Nuotrauka suintrigavo visuomenę: ar D. Grybauskaitė dalyvaus prezidento rinkimuose? | Kas vyksta Kaune

Nuotrauka suintrigavo visuomenę: ar D. Grybauskaitė dalyvaus prezidento rinkimuose?

delfi.lt 2023/07/17 15:40
Dalia Grybauskaitė / R. Tenio nuotr.

„Strategija sudėliota. Viskas paruošta. #2024“, – feisbuke parašė buvęs prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas, „Philip Morris Baltic“ išorinių reikalų direktorius Baltijos šalims Liudas Zakarevičius ir paskelbė nuotrauką, kurioje įamžinta prezidentė ir kiti buvę jos komandos nariai, tarp kurių Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė, vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės patarėja Daiva Ulbinaitė, kariuomenės atstovė Živilė Didžgalvienė.

Nuotrauka ir įrašu L. Zakarevičius pasidalijo penktadienį. Ir nors tiksliai neparašė, kas paruošta ir kam skirta strategija, panašu, kad piliečiai nutarė, jog D. Grybauskaitė dalyvaus prezidento rinkimuose 2024 metais. Gyventojai dėl to reiškė džiugesį ir palaikymą.

Kad kadenciją baigusi prezidentė D. Grybauskaitė neketina siekti šių pareigų dar kartą, Delfi patvirtino jos konsultantė Goda Bacenskienė. Ji patikino, kad prezidentės pozicija šiuo klausimu nesikeičia.

D. Grybauskaitė dar praėjusių metų liepą paskelbė, kad po antrosios kadencijos pasitraukė iš aktyvios politikos.

„Dėl ateinančių Prezidento rinkimų 2024 m. diskusijos įsibėgėja. Tai pasikartosiu dar kartą, kad po antros kadencijos pabaigos pasitraukiau iš aktyvios politikos. Viešoje erdvėje išliksiu ir retkarčiais pasisakysiu įvairiais aktualiais klausimais. Teisės į nuomonės turėjimą man niekas negali uždrausti. Visiems palaikytojams dėkoju už supratimą. O visiems nemylėtojams – nusiraminkite ir nekrūpčiokite“, – feisbuke dėstė prezidentė.

Apie tai, ar D. Grybauskaitė galėtų dalyvauti rinkimuose ir laimėti, anksčiau pasvarstė VU TSPMI docentas Mažvydas Jastramskis.

Kandidatavimas keltų klausimų

Pasak jo, D. Grybauskaitės dalyvavimas prezidento rinkimuose užduotų klausimų konstitucinės teisės specialistams. Konstitucijoje nurodyta, kad „Tas pats asmuo Respublikos Prezidentu gali būti renkamas ne daugiau kaip du kartus iš eilės“.

„Atrodytų, kad raktiniai žodžiai yra „iš eilės“ ir debatams erdvės nėra“, – pažymėjo politologas.

Kita vertus, sakinį Konstitucijoje galima suprasti ir kitaip – esą perrinkimas po pertraukos (kurią ir padarė D. Grybauskaitė) būtų galimas.

Praėjusiais metais rašytame komentare Delfi M. Jastramskis taip pat svarstė, jog ir šansai laimėti prezidento rinkimus D. Grybauskaitei būtų neblogi. Visą politologo komentarą galite rasti čia.

D. Grybauskaitė prezidento pareigas ėjo dvi kadencijas iš eilės 2009–2019 metais.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA