bliuzo ir folko tradicijų, pasitelkus akustinę gitarą bei balsą einama eksperimentų keliu.

Naktinis bliuzas liesis iš širdies

Koks bliuzo festivalis be improvizacijų sesijų (angl. jam session)? Penktadienio vakarą organizatoriai kviečia į „O kodėl ne?“ patirti bendrystę muzikoje – po vakarinio koncerto vyks nemokama Juke Joint jam session, į kurią kviečiami ateiti pagroti visi, atsinešę savo instrumentą, o atėję be instrumento – padainuoti, palinguoti ir, žinoma, atsipalaiduoti.

Šeštadienį festivalį uždarys jam session tik išskirtinėmis progomis duris atveriančiame ir autentišką aplinką išsaugojusiame restorane „Kastytis“. Žemuosiuose Šančiuose nuo 1968 m. veikusio restorano ore sklando tuometinės lietuviškos estrados aidai, sienos prisodrintos bliuzo dvasios, o grindys atlaikiusios ne vienus siautulingus šokius. Organizatoriai žada, jog ant „Kastyčio“ scenos improvizuoti susirinks vakarinių koncertų žvaigždės, o prie jų galės prisijungti tiek profesionalūs muzikantai, tiek grojantys savo malonumui.

Vakariniai koncertai – atnaujintoje Kauno sporto halėje

Kauno sporto meka vadinama arena po rekonstrukcijos pritaikyta kultūriniams renginiams bei koncertams, o pagerintos akustinės savybės ir didelės organizatorių investicijos į garso kokybę festivalio svečiams leis praeities aiduose patirti bliuzo galią. Vienas iš festivalio organizatorių siekių yra klausytojams pristatyti šio žanro įvairovę. „Kaunas Blues“ scenoje skambės bliuzas su emocingojo soulo ir žaismingojo džiazo elementais, energingasis bliuzrokas, egzotiškasis afrobliuzas, tad tiek užkietėjęs bliuzo entuziastas, tiek muzikos mylėtojas programoje atras sau artimą skambesį.

Pirmąjį festivalio vakarą, spalio 6 d., Kauno sporto halės scenoje pasirodys iš pirmo žvilgsnio labai skirtingi atlikėjai: kanadietis Anthony Gomes – ekspresyvus, energingas, vienas populiariausių šiuolaikinių bliuzroko atlikėjų, ir žymiausias kemerūniečių kilmės bliuzmenas Roland Tchakounté – jausmingas, poetiškas, nešantis harmoningo pasaulio viziją. Šeštadienio vakaro pasirodymai jau kitokie – skambės bliuzas, praturtintas džiazo, soulo, ritmenbliuzo melodijomis, kurias festivalio lankytojams dovanos Memfio diva tituluojama Toni Green ir saksofono meistras Sax Gordon iš JAV.

Festivalis „Kaunas Blues“ / Organizatorių nuotr.

Į festivalį – bliuzo autobusu ir traukiniu

Organizatoriai turi paruošę pramogų ir iš sostinės keliaujantiems festivalio svečiams. Į vakarinius koncertus Kauno sporto halėje abu festivalio vakarus iš Vilniaus ir atgal važiuos Bliuzo autobusas – bilietais reikia pasirūpinti iš anksto. Na, o į dieninę dalį šeštadienį 11.20 val. iš Vilniaus pajudės bliuzo traukinys, kuris, vykstantis įprastu maršrutu, festivalio proga tampa Juke Train – mat jo vagone linksmą nuotaiką kurs gyvai atliekama „Rakija Klezmer Orkestar“ siautulinga muzika.

Ir tai ne naujiena! Ž. Švarplio su kolegomis pradėta iniciatyva Juke Train – tai gyvai atliekami koncertai Lietuvos geležinkelių stotyse, depuose bei traukiniuose, važiuojančiuose įprastais maršrutais. Nuo 2016 m. Juke Train platformoje pasirodė 30 Lietuvos ir užsienio atlikėjų, buvo nufilmuota 40 vaizdo klipų.

Bliuzas jungia!

Daugiau informacijos ieškokite www.gmgyvai.lt. Bilietai: www.bilietai.lt.

PROGRAMA

Vakariniai koncertai Kauno sporto halėje

Spalio 6 d. 18.30 val.

● Roland Tchakounté (Prancūzija / Kamerūnas)

● Anthony Gomes (Kanada)

Spalio 7 d. 18.30 val.

● Sax Gordon ir Luca Giordano Band (JAV / Italija)

● Toni Green (JAV)

Nemokama dieninė dalis – bliuzas stoties rajone

Spalio 7 d.

12.00-13.00 val. pokalbis apie bliuzą // Algis Fediajevas
13.00-14.00 val. atidaromasis koncertas // Markus K

● „O kodėl ne?” (A. Juozapavičiaus pr. 122 A)

14.00-16.00 val. Juke Joint

● Istorinė „Čeburėkinė“ (Vytauto pr. 12) // Midnight Specials

● Kavinukė „Viržuona” (Vytauto pr. 12) // Mantas Varnas

● Gurmaniškas „Vieno prancūzo sandėliukas” (Girstupio g. 1) // Algis Fediajevas

● Legendinė Šašlykinė „Žaliukė“ (Kaunakiemio g. 30) // Belkin ir Sochin Duel

16.30-17.30 val. uždaromasis koncertas

● „O kodėl ne?” // Arklio Galia

Naktinės improvizacijų sesijos

Spalio 6 d. 22.00 val. – nemokama

● „O kodėl ne?”

Spalio 7 d. 23.00 val.

● Restoranas „Kastytis“ (A. Juozapavičiaus pr. 68)

Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Kauno miesto savivaldybė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA