Vasarišką Kauno tylą vėl sudrebino festivalis „Audra“ | Kas vyksta Kaune

Vasarišką Kauno tylą vėl sudrebino festivalis „Audra“ svarbiausios datos ir vietos

Diana Kulakauskaitė 2023/06/30 09:01
Festivalis „Audra“ / M. Plepio nuotr.

Į Kauno miestą ketvirtadienį sugrįžo ilgai lauktas didžiausias šalyje rengiamas elektronikos festivalis „Audra“. Visą savaitgalį siausiančio šiuolaikinio miesto festivalio organizatoriai pakvietė daugiau nei 50 muzikos atlikėjų iš viso pasaulio ir sukūrė beveik 100 valandų trunkančią programą kauniečiams ir miesto svečiams.

Šiemet „Audra“ žada nuplauti nusistovėjusias miesto dulkes ir per keturias festivalio dienas užtvindyti miestą muzikos garsais, šokiais, koncertais bei gyvomis meno instaliacijomis.

Pažįstami veidai ir karo šešėlis

Organizatoriai šiemet sukvietė net 50 atlikėjų iš skirtingų pasaulio kampelių tam, kad nustebintų ir pritrauktų išalkusius meno žmones. Tačiau vėl sutiksite Kaune ir praeitais metais pasirodžiusius veidus – vieną populiariausių Europos didžėjų Héctor Oaks ir futuristinio techno muzikos kūrėją Anetha.

Šie techno muzikos atstovai jau praeitais metais pakerėjo lietuviškąją auditoriją savo kuriamais elektronikos burtais. Atlikėjai ne tik pritraukė marias klausytojų, tačiau ir patys pamėgo festivalio aurą bei Kauno publiką. Visgi, šių metų pagrindinis svečias – ukrainietė Nastia.

Nastia yra vienas karščiausių vardų Ukrainos klubinės muzikos padangėje / Nastia „Facebook“ puslapio nuotr.

„Audros“ komunikacijos specialistė ir komandos narė Monika Balčiauskaitė atlikėją pristato kaip Ukrainos elektroninės muzikos ir scenos veidą, garsiai ir drąsiai kalbantį apie karą Ukrainoje. Nastia – viena garsiausių didžėjų Ukrainos istorijoje, kuri vis daugiau dėmesio sulaukia ir tarptautinėse scenose. Didžėja iš Ukrainos lauks žiūrovų jau šį šeštadienį Kaunakiemio g. 5, buvusioje „Pergalės“ plieno perdirbimo gamykloje.

Ritmai tarp masyvių sienų / vaizdai ant jų

Beje, minėtas fabrikas – nepaprastą kultūrinę reinkarnaciją patyręs Kauno objektas ir viena svarbiausių „Audros“ lokacijų. Du vakarus iš eilės, penktadienio ir šeštadienio, senoje plieno gamykloje naktinėtojus šokdins pasaulinio garso elektroninės muzikos atlikėjai.

Buvusioje gamykloje žiūrovus taip pat stebins naujos meno instaliacijos, kitoks erdvių išdėstymas, muzikos ir šviesų efektai. Bilietus į „Pergalės“ plieno gamyklos koncertus galima įsigyti oficialiame festivalio „Audros“ puslapyje.

Pasiruošimas „Pergalės“ fabrike / „Audra“ nuotr.

Be dviejų „Pergalės“ maratonų svarbu sudalyvauti kituose naktiniuose „Audros“ festivalio renginiuose. Birželio 29-30 d., nuo 22.30 iki 01.30 val. Mykolo Žilinsko dailės galerijos fasadas bus nušviestas audiofestivalio „Banguoja“ vizualizacijomis. Dalyviai yra kviečiami nemokamai klausytis per bevieles ausines menininkų kūrinių, kurių subtitrai susijungs su festivalio projekcijomis naktiniame danguje.

Išskirtinių vietų ieško nuolat

Žymiausi Lietuvos ir užsienio atlikėjai, menininkai susibūrė tam, kad miestas keturias paras gyventų jausmų, minčių ir kultūros „Audroje“. Festivalio renginiai vyksta visiškai skirtingose Kauno erdvėse, pradedant sena, neveikiančia plieno perdirbimo gamykla, miesto centru, senamiesčio gatvėmis, baigiant didžiausiu miesto teritorijoje esančiu Ąžuolyno parku.

„Audros“ komunikacijos specialistė M. Balčiauskaitė „Kas vyksta Kaune“ teigia, kad šią idėja perėmė iš projekto „Prisukamas abrikosas“, kuriame stengtasi naudoti industrines erdves, siekiant išgauti kitokį atspalvį renginiams. „Audros“ siekis panaudoti skirtingus industrinius architektūros objektus patapo festivalio vizitine kortele.

Pasiruošimas „Pergalės“ fabrike / „Audra“ nuotr.

„Daryti renginius ten pat visuomet turėtų būti ganėtinai neįdomu. Nebent randi kažkokį būdą, kaip tą erdvę perdaryti, kad atrodytų kitaip negu prieš tai“, – teigia projekto komandos narė Monika. Festivalio komanda yra pamėgusi taip dirbti – rekonstruoti ir perplanuoti renginių formatus, siekiant nustebinti auditoriją, paliekant ją nežinioje iki pat renginio pradžios. Panaudojant įvairias miesto erdves stengiamasi pagyvinti renginį, suteikti jam atspalvį ir sudominti kiekvieną žmogų.

„Audra“ jaunam ir senam

„Audros“ festivalio organizatoriai siekia, jog šventės metu kiekvienas asmuo, nesvarbu, ar jaunas moksleivis, ar senjoras rastų sau kažką artimo. Komandos nariai stengiasi, kad miestas būtų festivalyje, o ne festivalis vyktų mieste; siekia, jog keturios „Audros“ dienos sukurtų neatskiriamą miesto šurmulio ir festivalio visumą, kurioje vietą surastų kiekvienas meno ištroškęs žmogus.

Vis dėlto, sunkiausia festivalio organizatoriams pritraukti naują auditoriją, kadangi elektroninė muzika kol kas dar nėra tokia populiari Lietuvoje, lyginant su užsienio šalimis. Dėl šios priežasties į programą yra įtraukiami įvairūs renginiai, dirbtuvės, siekiant sukurti renginį, kuriame kiekvienas suras dalelę savęs. Pasak komandos, „Audra“ yra miesto festivalis, o tai reiškia, kad jis yra skirtas visiems. Tarsi miesto šventė, tik modernesnės formos.

Šiais metais žiūrovus ne tik pasitinka nauji scenos atlikėjai, renginiai ar instaliacijos. Pokyčiai įvyko ir „Audros“ komandos vidinėje atmosferoje. Kaip sako festivalio „Audra“ komandos narė M. Balčiauskaitė, šiemet didžiausias šalies elektroninės muzikos festivalis pakeitė savo strategiją. Siekiant pasiekti platesnes auditorijas, komanda nusprendė sukonkretinti festivalio programą ir įtraukti tuos renginius, kurie praeitais metais sulaukė didžiausio žmonių dėmesio.

„Sieksime kokybės, o ne kiekybės“, – teigia Monika. Programoje atsirado daugiau renginių, skirtų ne vien jaunimui, bet ir vyresnio amžiaus asmenims, šeimoms ir tiems, kurie domisi menu. Programoje atsirado įvairūs spektakliai, žymių autorių kūrinių skaitymai, instaliacijos, perfomansai, netikėtos ekskursijos po miesto vietoves.

Detalią festivalio „Audra“ programą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA