Kauno rajonas pasitinka naujus iššūkių ir naujovių kupinus mokslo metus | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas pasitinka naujus iššūkių ir naujovių kupinus mokslo metus

Švietimo konferencija Kauno rajone / KRS nuotr.

Skaičiuojant paskutines vasaros dienas Kauno rajono savivaldybė sukvietė ugdymo įstaigų atstovus į jau tradicija tapusią švietimo konferenciją. Šių metų tema – „Teisingo švietimo kryptimi“. Į Užliedžių mokyklą-daugiafunkcį centrą susirinko Kauno rajono savivaldybės ir švietimo įstaigų vadovai, mokytojai, mokinių, tėvų ir verslo atstovai.

Kauno rajonas yra auganti savivaldybė, kurioje šiuo metu gyvena jau daugiau kaip 112 tūkst. gyventojų, be to, net 7 rajono gyvenvietės patenka tarp jauniausių šalyje, tad savivaldybė kasmet susiduria su iššūkiais, kaip užtikrinti visiems vaikams tinkamą ugdymą. Šiemet į mokyklas eis 10 852 mokinys, ikimokyklines ir priešmokyklines ugdymo grupes lankys 4782 vaikai, rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas pristatydamas švietimo situaciją pakaunėje, pabrėžė, kad visų pirma švietimas turi būti prieinamas ir socialiai teisingas, galintis suteikti lygias galimybes kiekvienam nuolat tobulėti ir siekti geriausių kokybės rezultatų. Anot mero, švietimo sistema turi remtis veiksminga vadyba, būti atvira ir lanksti.

„Švietimas Kauno rajone eina teisingumo linkme. Siekiame užtikrinti kokybišką švietimą kiekvienam mokiniui, mokantis jam artimiausioje ugdymo įstaigoje, suteikiant į jo ugdymosi poreikius atliepiančią pagalbą“, – kalbėjo V. Makūnas.

Savo pranešime meras aptarė švietimo Kauno rajone tobulinimo kryptis: kurti ir atnaujinti infrastruktūrą, diegti inovacijas, plėsti švietimo paslaugas, tobulinti ugdymo proceso kokybę bei prieinamumą, stiprinti mokyklų vadovų ir kitų pedagoginių darbuotojų kompetencijas bei tobulinti mokyklų veiklą lyderystėje, įtraukiajame, kultūriniame ir STEAM ugdyme.

Kauno rajone veikia 51 savivaldybės, 12 privačių ugdymo įstaigų ir 2 švietimo pagalbos įstaigos, kuriose ugdymo procesą užtikrina 1282 mokytojai. Jau antrus metus Kauno rajono savivaldybė kompensuoja mokytojams mokymo priemonių įsigijimo išlaidas, o nuo šių metų – pedagogų kelionės į darbą ir atgal išlaidas, gyvenantiems toliau nei 5 km. Tai pat sudaryta sutartis su programa „Renkuosi mokyti“, finansuojamos mokytojų perkvalifikavimo studijos, skiriamos stipendijos.

Meras V. Makūnas pabrėžė, jog didelis dėmesys skiriamas ikimokykliniam ugdymui: „Mes siekiame, kad kiekvienas vaikas nuo 2 metų patektų į darželį: kuriame šeimos darželius, statome naujas įstaigas, priestatus, modulinius darželius. Per 4 metus sukurta 220 grupių – 3238 vaikams“.

Valerijus Makūnas / KRS nuotr.

2023 m. įsteigtos 4 naujos grupės: Vilkijos lopšelyje-darželyje „Daigelis“, Zapyškio pagrindinėje mokykloje, Neveronių gimnazijoje, Kačerginėje mokykloje-daugiafunkciame centre. Nuo rugsėjo 1 dienos privalomas visuotinis ikimokyklinis ugdymas vaikams nuo 4 metų amžiaus. Priimti visi 93 eilėje laukę keturmečiai.

Didelį dėmesį savivaldybė skiria įtraukiojo ugdymo organizavimui. Multisensoriniai kambariai įrengti Karmėlavos Balio Buračo gimnazijoje, Ežerėlio, Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinėse mokyklose, Raudondvario Anelės ir Augustino Kriauzų pradinėje mokykloje, Akademijos mokykloje-darželyje „Gilė“, Garliavos lopšelyje-darželyje „Eglutė“, Noreikiškių lopšelyje-darželyje „Ąžuolėlis“, Eigirgalos lopšelyje-darželyje). Net 68 proc. ugdymo įstaigų įsigijo specialiųjų ugdymo priemonių.

Savivaldybė laimėjo švietimo, mokslo ir sporto ministerijos projektų konkursą ir 2023-2025 m. ir gavo finansavimą mokyklose sudaryti mokinių įvairovei atviras klases ir įdiegti inovatyvius įtraukiojo ugdymo modelius. Nuo rugsėjo 1 d. sudarytos 8 atviros klasės, kuriose kartu su visais mokysis 1-3 specialiųjų ugdymosi poreikių turintys mokiniai, klasėje dirbs du mokytojai ir mokytojo padėjėjas.

„Naujus mokslo metus pasitinkame su atnaujintomis ugdymo įstaigomis. Duris atvers 3 renovuotos ugdymo įstaigos: Ilgakiemio mokykla-darželis, Kulautuvos lopšelis-darželis, Zapyškio pagrindinės mokyklos ikimokyklinių ugdymo grupių pastatas“, – teigė V. Makūnas.

Kauno rajono savivaldybė suplanavus ir daugiau darbų švietimo įstaigose: gimnazijos Akademijoje, vaikų darželio Akademijoje, Ringaudų pradinės mokyklos priestato, Jonučių mokyklos-darželio, Užliedžių mokyklos-daugiafunkcio centro priestato, Domeikavos pradinės mokyklos, vaikų darželio Domeikavoje, Neveronių gimnazijos priestato statybos, Šlienavos lopšelio-darželio ir Girionių darželio renovacija.

Švietimo konferencija Kauno rajone / KRS nuotr.

Kauno rajono Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius susirinkusius pakvietė į panelinę diskusiją, kurios temą išrinko patys konferencijos dalyviai.

Apie moksleivių pasiekimus, pažangą ir įtraukųjį ugdymą diskutavo Neveronių gimnazijos direktorė Danguolė Marmienė, Ilgakiemio mokyklos-darželio direktorė Aušra Gužauskienė, Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Laimutė Rutkauskienė, Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Ieva Valutkevičienė, Garliavos Jonučių progimnazijos tėvų atstovas Simonas Šabanovas, Kauno rajono mokinių tarybos pirmininkė Agnė Strankauskaitė, MB „Lectorpro“ vadovė Jurgita Jaruševičienė.

Panelinės diskusijos dalyviai sutarė, kad šiai dienai turime skirti daug dėmesio įtraukiajam ugdymui tam, kad pasiekti sėkmę su kiekvienu vaiku. Svarbu pažinti kiekvieną mokinį, sudaryti tinkamas sąlygas kiekvieno vaiko asmeniniam tobulėjimui ir jo pažangai. Diskusijoje prieita išvados, kad gerus mokinių pasiekimus lemia tik sklandus ugdymo įstaigos, mokytojų, tėvų ir pačio mokinio bendradarbiavimas.

„Teisingumas – pagrindinė švietimo politikos vertybė ir svarbiausias principas. Švietimas vertinamas kaip teisingas, kai yra įtraukus ir sąžiningas, kai mokyklos ir švietimo sistema užtikrina vienodas mokymosi galimybes visiems, o mokinių pasiekimų skirtumai nėra susiję su kilme, socialinėmis, ekonominėmis ar kultūrinėmis aplinkybėmis. Įtraukusis ugdymas – visų pirma reikalingas mums visiems“, – apibendrindama konferenciją pastebėjo Kauno rajono savivaldybės vicemerė Raminta Popovienė.

Konferencijos metu buvo pasveikinti ir naujieji švietimo įstaigų vadovai: Šlienavos pagrindinės mokyklos direktorius Aurimas Radzevičius ir Ežerėlio pagrindinės mokyklos laikinai pareigas einanti direktorė Vilgailė Ona Jakštaitė.

Po konferencijos Užliedžių mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Ingrida Levickienė pakvietė visus dalyvius pasivaikščioti po mokyklos erdves ir apžiūrėti klasėje įrengto bičių avilio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA