Dešimtmetį sutinkanti Karalienės Mortos mokykla kauniečiams turi gerą žinią | Kas vyksta Kaune

Dešimtmetį sutinkanti Karalienės Mortos mokykla kauniečiams turi gerą žinią

Knygas susimetė į tailandietišką vaisių krepšelį, stumiamą vežimėlį ar pagalvę (tikėtina, mokėsi net sapnuose). Kas statė ir griovė „Lego“ tvirtoves, kas jubiliejų piešė ar liežuvį smailino įspūdingame renginyje „KMM kalba“, bet visi ragavo torto. Karalienės Mortos mokyklos istoriniais koridoriais praeitą savaitę sklandė šventinė nuotaika, o garbingą sukaktį mininti lyderių kalvė skuba pranešti svarbią naujieną.

Nuo kelių klasių palėpėje iki kelių šimtų mokinių

Karalienės Mortos mokykloje švenčiama karališkai – 10-ies metų gimtadieniui skirta visa savaitė, o užsiėmimų sugalvota įvairiausių, pradedant diena be kuprinės ir baigiant karališka diena. Kaip pažymi mokyklos vadovė Dovilė Manukian, smagiausia, kad visos veiklos integruotos į ugdymo procesą, tad bendruomenė tuo pačiu švenčia ir mokosi.

„Rodos, 10 metų praėjo labai greitai. Nors aš Kauno mokyklai vadovauju šešerius metus, prisimenu pirmuosius žingsnius, kai mokykla startavo tik su 63 mokiniais mažose patalpose. Šiandien Vilniuje ir Kaune turime virš 800 mokinių, dirbame moderniose patalpose, pritaikytose ugdymo procesui“, – pasakoja D. Manukian.

Nekalbant apie vaikų skaičių ir patalpų dydį, Karalienės Mortos mokykla užaugo kaip organizacija. Įstaiga yra akredituota Kembridžo mokykla – pagal šią programą mokiniai ne tik labai gerai išmoksta pagrindinius dalykus, bet ir ugdo tokius svarbius gebėjimus kaip problemų sprendimas, bendradarbiavimas, kritinis mąstymas.

R. Tenio nuotr.

Tyrimai rodo, kad tarptautines programas baigę mokiniai dažniau su pagyrimu baigia universitetą ir tęsia mokslus aukštesnėje pakopoje, studijuoja magistro ar doktorantūros studijose. Kembridžo programas pripažįsta daugiau kaip 2200 universitetų ir koledžų visame pasaulyje, įskaitant Harvardą ir Kembridžą, Gebenės lygos (Ivy League) universitetus JAV, Australijoje, Singapūre ir kitose šalyse. Universitetų atstovai pastebi, kad pagal tarptautines programas mokęsi studentai pasižymi puikiomis akademinėmis žiniomis, geba atlikti tyrimus, analizuoti ir argumentuoti.

„Turime milžinišką biblioteką su daugiau nei 25 tūkstančiais knygų, organizuojame parodas, susitikimus su autoriais ir visuomenės veikėjais, kuriame stiprią mokyklos bendruomenę. Šiemet startavo išties mokiniams reikalingi papildomi dalykai: debatai, viešasis kalbėjimas, verslumo programa. Augame ir neketiname sustoti“, – patikina mokyklos vadovė.

Užpildys spragą Kaune

Svarbi naujiena žengiantiems į paskutinių ketverių metų finišo tiesiąją – nuo rugsėjo Karalienės Mortos mokykloje Kaune formuojama devintokų arba I-oji gimnazijos klasė.

„Labai džiaugiamės, kad rudenį mūsų mokykloje duris atvers pirmieji gimnazistai. Tai – džiugi žinia ne tik mūsų bendruomenės nariams, bet ir kitiems. Kiekvienam kauniečiui tai yra galimybė leisti vaiką į mokyklą, turinčią tarptautiškumo kryptį. Mūsų moksleiviai galės mokytis ne tik užsienio ugdymo įstaigose, bet ir kitose mokyklose, kuriose vykdoma Tarptautinio bakalaureato programa“, – pažymi D. Manukian.

D. Manukian / R. Tenio nuotr.

Kalbintiems aštuntokams artėja Kembridžo universiteto egzaminai, kurie praverčia stojant į užsienio universitetus. Nors apie studijas jau pagalvoja, jaunuoliai dar neapsisprendė, bet visas galimybes, kurios išties įspūdingos, turi prieš akis.

Mokykla be skambučio

Dailės mokytojos Rūtos Gurčinienės teigimu, Karalienės Mortos mokykloje nėra nesvarbių dalykų. Ugdymas stovi ant kelių kolonų – gamtos mokslų, matematikos ir kalbų – bet nėra taip, kad dailės pamokos būtų pažaidimui, atsipalaidavimui, terapijai. Tai lygiai tokia pati svarbi disciplina, kuriai reikia dėmesio.

„Suvokiame, kad per 1-2 savaitines pamokas neugdome iškart kūrėjų, kurie po 12 klasių atidaro studiją ir imasi drobių. Ugdome sąmoningus vartotojus, kurių kažkuri dalis tampa kūrėjais. Lygiai taip pat mokykloje pasimokę fizikos neišeina lazerinės fizikos specialistai“, – palygina R. Gurčinienė.

Ir priduria labai svarbiu dalyku esant dailės istoriją – kad žmogus gerai jaustųsi muziejuje, gerai sutartų su aplinka, gebėtų ne žiūrėti, o matyti.

R. Tenio nuotr.

„Man neteko dirbti su skambučiu, tik prisimenu, kaip pati besimokydama jį girdėdavau. Nebūdavo tai labai malonus momentas. Man atrodo, visai gerai dirbti be skambučio. Ypač pradinėse klasėse, kai su vaikais daugiau dirba vienas mokytojas, patogu pasistumdyti veiklas pagal vaikų nuotaiką, pastumti pertrauką – tuomet labai gražiai dėliojasi vaikų darbo intensyvumas“, – sprendimą aptildyti koridorius komentuoja mokytoja.

Pagrindinėje mokykloje, kai atsiranda dalykininkai ir laiko reikia paisyti, vaikai šitaip puikiai išmoksta planuoti savo laiką, stebėti laikrodį. O įdomiausia, anot pašnekovės, kad žiūri ne tik kada baigsis pamoka, bet ir kada pasibaigs pertrauka, kaip suspėti grįžti į pamoką laiku.

Moksleiviams – karjeros eksperto konsultacija

Karalienės Mortos mokykloje su aštuntokais šią savaitę susitikęs profesionalus karjeros konsultantas Rytis Jurkėnas sako, kad karjeros pasirinkimas yra procesas, ne vienkartinis veiksmas. Labai aktyvūs tėvai, ypač kalbant apie pirmagimį, jau penktoje klasėje ar net anksčiau ateina ir klausia specialisto, ką daryti, kad nepavėluotų, viską tinkamai ir laiku pasirinktų.

„Kiekvienas vaiko amžiaus tarpsnis turi skirtingus iššūkius, reikalavimus, rekomendacijas renkantis karjerą. Statistika sako, kad apie 60 proc. vaikų pasirinkimų nulemia tėvai. Žinoma, vaikai yra mūsų pratęsimas, esame jų bendrakūrėjai.

Bet juk nesitikime, kad sutuoktinis bus toks pat kaip mes. Ir vaikai nebūtinai nori to paties kaip mes, jie savaip unikalūs, turintys išskirtinius gebėjimus. Atskleisti tą unikalumą ir visiškai jį realizuoti turėtų būti tėvų tikslas“, – analogiją pateikia R. Jurkėnas.

R. Jurkėnas / R. Tenio nuotr.

Pasak jo, pradėjus atžaloms matuoti savo klišes, projektuoti vaikų ateitį tik pagal savo įsivaizdavimą, iškyla bėda. Karjeroje yra tam tikrų sindromų, pavyzdžiui, svetimų marškinių matavimas.

„Man nepavyko tapti odontologu, tai mano dukra jau tikrai bus“ ir t. t. Neretai karjeroje nutinka, kad pingvinus moko skraidyti ir tai ne visada pats sėkmingiausias kelias“, – įspėja karjeros ekspertas.

Kodėl verta rinktis KMM?

Veiklos 10-metį skaičiuojanti Karalienės Mortos mokykla (KMM) turi patikrintą ugdymo sistemą – pasitinka vaikus nuo vienerių ir palydi iki gimnazijos. Čia suteikiamas plačiai pripažintas išsilavinimas: nuo priešmokyklinės klasės integruojama Kembridžo programa.

Tokį išsilavinimą vertina Lietuvos bei užsienio universitetai ir darbdaviai. KMM taikomi mokslu grįsti ugdymo metodai, sistema paremta naujausiais edukologijos mokslo atradimais, atvežama patirtis iš geriausių pasaulio mokyklų ir prestižinių konferencijų.

Čia ugdomi aktyvūs piliečiai: didelis dėmesys skiriamas lietuvių kalbai, istorijai, socialinėms aktualijoms, organizuojami susitikimai su menininkais, rašytojais, visuomenės veikėjais. Mokiniai lavina emocinį intelektą, pažįsta savo ir gerbia kitų jausmus. Siūloma turininga popamokinė veikla: patys mažiausi mokosi skaityti, skaitydami šuniui, vyresni gali mokytis medicinos, vaidybos ar gatvės šokių.

KMM mokytojai nuolat tobulėja ir su vaikais kuria abipuse pagarba paremtą santykį, o mokiniai nori eiti į mokyklą. Aukšti akademiniai rezultatai neatsiejami nuo motyvacijos, todėl mokymasis yra įdomus ir įtraukiantis.

Vaikai mokosi modernioje aplinkoje, Kauno mokykla įsikūrusi XIX a. kvartale, naujam gyvenimui prikeltame raudonų plytų pastate, kuriame miesto-tvirtovės istorija dera su modernia ugdymo aplinka. Mokykla įsikūrusi Žemuosiuose Šančiuose, turi erdvų uždarą kiemą ir patogią infrastruktūrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA