Nusipirkti rūkalų teks kitaip: parduotuvėse jau dygsta pirmieji tabako išdavimo automatai | Kas vyksta Kaune

Nusipirkti rūkalų teks kitaip: parduotuvėse jau dygsta pirmieji tabako išdavimo automatai

delfi.lt / Lukas Miknevičius 2023/07/24 10:01
Tabako išdavimo automatas / DELFI nuotr.

Artėja laikas, kai rūkantys gyventojai, stovėdami prie parduotuvių kasų, nebegalės durti pirštu į pageidaujamą cigarečių ar kitų tabako gaminių pakelį. Artėjant draudimui prekybos vietose eksponuoti rūkalus, kai kurie prekybininkai tam ruošiasi statydami specialius automatus, kuriuose tabako gaminiai ir bus išduodami. Kiti dar tik svarsto, kaip reikės įgyvendinti už pusantrų metų įsigaliosiantį reikalavimą.

Praėjusių metų pabaigoje Seimas priėmė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis nuo 2025 m. pradžios buvo uždrausta prekybos vietose viešai demonstruoti tabako gaminius ir su jais susijusius įrenginius.

Prekybininkai visiems pirkėjams matomoje vietoje galės pateikti tik tabako gaminių, kuriais prekiaujama, pavadinimus ir kainas.

Ekspertai sako, kad mažosios parduotuvės, įsigaliojus naujam reikalavimui, veikiausiai tabako gaminius laikys kažkur po prekystaliu ir juos ištrauks tik pirkėjui paprašius.

Tačiau didieji prekybininkai jau pradeda investuoti į automatizuotas priemones, kurios tabako gaminių leis įsigyti šiuo metu vis dar neįprastais būdais.

Pirkėjo amžių vis tiek tvirtins žmogus

Mažmeninės prekybos automatizavimo sprendimus prekybininkams siūlančios bendrovės „StrongPoint“ vadovas Baltijos šalims Rimantas Mažulis Delfi teigia, kad kol kas sunku pasakyti, kaip prekybos įmonės įgyvendins draudimą eksponuoti tabako gaminius.

Jo manymu, dalis prekybininkų veikiausiai pirkėjams matomoje vietoje pateiks tik turimų gaminių sąrašą su kainomis, o juos pačius laikys kažkur po prekystaliu.

Tačiau kiti investuos į išmaniuosius sprendimus – keli didieji prekybininkai šiuo metu tam tikrose parduotuvėse jau testuoja tabako išdavimo automatus.

„Pokytis laukia tiek prekybininkų, tiek pirkėjų. Jaučiame, kad išaugo susidomėjimas technologiniais sprendimais, vyksta keletas bandomųjų projektų. Bet turbūt bus ir tokių prekybininkų, kurie nieko neinvestuos ir tabako gaminius tiesiog paslėps“, – svarsto R. Mažulis.

Pasak jo, tabako gaminių pardavimo automatai itin paplitę Skandinavijos šalyse, kuriose tokių produktų viešas eksponavimas jau seniai draudžiamas: „O pats automatų veikimo principas yra toks, kad kasoje perki virtualią prekę, atsiskaitęs gauni čekį, kurį nuskanavus išduodamas tabako gaminys.“

Kai kuriose valstybėse tokie automatai ne tik išduoda tabako gaminius, bet ir patys, pasitelkę dirbtinio intelekto sprendimus, nustato pirkėjo amžių.

Gyvas darbuotojas jį papildomai patikrina tik kilus įtarimams, kad kompiuteris galėjo suklysti.

Tiesa, „StrongPoint“ vadovas pažymi, kad Lietuvoje pasitelkti tokią technologiją bent kol kas nėra įmanoma, kadangi įstatymai reikalauja, kad tabako ir alkoholio pirkėjų amžių tvirtintų parduotuvių darbuotojai.

Tabako išdavimo automatas / DELFI nuotr.

Automatus diegia jau dvejus metus

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis Delfi pasakoja, kad tabako gaminių pardavimo automatai buvo pradėti statyti net anksčiau, nei Seimas priėmė atitinkamas įstatymo pataisas.

„Jau dvejus metus visose naujose arba atnaujinamose parduotuvėse statome tokius aparatus. Dalis klientų jais tikrai naudojasi“, – teigia D. Ryliškis.

Pasak jo, tabako gaminių automatai leidžia pagreitinti ir savitarnos kasų veikimą – rūkalų pageidaujantis klientas jose gauna specialų kvitą, susimoka, kasininkas patvirtina jo amžių, tuomet kvitą nuskanavus prie automato, išduodamas pageidaujamas tabako gaminys.

Tiesa, kol kas „Norfos“ parduotuvių savitarnos kasų skyriuose rūkalų galima ir paprašyti ir kasininko, kuris juos paduoda iš čia pat stovinčios tabako gaminių ekspozicijos.

D. Ryliškis teigia kol kas negalintis pasakyti, ar nuo 2025 m. pradžios visa prekyba tabaku bus vykdoma tik per automatus, ar išliks ir galimybė jų paprašyti kasoje.

Rūkymas / R. Tenio nuotr.

Kiti tinklai dar neapsisprendę

Tuo metu „Iki“ atstovė Vaida Budrienė sako, kad prekybos tinklas Seimo nurodymus vykdys, tačiau dar nėra apsisprendęs, kokiu būdu tai bus daroma.

„Įstatymus vykdysime, šiuo metu testuojame kelis variantus, taip pat ir išmaniąją technologiją, bet konkretesnius sprendinius turėsime vėliau“, – teigia V. Budrienė.

„Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė taip pat teigia, kad prekybos centras dar tik svarsto, kaip reikės įgyvendinti naujus įstatymo reikalavimus.

„Šiuo metu dar svarstome, analizuojame turimą informaciją, kadangi pasiruošimui laiko dar tikrai yra. Žinoma, įgyvendinus įstatymo pakeitimus, mūsų prekybos tinklas atitiks visus numatytus teisinius reglamentus“, – tikina „Rimi“ atstovė.

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir korporatyvinių reikalų vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė sako, kad bendrovėje diskutuojama apie galimybę įrengti tabako gaminių pardavimo automatus, bet ar jie tikrai atsiras, dar neaišku.

„Kol kas, nesant poįstatyminės šio draudimo bazės ir detalių reikalavimų, kaip nauja tvarka turėtų būti įgyvendinama, svarstome vadovautis Latvijos pavyzdžiu, kurioje draudimas eksponuoti tabako gaminius galioja jau dabar.

Remiantis kaimyninių šalių praktika, kol kas specialių tabako skyrių steigti neplanuojame, tačiau svarstome pertvarkyti ir specialiai pritaikyti jau turimus įrenginius ir baldus, skirtus tabako gaminiams sudėti taip, kad pirkėjui paprašius, jis tabako gaminius galėtų išsirinkti tik darbuotojui atidarius baldą“, – nurodo I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA