NATO viršūnių susitikimo saugumu rūpinsis iki 12 tūkst. pareigūnų ir karių | Kas vyksta Kaune

NATO viršūnių susitikimo saugumu rūpinsis iki 12 tūkst. pareigūnų ir karių

BNS / Jūratė Skėrytė, Greta Zulonaitė 2023/07/03 15:18
Asociatyvi / I. Budzeikaitės nuotr.

Kitą savaitę Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo saugumu iš viso rūpinsis iki 12 tūkst. pareigūnų ir karių, pirmadienį pranešė Vadovybės apsaugos tarnybos (VAT) direktoriaus pirmasis pavaduotojas Paulius Nemira.

Jo teigimu, tokio masto renginio Lietuvoje nėra buvę, todėl jo saugumo užtikrinimas yra didelis iššūkis šalies institucijoms.

„Tai be galo didelis iššūkis siekiant suvaldyti šiuos srautus kuo mažiau paveikiant įprastinį Vilniaus miesto gyvenimą“, – per spaudos konferenciją Vyriausybėje sakė P. Nemira.

Jo duomenimis, į Lietuvą atvyks 48 užsienio delegacijos su 2400 narių, tarp jų bus 40 valstybių vadovų ir iki 150 kitų aukšto rango politikų, kurie turi būti saugomi.

VAT atstovo teigimu, delegacijoms vežti reikės apie 800 transporto priemonių.

NATO viršūnių susitikimo karinių apsaugos pajėgų vado pulkininko leitenanto Liutauro Bagočiūno teigimu, renginio saugumui užtikrinti kariuomenė skiria 3 tūkst. karių. Be to, atvyksta iki 1 tūkst. NATO sąjungininkų, kurie taip pat padės užtikrinti saugumą.

Asociatyvi / št. srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr.

Anot karininko, Lietuvoje jau dislokuojama ilgojo nuotolio oro gynybos sistema „Patriot“, vidutinio nuotolio oro gynybos sistema NASAMS, CBRN pajėgumai – jungtinės cheminio, biologinio, radiologinio ir branduolinio saugumo pajėgos.

„Taip pat sąjungininkai mus rems kovos prieš dronus pajėgumais, kurie veiks bendroje architektūroje su kitomis valstybės institucijomis ir Lietuvos kariuomene“, – per spaudos konferenciją sakė L. Bagočiūnas.

Jo duomenimis, prie renginio saugumo prisidės 16 valstybių kariai ir pareigūnai.

Anot karininko, kariai pasitelkiami kritinių objektų, svarbios infrastruktūros – tiltų, viadukų – saugumui užtikrinti, taip pat – atliekant sprogmenų paiešką.

„Taip pat kariai vairuos delegacijų kortežų automobilius ir atliks kitas svarbias specifines užduotis, kaip greitojo reagavimo, remiant specifinius Lietuvos institucijų pajėgumus“, – sakė pulkininkas leitenantas.

Jis pabrėžė, kad kariai bus ginkluoti, dėvės atitinkamą ekipuotę.

Pasak Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininko Mindaugo Akelaičio, per NATO viršūnių susitikimą dirbs iki 1,5 tūkst. policijos pareigūnų iš visos Lietuvos, viešosios tvarkos užduotis taip pat padės vykdyti pareigūnai iš Latvijos ir Lenkijos.

Pareigūno teigimu, renginio metu dirbs Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“, Lietuvos kriminalinės policijos biuras.

Policijos šventė
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Policininkai lydės oficialias delegacijas, užtikrins viešąją tvarką ir saugumą renginio prieigose bei visame Vilniaus mieste.

„Kituose regionuose saugumas nenukentės, pavyzdžiui, Klaipėdos regiono policijos pareigūnai nebus siunčiami į Vilnių todėl, kad suprantame, jog yra vasaros sezonas ir ten tikrai turi, ką veikti policijos pajėgos įprastai tokiu metu, todėl telkiamės iš visų kitų įstaigų“, – per spaudos konferenciją sakė M. Akelaitis.

Jis ragino gyventojus bendradarbiauti su pareigūnais, pastebėjus bet kokį įtartiną daiktą arba asmenį pranešti apie juos, vengti dviprasmiško elgesio.

„Suprantame, kad senamiesčio prieigose ar miesto centre gyvenantys žmonės smalsumo vedini pasinaudos galimybe pro langus pažiūrėti, kas vyksta. Nenaudokite tokių daiktų kaip žiūronai tam, kad dirbantys pareigūnai, stebintys pareigūnai, nemanytų, jog tai piktų kėslų turintys žmonės“, – teigė Policijos departamento atstovas.

Tomis dienomis vykstant į Vilniaus centrą pareigūnai ragino neštis kuo mažiau daiktų, kad neužtruktų jų patikra.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojas Antanas Montvydas priminė, kad nuo liepos 7-osios 8 val. iki liepos 13-osios 8 val. bus atnaujintas pasienio patikrinimas prie vidinių Europos Sąjungos sienų, taip pat oro uostuose, jūrų uoste.

Anot jo, Europos Sąjungos piliečiai turės pateikti tapatybės kortelę arba pasą, trečiųjų šalių piliečiai – pasą arba vizą.

NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks liepos 11–12 dienomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA