Kauno „Agurkiniai“ šiurpina naujais nusikaltimais: aukų sekimas, grūdimas į bagažinę, milžiniški kiekiai narkotikų | Kas vyksta Kaune

Kauno „Agurkiniai“ šiurpina naujais nusikaltimais: aukų sekimas, grūdimas į bagažinę, milžiniški kiekiai narkotikų

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2023/09/11 20:12
Asociatyviosios Lrytas.lt, V. Balkūno, LR Muitinės nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Nuožmumu garsėjančios Kauno „Agurkinių“ gaujos nariai, įskaitant ir jos 51 metų vadeivą Saulių Velečką-Agurką, teisiamųjų suole atsidūrė dėl naujų sunkių nusikaltimų.

Kauno apygardos teisme pirmadienį buvo nagrinėjama byla dėl reketo, disponavimo labai dideliu kiekiu narkotikų, neteisėto informacijos rinkimo apie privatų asmens gyvenimą ir kitų nusikaltimų, kurioje pareikšti kaltinimai S. Velečkai ir jo bendrininkams, 40 metų Mindaugui Bendoraičiui, 38 metų Andriui Bendoraičiui, 34 metų Edgarui Jurkynui ir 28 metų Erikui Vaboliui.

Paskutinio teismo posėdžio metu buvo apklausti liudininkai.

Agurkas, kuriam ankstesnėje byloje už verslininko V. S. nužudymo organizavimą ir kitų nusikaltimų po teismų maratono užpernai buvo paskirta galutinė 16 metų kalėjimo bausmė, įkliuvo dėl naujų nusikaltimų, būdamas Marijampolės pataisos namuose.

Kriminalistų duomenimis, 2018 metų rugpjūtį kalėjime S. Velečka sužinojo, jog vienas su nusikalstamu pasauliu sietas kaunietis R. G. gali būti paslėpęs apie 600 kilogramų kokaino.

Tokio kiekio kokaino vertė juodojoje rinkoje sudaro apie 50–60 mln. eurų.

Asociatyvi / Kauno apygardos prokuratūros nuotr.

Prokurorų tvirtinimu, šia informacija susidomėjęs Agurkas subūrė organizuotą grupę, kuriai vadovavo iš kalėjimo.

Sekė, ruošdamiesi pagrobimui

Su laisvėje esančiais gaujos nariais buvo sutarta, kad jie, neteisėtai rinkdami informaciją apie minėto kauniečio gyvenimą, jo buvimo vietas, užpuls jį, pagrobs ir privers perduoti dalį narkotikų arba ne mažiau kaip 40 tūkst. eurų grynaisiais.

Buvo sumanytas planas įmontuoti į prabangų šio vyro automobilį „Porsche Cayenne“ GPS įrenginį, kad būtų galima stebėti jo maršrutus.

Kai įrenginys buvo sumontuotas, 2018 metų rugpjūčio 16 dieną M. Bendoraitis išsinuomojo mikroautobusą „Volkswagen Multivan“, kuriuo turėjo sekti R. G. ir jį pagrobęs, pristatyti į Marijampolę.

Pareigūnų žiniomis, M. Bendoraitis šią užmačią turėjo įvykdyti su savo giminaičiu A. Bendoraičiu, Edgaru Jurkynu ir dar vienu gaujos atstovu.

R. G. pagrobimui kruopščiai pasiruošta, jis kurį laiką buvo sekamas – stebėta, kur jis važiuoja, į kokias vietas vyksta.

Kaip tvirtinama kaltinamajame akte, M. Bendoraitis rugpjūčio 20 dieną išsinuomojo kitą automobilį, „Renault Trafic“, kuriuo su sėbrais toliau sekė R. G.

Gauja ketino šią transporto priemonę panaudoti kauniečio pagrobimui, tačiau pastarasis išvyko iš Lietuvos.

Auką įgrūdo į bagažinę

Tyrėjų duomenimis, sužlugus pirminiams pagrobimo planams, S. Velečka nusikalstamų sumanymų neatsisakė – praėjus trims mėnesiams, 2018 metų lapkritį buvo sukurptas naujas planas prieš kitą kaunietį, E. G.

Buvo sumanyta neteisėtai atėmus E. G. laisvę, bauginimais ir smūgiais priversti perduoti jį gaujai 145 tūkst. eurų.

Asociatyvi / J. Stacevičiaus nuotr.

Vykdant Agurko nurodymus, 2018 metų lapkričio 9 dieną vienoje jo nurodytų Kauno kavinių susitiko M. Bendoraitis, A. Bendoraitis, E. Jurkynas ir E. Vabolis.

Kavinėje buvo aptartas pagrobimo planas.

E. Vaboliui išviliojus E. G. į parką, esantį Kaune, pagrobėjai jį sumušė, uždėjo ant galvos maišą, surišo, užklijavo burną lipnia juostą ir įgrūdo į bagažinę.

Auka buvo nuvežta į Marijampolę ir uždaryta garaže.

Užpuolikai reikalavo 145 tūkst. eurų, bet paleido nukentėjusįjį, jo broliui perdavus dalį reikalaujamos sumos -10 tūkst. eurų.

E. G. turėjo pažadėti ateityje atiduoti ir likusią sumą arba jai prilygstantį kitą turtą.

Tyrimo metu nustatyta, jog S. Velečka duodavo savo sėbrams pavedimus per telefoninę programą „Sky“ – įkalinimo įstaigos prižiūrėtojai nesugebėjo užkirsti kelio Agurkui naudotis draudžiamais daiktais.

Kokaino partija – iš Latvijos

Dar vienas nusikaltimas, kriminalistų duomenimis, buvo įvykdytas 2019 metų balandžio-gegužės mėnesiais.

Pareigūnų tvirtinimu, S. Velečka, kalėjime siekdamas praturtėti iš prekybos narkotikais, tuo tikslu specialiomis šifravimu priemonėmis palaikė ryšį su savo bendrininku Lietuvoje G. Z. ir Latvijos piliečiu R. I.

Kaltinamajame akte tvirtinama, jog Agurkas susitarė su latviu, kad šis užtikrins labai didelio kiekio kokaino perdavimą platinimui Lietuvoje, o šiuo kvaišalus iš jo paims G. Z.

Saulius Velečka / DELFI nuotr.

Pasak pareigūnų, latvis gegužės 7 dieną, sutartoje vietoje Kauno rajone paliko 1,6 kilogramo kokaino – narkotikus tą pačią dieną pasiėmė G. Z., informavęs informavęs S. Velečką.

Gegužės 16 dieną Latvijoje G. Z. buvo perduota dar pusantro kilogramo kokaino.

G. Z. nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleistas, nes sutiko bendradarbiauti su teisėsauga, o kiti gaujos nariai, tarp jų ir S. Velečka-Agurkas, stojo prieš teismą. Procesas vyksta iki šiol.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA